fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Ne moraš biti u kalupu da bi bio pošten i imao dignitet

Razgovarali smo sa reperkom Micka Lifom povodom novog singla Brizer
Piše: Marija Milić

3. March 2023

Milica i Micka su kao starija i mlađa sestra, Milica je racionalna, dok Micka često zapada u nevolje, Milica čuje alarm, ali Micka ne. Mlada novosadska reperka Milica Sekulić, poznatija kao Micka Lifa, objašnjava da je ovaj karakterističan pseudonim nastao na jednoj bleji, te da je vremenom od interne fore postao pravo umetničko ime.

Njena nova pesma Brizer izašla je danas, a inspiracija je proizašla iz jedne neprospavane noći. Singlom Brizer najavljuje i predstojeći EP i objašnjava da je upravo stih iz pesme novosadskog repera Jovice Dobrice naveo na duboko filozofsko razmišljanje, te je tako i nastala ova pesma. Na njeno dosadašnje stvaralaštvo najviše je uticalo društvo i druženje, a Micka pored muzike radi i kao profesorka likovnog u školi.

Sa Micka Lifom razgovarali smo povodom novog singla Brizer o tome kako je nastala ideja za pesmu, o spoju repa i profesorske profesije, omiljenom nastupu, stvaranju muzike, a otkrila nam je i sa kime bi u budućnosti volela da snimi feat.

Kako bi Milica Sekulić opisala Micka Lifu i obrnuto?

Micka Lifa: Milica Sekulić je starija sestra, Micka je mlađa, ona koja uvek zapada u nevolje i zbog čije se bezbrižnosti stresira samo okolina, nikako ona. Micka Milicu vidi kao racionalnu, stariju, koja ustaje za posao, poštuje ded lajnove i ne gnuša se na mediokritete, ali stvarno. Milica čuje alarm, Micka ne.

Kad smo već kod tvog upečatljivog pseudonima, kako je nastao?

Pseudonim Micka Lifa u osnovi je bio samo Micka, što je fakat bilo nedorečeno i oskudno, a onda sam u jednoj bleji ušla u raspravu sa prijateljem, gde je on rekao: „Ajde, Micka Lifa, ne seri” ili tako nešto. Fora je nakon toga prvo neko vreme bila interna, a onda sam skontala – to je to, dodaću samo nastavak Lifa na već postojeće Micka.

Šta je najviše uticalo na tvoje stvaralaštvo?

Na rep stvaralaštvo je gotovo uvek najviše uticalo društvo, pre svega druženje. Obožavam da se družim, upoznajem, izlazim, lutam i onda u okruženju raznih ljudi u raznim situacijama nastaju uzbudljivi događaji i priče. Kroz druženje se neguje kultura slenga i stalno se razvija i kreira novi, što prethodni odgovor dobro ilustruje.

Danas, 3. marta, izašao je tvoj novi singl i spot, šta je ovoga puta bila inspiracija?

Inspiracija za pesmu Brizer je takođe potekla iz jedne neprospavane noći, nakon što sam se celu noć „majala” po gradu sa mojim starim drugarom, koji mi je skrenuo pažnju da čovek nekad i ne želi samo sreću, želi da ga nešto gane, pogodi. Dao mi je primer linije repera Jovice Dobrice, gde kaže „Povući ću njen portret”, koliko emotivno, ubitačno i tvrdo je to. Došla sam kući i, podstaknuta celim deep filozofiranjem, napisala Brizer. 

S obzirom na to da opet izbacuješ singl i da si u proteklih mesec dana izbacivala pojedinačne pesme, da li misliš da su albumi „prošlost“ shodno današnjem načinu konzumiranja muzike?

Brizer je, zapravo, prvi singl sa predstojećeg EP-a, koji je ujedno i moj prvenac jer, kao što si rekla, do sada su sve bili singlovi. 

Iz Novog Sada si, rep scena je tamo poprilično razvijena, imaš li možda omiljene novosadske reper(k)e?

Naravno, negde uviđam da novosadska rep scena ima osetnu pank podlogu, jer Novi Sad u osnovi i jeste pank grad i mi žitelji to treba da negujemo. Cela ekipa iz bivše Unije mi je mnogo pomogla i podržala me od prvih projekata, Tadži, Toma Flow, Bulč, Mija, Jovica, Skele. Takođe, Klika ima posebno mesto u mom srcu i oni su mi veliki uticaj.

Interesantno je to da, pored muzike, koja ti je hobi, ti zapravo radiš kao profesorka, kako učenici reaguju na tvoju muziku?

Što se tiče školske priče, to je san koji se ostvario na najdivniji mogući način. Mogla bih satima i danima da pričam o tome. Trenutno radimo mimove na temu renesansnih i baroknih dela, to je plakanje. Oni kroz taj medij obrađuju sve aktuelnosti iz njihovog sveta, a tu sam, između ostalog, i ja. Ne bih da zvučim pretenciozno, oni sve to samoinicijativno rade i vidi se da uživaju, mislim, hajde realno, vi kao ne biste voleli da vam nastavnica repuje?

Takođe, kako uklapaš te dve profesije i da li na ovaj način pokušavaš da porušiš neke stereotipe da trep/rep muzika „ne ide“ sa ozbiljnim konvencionalnim profesijama?

Naravno, tu smo da pravimo promene, živimo u takvom vremenu gde je sama pomisao na bilo kakve kalupe smešna. Ne moraš biti u kalupu da bi bio pošten i imao dignitet. Duboko verujem da svojim trep opredeljenjem ni po jednom faktoru ne štetim moralnim, niti bilo kakvim drugim normama i vrednostima koje škola kao institucija nalaže. Naprotiv, to je upravo jedan od elementarnih pokretača mojih učenika da se otvore, pre svega prema sebi, pa onda i drugima.

Čemu te je naučio rad u školi, a čemu rep?

Oba me uče istini.

Sa kime bi u budućnosti želela da snimiš duet?

Volela bih da snimim feat sa Sukijem, FTP Cojkanom, mislim da su svaki na svoj način carevi i sjajni reperi, duhoviti pre svega. A od estrade – Đole Đogani!

Koji je tvoj najdraži nastup?

Prvi ikada nastup na festivalu, u pitanju je Doši ja Amfi, hip hop fest u Nišu, bilo mi je prelepo, puna pozornica, ja sa omiljenim prijateljima na bini, leto, zalazak, fluid energije u vazduhu, skacemo svi, divota. To nikad neću zaboraviti.

Omiljena treperka/reperka?

Jako sam volela Foxy Brown, Azeli-u Banks, Doja mi kida isto jako. Nedavno sam gledala freestyle Stefflon Don kod Funk Flex-a, oprala je, poslusala sam ga 20 puta.

Kako ti gledaš na žene u trepu/repu, da li zapravo postoje neke razlike i predrasude ili ipak misliš da ih sve manje ima, možda čak i da ne postoje?

Kad sam tek krenula da repujem, drugarica mi je rekla: „Ti si sad u muškom sportu”, sad uopšte nemam taj dojam i drago mi je zbog toga, muzika je muzika i treba da je stvara svako ko to želi i voli, nevezano za bilo kakve pripadnosti i opredeljenja. 

Omiljeni koncert na kom si bila?

Extra pitanje! Doduše, mnogo češće posećujem rejvove nego koncerte, nedavno sam slušala tehno duo 999999999, a neposredno pre toga je bio Jazz festival u SNP, bilo mi je super na oba.

Da li u budućnosti pripremaš nešto novo?

Trenutno radim sa producentom Thicc Boi, nekima poznatijim kao Dača iz Bekfleša, mi smo veliki prijatelji i sjajne kolege, takođe Vanja Bursać, DJ i velika legenda klabinga, sa kojom obožavam da nastupam jer nam je uvek bezbrižno i sadržajno. 

Autorka fotografija: Sandra Jakovljević

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *