fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Oblakoder predstavlja 10 mladih neafirmisanih muzičara i muzičarki

U želji da doprinesemo afirmaciji stvaralaštva mladih autora, rešili smo da vas upoznamo sa nekolicinom talentovanih muzičarki i muzičara. 

6. May 2020

U želji da pomovišemo mlade muzičare i muzičarke i doprinesemo afirmaciji njihovog stvaralaštva, rešili smo da vas upoznamo sa nekolicinom talentovanih autora i autorki. 

Ovom prilikom predstavljamo vam 10 autorskih pesama, muzičara čije smo radove odabrali u okviru konkursa „Umetnost u izolaciji”gde smo pozvali sve zainteresovane neafirmisane umetnike i umetnice da podele svoje radove sa nama.

Oblakoder će u narednom periodu predstaviti i 5 najboljih kavera po izboru redakcije, koji su pristigli u okviru gore pomenutog konkursa.

Vanja Mihajlović

Vanja Mihajlović (1997) je iz Jagodine, a trenutno studira filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 2018. je freelance muzičar orijentisan filmskoj muzici i muzici za video igre. U slobodno vreme stvara triphop i ambiental numere, trudeći se da napravi fuziju različitih zvukova na kojima je odrastao.

Numera Openness (Khulaapan) bi trebalo da nosi optimistični ton, a ostatak ne mora da ima značenje ili može da ima koje god značenje za onoga ko sluša, jer je numera pretežno instrumentalna. Za autora ova pesma jeste samo ekspresija negiranja obesmišljavanja svakog koraka koji se može napraviti, a sa čime se verovatno svi srećemo. Sa tim ciljem semplovan je Alan Watts, pa se i to može čuti u numeri.

Azza

Aleksandar Petković aka Azza je dvadesetčetvorogodišnjak iz Beograda. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti, a muzikom se bavi od kako ume da koristim kompjuter (doduše ne toliko intenzivno koliko zadnjih par godina). Izbaci je svoj prvi album „Polunevreme“ u martu 2018. godine inspirisan semplerskom i lofi pop muzikom, a krajem prošle „Kafana je moja sudbina“ – album sačinjen od obrada kafanske i folk-pop muzike. Poslednjih par meseci je imao i nekoliko svirki u Beogradu (pre samoizolacije naravno), gde je nastupao kao fiktivni lik koji je nastao u okviru tog novog albuma.

Kafana je moja sudbina je pesma nastala usled autorove inspirisacije izvođačima kao što su Alex Cameron i Kirin J Callinan koji su totalno izvrnuli pojam muževnosti u pop muzici, dok mu je u isto vreme  bio interesantan sadržaj ove pesme (originala) i ikonografije nastale oko njenog izvođača. Sve tekstove za novi album je birao, jer je mislio da su problematični zbog jedne ili više stvari. Nije siguran šta je na kraju nastalo od svega toga, jer je stvarno svašta još upalo u miks.

Vladimir Zaputović  

Vladimir Zaputović ima 32 godine i živi u Podgorici. Svira gitaru i pravi instrumentalnu alternativnu muziku. Imao je nekoliko bendova koji su se  raspali, pa je odlučio da se sam bavi muzikom. Nije imao samostalne nastupe i ne planira  dok ne nađe dobre muzičare.

Numera Infinity je sa istoimenog albuma koji je izašao 27. februara 2018. godine.

Profit

Petar Grujičić aka Profit, ima 21 godinu i rođen je u Jagodini. Inspiraciju dobija od životnih iskustva i od ljudi. Muzički uzori su mu Radiohead, Fugazi i Joy Division, a u repu Isaiah Rashad i Mick Jenkins. Trudi se da prevede emocije i energiju te muzike u formu repa, jer zna da repuje, ali ne i da peva. Glavni cilj mu je da dokaže da nema granice.

DOPEBOY je pesma koja je obeležila autorov prvi nastup kao opener-a za Zicer Inc. Druga strofa je napisana i snimljena par dana pre nastupa. Cela pesma je manifestacija autorovih osećanja kao neko ko je potcenjen i večiti autsajder, ali nije ga briga, jer zna da je dope.

Đorđe Dabić

Đorđe Dabić je gitarista iz Gornjeg Milanovca. Rođen je 2002. godine. Svira i peva u grupi Cactus Fields. Svoj prvi samostalni EP objavljuje u aprilu 2020. godine.

Super pesme iz moje sobe je desetominutni kratkometražni album od tri pesme snimljen za nekoliko dana krajem marta i početkom aprila 2020. godine u stanu, na akustičnoj gitari sa pet žica. Album se uglavnom oslanja na sve što se može sonično izvući iz gitare, uz povremeno pojavljivanje ritam mašina.

Ilmanear

Mihajlo Simić aka Ilmanear je rođen 1993. Muzikom se počeo baviti pre 10 godina, koliko dugo i svira gitaru. Nakon 2 godine počeo je da stvara autorsku muziku. Samouk je, jedinog učitelja gitare kog je imao je Radomir Mihajlovic Točak, kod kog sam pohađao kratki kurs gitare pre nekoliko godina. Muzika i ljubav su za njega najbitnije stvari u životu. Apsolvent je na smeru germanistike i u Novom Sadu, gde  živi već 7 godina.

Oda Sundjer Bobu nastala je u prvim danima sviranja sa slajdom. Nakon stvaranja riffa koji je autora podsetio na Havaje i more, ubrzo se setio, njemu dragog crtanog junaka. Uz pomoć looper-a je snimio jednostavnu progresiju na akustičnoj gitari i nakon pola sata pesma je bila tu. Uz pomoć drugara napisao je konačnu verziju teksta. Pesma je snimljena tek pre 2 godine, u kućnim uslovima u Valjevu. Za autora pesma predstavlja početak i oslobađanje.

Alojz & Bernardino

Alojz & Bernardino su muzički kolektiv poreklom iz Drogendorfa (Južni Tirol). Kao muzički projekat postoje mesec dana i ovo je prvi put da objavljuju pjesmu javno. Opisuju svoj žanr muzike kao sludge-pop-electronica, ali tvrde da su na njih imali uticaj i drugi muzički pravci, kao pop, rock, death metal, tirolska tradicionalna muzika, techno i Bajaga. Pored stvaranja muzike, vole da žive u osami, bave se vinogradarstvom i pišu o sebi u trećem licu.

Ovom prilikom žele da se zahvale Oblakoderu na fantastičnoj ideji za konkurs pružen neafirmiranim umetnicima gde isti imaju priliku da prezentuju svoja dela i nadaju se da će vam se njihova pesma dopasti!

Ivana Antić

Ivana Antić je diplomirani muzički umetnik. Trenutno živi i radi u Novom Sadu, kao koautor i voditelj emisije ,,Kulturni magazin” i muzički pedagog. Osnivač je, umetnički rukovodilac i dirigent ženskog kamernog hora ,,Lauda” organizacije Kolping u Novom Sadu. Zajedno sa koleginicom Anom Ilić i rediteljem Vladislavom Velkovskim inicijator je i osnivač trupe za savremno i imerzivno pozorište ,,TITE”.

Butterfly flow je autorsko delo, klavirska minijatura koja obiluje nežnim bojama, a ritam asocira na igru leptira, te otud i naziv kompozicije.  Repetativnost melodijskih linija jasno govori da je reč o sredstvima minimalizma. Forma dela se može prikazati kroz a – b – a1, što znači da je središnji deo drugačiji, a da su prvi i treći deo kompozicije melodijski slični. Ova klavirska minijatura treba da inspiriše na vreme, prolaznost, najlepše uspomene, trenutke, sećanja od kojih smo sazdani. Sve one najlepše emocije u nama koje trepere poput jata leptira kad god stvorimo njihove vizije u svojim umovima i ponovo ih proživljavamo.

Jovan Mladenović

Jovan Mladenović, trenutno student gitare, rođen je u Beogradu 31. maja 2001. Tokom svog školovanja, nastupa na raznim muzičkim i književnim večerima, manifestacijama, manjim festivalima po ulicama i ustanovama Beograda, Pančeva, Smedereva. U poslednjim danima srednjoškolskog obrazovanja, osvrće se kompoziciji, najpre klasične muzike – kratki komadi za gitaru, pa čak i veća dela poput simfonije.  Završava i smer za produkciju, te odrađuje miks i master, pa i aranžmane za nekolicinu pesama underground izvođača pop, hip hop, indi, rok muzike.

Međutim, u tim poslovima shavata da mu je prava želja da se ostvari kao izvođač svojevrsne „eksperimentalne” muzike u raznim žanrovima, te istu izbacuje na brojne streaming platforme decembra 2019. pod pseudonimom MrHober u formi albuma, pod nazivom „what kindled me”.

june twenty nineteen je pesma tuge, straha, konfuzije, ali je i puna ljubavi. Kao što naziv pesme sugeriše, jun 2019. predstavljao je  prelomnu tačku za Jovana, te ovaj projekat predstavlja njegovu trenutnu emotivnu, a i kompozicijsku kulminaciju. To je jedna od njegovih prvih eksperimentalnih pokušaja fuzije, u ovom slučaju klasične, elektronske i R&B muzike.

Robert Kasumović

Robert Kasumović ima 30 godina i živi u blizini Niša. Po struci je magistar farmacije, ali je muzika ipak ono što najviše voli. Od malena je pokazivao interesovanje za muzičke instrumente. Sa 6 godina je na poklon dobio svoj prvi instrument – harmoniku. Ipak, sebe nikada nije pronalazio u žanrovima poput narodne ili klasične muzike, pa je taj instrument rano zapostavljen.  Osnivač je, kompozitor i tekstopisac benda Carpinus, koji je danas njegov najvažniji muzički projekat. Ima i svoje solo projekte i za sada su to gitarski instrumentali.  Pored gitare, danas aktivno svira i irske frule.

Sad Story je autorov prvi solo projekat i zbog toga je za njega od posebne važnosti. Ovaj gitarski solo posvetio je napuštenim životinjama, jer su one bile inspiracija za njegovo nastajanje. Solo melodijski predstavlja pre svega autorova osećanja, ali i pokušaje da ukaže na težak život koje ove životinje vode. Solo ima melodijsku strukturu. Iako nije previše brzog tempa, tehnički je poprilično zahtevan.

 

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

1 Comment

  1. Čisto uho

    Nedostaje vam najmlađi i najbolji od svih!
    Taiko!

    Reply

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *