fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Novosadski muzički noviteti

Pet mladih novosadskih bendova koji su stvarali autorsku muziku u protekloj godini

3. September 2021

Godina iza nas neosporivo je donela sa sobom mnoštvo problema koji nisu zaobišli ni muzičku industriju. Poznato je da teška vremena često dovode do procvata alternativne kulture i želje da se, ako već spotaknuti nemogućnošću da se iskažemo ikako drugačije, to uradimo upravo kroz stvaralaštvo. Od trenutka kada se ceo svet zaustavio, nekolicina mladih novosadskih bendova iskoristila je dragoceno vreme upravo kao priliku da stvara. U nastavku predstavljamo probranu i žanrovski raznovrsnu selekciju izdanja objavljenih u proteklih godinu dana koja demantuju ono generacijsko „sahranjivanje“ rokenrola prisutno na svakoj sceni.

See it my way – Burst and Decay

Novosadski akustični emo/pop pank dvojac See it my way čine gitarista Mihajlo Zorić i pevač i gitarista Dušan Đukić. Iza sebe imaju nekoliko singlova i EP „111”, a krajem jula prošle godine objavljuju numeru „Burst and decay”. Portal Dotkom po objavljivanju singla prenosi utiske novinara i muzičkog kritičara Milana Đorđevića: „See It My Way su sjajni u svom žanru, „Burst and decay” zvuči svetski, može na bilo koju američku kompilaciju najboljih ostvarenja. Tekst o promašenoj, neautentičnoj egzistenciji, savršen engleski jezik i harmonizovanje vokala, odlično sklopljena kompozicija”.

Echo Spiritus – Inkluzija

Echo Spiritus je šestočlani atmosferični rok sastav osnovan u maju prošle godine, na inicijativu bubnjara i tekstopisca Zorana Kandića i gitariste Aleksandra Pavlovića. U novembru prošle godine objavljuju debitantski singl „Svetlo“, a u martu i drugi video singl pod nazivom „Inkluzija“. Ispranom paletom boja i melanholičnom melodijom, „Inkluzija“ na sebi svojstven način ilustruje težinu svakodnevne borbe sa letargijom i apatijom. Obe numere čine segmente mozaika predstojećeg albuma „Disbalans“ koji za temu uzima egzistencijalizam i (bes)predmetnost svakodnevice.

Lazar – Zeleno Sunce (EP)

Lazar je progresivni spejs rok sastav koji kombinuje nepravilne ritmove sa ambijentalnim deonicama i teškim rifovima. Za gitarom je David Aksamit, za basom Marko Vasiljev, a bubjeve svira Borivoje Janacković. Autorske pesme benda do nedavno je bilo moguće čuti samo na svirkama uživo, a 2020. godina bila je presudna da njihova prva izdanja postanu dostupna i onlajn. U avgustu prošle godine ovaj tročlani instrumentalni sastav objavljuje EP „Zeleno sunce”.

Short Reports – Cats VS Dogs (Album)

Energični indi rok duo Short Reports osnovan je početkom prošle godine, a istoimeni debitantski album koji broji 11 numera objavljuje u novembru. Dvočlani sastav čine bubnjarka Nikolet Feher i pevač i gitarista Nemanja Velimirović. Svoj zvuk opisuju kao minimalistički ali ekspresivan, a vode se idejom „manje je više”. Zbog prethodne nemogućnosti održavanja svirki i koncerata, bend promociju albuma izmešta na svoj Jutjub kanal na kom objavljuju izvođenja pesama uživo kako bi se, kako kažu, na taj način upoznali sa potencijalnom publikom i pružili joj digitalno muzičko putovanje. Tokom ove godine bend je snimio dva muzička spota, za numere „Connection“ i „Bad Side“ sa svog albuma prvenca.

Senshi – Chaos In My Soul

Prvo mesto rezervisano je za ragga metal bend Senshi, zasigurno najautentičniji sastav na domaćoj metal sceni u poslednjih nekoliko godina. U svom zvuku kombinuju metal, rok, rege i rep sa tradicionalnim japanskim instrumentima, što ih najpre pozicionira na japanskoj metal sceni, gde godinu dana nakon osnivanja odlaze na turneju i imaju svoje prve nastupe. Iste godine (2018) sastav objavljuje album „Senshi No Seishin” za izdavačku kuću Hi-PLY iz Japana. U aprilu 2020. Senshi predstavlja spot i singl „Chaos in my soul” kojim najavljuju i novi album, a u kom gostuje Cameron Argon, pevač benda Disfiguring the Goddess, poznatiji po alijasu Big Chocolate.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *