fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Nova energija i novi uzlet ovog leta u Čačku

Šta nas sve očekuje na predstojećem Uzlet festivalu, koji će biti održan 28. i 29. jula u Čačku

20. July 2023

U petak i subotu, 28. i 29. jula u Čačku biće održan prvi Uzlet festival. Ova dvodnevna proslava muzike, umetnosti i dobre energije, ugostiće na dve festivalske bine preko 15 izvođača među kojima su, kada je reč o lajv izvođenju: Darko Rundek, Porto Morto, FTP, Mimi Mercedes, Nataleé. Oxajo, Johnny Repp, Keni Nije Mrtav, dok se među DJ-evima ističu imena poput: Kristijana Molnara, DJ Brke i Runija, Cosmic G-a, Sergeja Krstića, Danila Kasa, Marka Andersona, Dena Heldersa i Dijana Di. Festival će biti održan u Parku mladosti, a za posetioce će biti organizovan i kamp u kom mogu biti smešteni. Samom festivalu prethodio je i pre-party na dve lokacije u Beogradu: u Silosima i Bazi kulturnih zbivanja, ali i niz akcija izrade murala u Čačku u okviru Dana urbane kulture (DUK), čiji je Uzlet, kako organizatori kažu, prirodni nastavak.

O važnosti decentralizacije u kulturi, koliko je za Čačak značajno što ima svoj alternativni muzički festival, ali i svemu što nas još očekuje razgovarali smo sa direktorom festivala Strahinjom Babićem i PR menadžerkom Vanjom Ratković.

Strahinja Babić / foto: Vladimir Milivojević Boogie

Vanja Ratković / foto: Vladimir Milivojević Boogie

Kako je došlo do ideje za Uzlet festival?

Strahinja: U okviru festivala Dani urbane kulture (DUK), od 2015. do 2019. godine smo imali muzički deo programa. Potom je usledila čitava situacija sa kovidom, pauzirali smo muzički deo festivala. U međuvremenu, okolnosti su se promenile i osećali smo potrebu za zasebnim, muzičkim festivalom. Bila nam je potrebna nova energija i novi uzlet.

Zašto baš to ime?

Strahinja: Inspiracija nam je došla od hrvatskog umetnika Tužnog Marina u čizmama. Imali smo veliki broj predloga imena, ali nijedna nije rezonovala sa pozitivnom energijom koliko ona na jednom Marinovom dizajnu. Ima veze sa Tužnim Marinom. Konotacija Uzleta je energična, dinamična, poletna, kakav je i naš festival.

Po čemu se Uzlet razlikuje od drugih festivala?

Vanja: Uzlet je prirodni nastavak DUK-a, koji je sada već prerastao u svojevrsni kulturni pokret. Takođe, decentralizacija kulture ovde igra značajnu ulogu. Budi se scena, građanke i građani Čačka, kao i svi oni koji dođu u ovaj grad murala, imaće priliku da čuju zanimljiva imena domaće i regionalne scene. S tim u vezi, dva nastupa na Uzletu biće premijerna – slovenačkog avangardnog (t)rap sastava Matter i beogradskog benda Oxajo. Festivalska zona je smeštena na obali Zapadne Morave, u Parku mladosti, u okviru koje se nalazi i skejt park koji je izgrađen za vreme prvog DUK-a.

Matter

Koliko je ovakav festival bitan za zajednicu i ljude u Čačku?

Vanja: Od krucijalnog je značaja. I mlađim i starijim generacijama se nudi drugačiji sadržaj, pokreće se i povezuje lokalna i regionalna zajednica. Uvek ističem da su festivali u manjim mestima bitniji od onih u administrativnim i kulturnim centrima, upravo zbog umetničke i kulturne scene koja je na margini. Čačak je ove godine nacionalna prestonica kulture i u okviru programa Čačanska rodna održava se i održaće se veliki broj različitih događaja.

Strahinja: Značaj se ogleda u nuđenju sadržaja kakav ne postoji u gradu; kako kroz murale, tako i kroz muziku. U okviru festivala gajimo vrednosti koje su potisnute u jednoj tvrdoj i homogenoj sredini. Između ostalog, te vrednosti su ekološke – sa kompanijom A1 pravimo kišnu baštu koja ima za cilj sprečavanje poplava, upravo u okviru festivalske zone. Nismo samo festival muzike i zabave, već i festival vrednosti.

Koliko je, po vašem mišljenju, bitna decentralizacija kada govorimo o alternativnoj kulturi i festivalima?

Strahinja: Životno bitna.

Vanja: Neophodna je jer generiše pozitivne promene u lokalnoj zajednici. Bez kvalitetne raznovrsne kulture nema ni društvenog života.

Recite nam nešto više o samom programu festivala? Na koji način ste birali izvođače?

Vanja: Program smo namenili svima – imaćemo i rock i indie i rap i electro izvođače. Dali smo prostor i mladim i neafirmisanim muzičarima, ali i ikonama scene poput Darka Rundeka. Kao što sam rekla, neke ćemo po prvi put slušati u Srbiji.

Strahinja: Kad smo se odlučili za FTP gledali smo da imamo najseksi izvođače, za regionalne izvođače jer plačemo za Jugom, ali smo iskulirali ostale republike jer nemamo pare za sve njih, za Mimi Mercedez zbog kontre Auto Čačku koji nam nije sponzor, jer nemački auto kida, kakve Škode. Rundeka znaju svi, a kul je tip i misli zeleno.

Darko Rundek

Osim muzičkog programa, koje su još propratne aktivnosti u vezi sa samim festivalom koje biste istakli?

Strahinja: U sklopu Uzleta imaćemo i art&craft market, kao i food zonu. Murali na fasada zgrada u Čačku su takođe stalni deo programa. Ove godine je u okviru DUK-a oslikan i jubilarni 100. mural, ali i silosi nekadašnjeg Žitoprometa, kao i prvi AI mural u Srbiji.

Slogan ovogodišnjeg festivala je Možda Čačak?. Recite mi nešto više o ideji koja stoji iza toga?

Strahinja: Jer je odgovor na sva pitanja (smeh). Ideja za slogan je nastala spontano, kroz šalu, na sastancima koje smo organizovali sa timom koji nam je pomogao oko prenošenja ideje festivala u konkretne poruke. Sve u životu je možda, pa i Čačak.

Festival će biti održan u Parku Mladost, na obali Zapadne Morave, zašto je baš to lokacija prvog Uzleta?

Vanja: Pre 9 godina lokacija sadašnjeg Parka mladosti je bila obrasla korovom, iako je na idealnoj poziciji, ušuškana uz obalu reke u okviru gradskog jezgra. Inicijativom budućih organizatora DUK festivala izgrađen je skejt park i amfiteatar i time je zapuštena lokacija postala novi parkovski prostor – mesto za okupljanja, bleju, druženje, koncerte… Tada je i nastao prvi DUK festival kao proslava otvaranja novog kulturnog i socijalnog mesta u gradu. Uzlet je prirodni nastavak te ideje, simbolično smo se vratili na mesto sa kog je ponikla priča. I leti je najlepše biti uz vodu, pod hladom drveća.

Mimi Mercedez

Porto Morto

Posetioci će moći da budu smešteni i u kampu festivala, recite mi nešto više o tome?

Strahinja: Najbolji festivalski provod je uvek bio u kampu, a naš je u hladu pored reke, u sklopu festivalske zone, još je i besplatan za sve posetioce festivala. Šta ćeš bolje!?

Zašto neko treba da dođe na ovogodišnji Uzlet festival?

Vanja: Zbog dobre muzike, sjajne lokacije festivala i mogućnosti da vide murale svetskih umetnika.

Strahinja: Zato što je skoro pa džabe, zato što je u Čačku u kome verovatno niste bili na drugom dešavanju osim u pečenjari. I ovo što kaže Vanja, ima nešto i da se čuje i vidi, a nije Beograd. Možda stvarno taj Čačak.

Festival Uzlet se realizuje kao deo zvaničnog programa Prestonice kulture Srbije – Čačak 2023 pod sloganom ČAČANSKA RODNA, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Čačka i uz pomoć partnera Sportski centar „Mladost”

Preporučeni tekstovi

20 godina albuma Hot Fuss

20 godina albuma Hot Fuss

The Killers su i juče, i danas, a izgleda da će i sutra biti veliki, a sve duguju njihovom prvom veličanstvenom albumu

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *