fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Oblakoder vs Balkanrock: Top 5 domaćih albuma u 2019. godini

Redakcija Balkanrocka i Oblakodera rešile su da sa svojim čitaocima podele top 5 domaćih albuma u 2019. godini!

14. December 2019

Oblakoder vs Balkanrock: 20% preklapanje

Hali Gali kompilacija

Iako nije album jednog izvođača u striktnom smislu, kompilacija je naš ovogodišnji apsolutni favorit – što zbog energije koju nosi, dobrog zvuka svih bendova, ali najviše i težnje da se stvori jedan talas, jedinstvo scene i pokretačka energija koja nam je preko potrebna.

Tata Miki projekat

Ako su članovi Oblakodera plakali zbog nečega ove godine, to je bio Tata Miki projekat. Zaostavština Tata Mikija, tačnije Miroslava Ničića, je nešto što nas je ove godine pomerilo u svakom smislu. I melodije i tekstovi prožeti su energijom od koje jedino možete da se naježite, a posebno mesto zavređuju i svi autori koji su uveličali ovaj projekat.

Buč Kesidi – Euforija

Jeste da smo dugo iščekivali novi album benda, ali je vredelo. Članovi benda pažljivo su razvili novi zvuk i servirali nam, ovog puta, zavodljive melodije za đuskanje. Uz to, izabrali su temu blisku mladima – vikend izlaske i sve što oni nose sa sobom – od zavodljivih pogleda, ludog provoda, do jutarnjih razočarenja.

Crvi – Šta si to uradio

Bend koji se zbog svoje zrelosti izdvaja na sceni, a iako je “Šta si to uradio” njihov, tek, drugi album. I jedina spona sa izborom kolega iz Balkanrocka.

Bas i stega – Negde daleko

Takođe drugi album sastava Bas i Stega nastavlja se prirodno na muzički pravac koji je bend započeo prvim albumom, ali ga i nadograđuje, pogotovo uvođenjem sint klavijatura. Album je energičan, transcedentalan, a poseban kvalitet donosi slušanje uživo.

Honorable mention: PPT  – U nedostatku volje i smisla

Bend koji je na početku godine zasijao debi albumom i koncertom u Domu omladine Beograda, a  zatim se povukao sa scene. Negde između roka i repa, PPT je ovim albumom pronašao put do naših srca. U prvoj numeri pevaju “pre bih izdao album nego ortaka”, pa videćemo da li će im se ponvo omaknuti da izbace nešto, il je to prazna priča.

Crvi – Šta si to uradio?

Ovo je jedan bučan album sa stavom. Čini se da su sa ovim albumom Crvi našli zvuk koji su tražili. Možda ga nisu tražili u bukvalnom smislu te reči, ali im svakako pristaje više od onog nešto sirovijeg zvuka sa prvog albuma i konstantne lomljave od početka do kraja. “Šta si to uradio?” ima potencijala da doživi dosta bolju sudbinu od njegovog prethodnika, koji je relativno brzo pao u zaborav.

Killed a Fox – Crown Shyness

Reč je o jako zrelom i zasigurno najkompletnijem albumu benda Killed a Fox. U zvuku dominiraju gitare koje sve vreme vode borbu rifova Brent Hindsa iz Mastodona i Jerry Cantrella iz Alice In Chainsa. Chris Ian je vokalne deonice odradio perfektno. Na prvo slušanje niti jedna numera ne isplivava na površinu, već dobijamo utisak da sve pesme koegzistiraju ravnopravno, što je za svaku pohvalu.

Porto Morto – Portofon

Ako je prvi album benda Porto Morto prošao, kako i sami kažu, uspešno, “Portofon” će svakako ostaviti još dublji trag i definitivno pomoći da ime Porto Morto nastavi da raste. Zagreb je pao, Hrvatska je na kolenima, na redu je region. Dok su na prvom albumu samo bojažljivo koketirali sa eksperimentisanjem, na novom albumu su se potpuno prepustili i dozvolili muzici da vodi glavnu reč.

MORA – Otih Zove

Gotovo po pravilu, izdanja za koja je zadužen Nenad Tasić pronađu svoj put do liste najboljih regionalnih albuma. Ovog puta reč je o projektu kojem je poseban pečat dao glas Zorane Ignjatović. Neobičan spoj etno elemenata i elektronske muzike izdvajaju se u prvi plan. Iako dominiraju motivi karakteristični za pravoslavnu tradiciju, obrada norveškog Ulvera, te “Mother Tounge” i deo “Previda” koji su na engleskom, kao i “Sozdania” na ruskom jeziku, uspešno su spakovane u kompaktnu celinu.

Bernays Propaganda – Vtora mladost, treta svetska vojna

Bernays propaganda kako smo navikli retko omane. Bend svesno pravi muziku visokog kvaliteta koja bez problema cirkuliše među fanovima najrazličitijih muzičkih ukusa. Slušaocu, u zavisnosti od njegovog raspoloženja,  “Vtora mladost, treta svetska vojna” omogućiće ili da mirno đuska ili da neometano odmara. Ovo je muzika koja leči i osvešćuje spajajući  angažovane političke teme s plesnim bitovima i razigranim melodijama.

This poll is no longer accepting votes

Glasajte za vašeg favorita:
151 votes · 151 answers

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *