fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Od gotik popa, preko La La Landa do Kenergije

Muzička karijera Rajana Goslinga je priča za sebe

14. July 2023

Ako ste voleli kako peva u La La Landu, čekajte samo da vidite njegovu drugu mračnu stranu, kad je bio mladi lepi hipster sa ukuleleom. „Barbie” groznica trese, lupa, udara, prve recenzije su odlične, i mi ćemo ih uskoro imati. Ali u toj silnoj paleti roze nijansi, naglašavanja kako nas očekuje dosta meta sprdnje, ali i naglaska na ženskoj emancipaciji i feminističkoj poruci filma, pojavio se i novi trejler iz kog izbija jaka „Kenergija”.

Rajan Gosling glumi jednog (ili glavnog) Kena, a za potrebe filma je zapevao, što nije čudno jer smo ga već gledali i kako peva i svira dok je muvao Emu Stoun dok je na proplanku ispod njih pucao pogled na La La Land. Međutim, neki od nas se sećaju početaka njegove muzičke karijere, a neki pojma nemaju da ju je uopšte imao, pa će sad da nauče o tome.

Rajan je kao klinac bio član čuvenog američkog Kolibrija – Miki Maus Kluba. Među onima koji su odrasli, od sve te raspevane dece, u poznate zabavljače bili su Britni Spirs, Kristina Agilera, Džastin Timberlejk. Za razliku od ove trojke, Rajan je rešio da usmeri svoj talenat prvenstveno na glumu.

Paralelno sa građenjem karijere u Holivudu up and coming zvezde u nezavisnim filmovima (The Believer, Half Nelson), krenuo je da svira gitaru i peva. Na nekim mestima su ga poznavali i pod imenom Baby Goose. Kad je konačno rešio da se prvi put oproba u autorskoj muzici, pesma Put me in the car se pojavila u bespućima interneta. Mnogi kasnije nisu povezali ime izvođača ove pesme sa čuvenim glumcem. Mislili su da su to dva različita tipa.

Ova pesma… pa, i nije nešto. Više duguje zvuku Džona Mejera ili Dejva Metjuza i njegovog benda, a oni koji znaju i prate ova dva lika znaju i da je njihov opus uglavnom predmet sprdnje. Ipak, kao što je film The Notebook bio prekretnica za njegovu filmsku karijeru, na neki način je bio i za muzičku.

Verovatno svi pamte cmizdravu ljubavnu dramu The Notebook, na koju su generacije i generacije milenijalaca proplakale dušu. U tom filmu naš Rajan se smuvao sa svojom partnerkom, Rejčel Mekadams. To je bila velika ljubav koja je trajala par leta. Za to vreme, upoznao se sa Zekom Šildsom, koji je bio u vezi sa drugom, nepoznatom, sestrom Mekadams. Ubrzo su dvojica badža ili pašenoga, shvatili da ih veže ljubav prema muzici i horor filmovima. Zek je kao klinac bio opsednut duhovima, dok je Rajan pričao svima kako se njegova porodica jednom prilikom
odselila jer su verovali da im je kuća zaposednuta. Svoju dečju fiksaciju tužnim ljubavima, grobljem i čudovištima pretočili su u ideju o muzičkom projektu, da bi na kraju napravili pravi bend.

Prvo je sve trebalo da bude mjuzikl, i to sa gotik temom čudovišta koja vršljaju u vreme Noći veštica. Ipak, to je vreme Goslinga na početku karijere, koji nije imao dovoljno para da sam finansira ceo projekat, niti je bio dovoljno veliko ime koje bi povuklo investitore u taj trošak, tako da je mjuzikl ubrzo postao bend. Tako su nastali Dead Man’s Bones.

Ako bi trebalo da ih opišemo, ovaj bend je zvučao kao Arcade Fire koji svira na žurki za Noć veštica. Pritom, za razliku od poznatijeg mnogočlanog benda, njih je bilo dvojica, a Gosling je, pored pevanja, svirao gitaru, bas, klavir i čelo. Poslednja dva je naučio specijalno za snimanje albuma. Vokal je ono što je posebno iznenadilo, jer je Gosling, kao da je glumio neki drugi lik, umesto regularnog pevanja ponudio interesantan, drhtavi vokal, koji je nekad zvučao kao da zavija na mesec – što opet odgovara horor tematici benda.

Poslednji dobitni dodatak bio je korišćenje hora klinaca na pesmama, koji su dali nešto razdraganiju energiju spooky atmosferi benda. Silverlake Conservatory Children’s Choir je pevao na nekim od najvećih hitova albuma, a inače, ovaj dečji hor je poznat po tome što ga je startovao Flea iz
Pepersa. I dobro, kad kažemo najvećih hitova, ne mislimo da su ove pesme zaista bile hitovi, jer ih se malo ko seća, ali ajd’ da kažemo najuspešnijih pesama koje su se tad vrtele na MySpace profilima, kao i YouTube počecima.

Jedini album ovog benda je izašao 2009. i dobio je neke cool kritike, a neke ne. Pitchfork ih je nazvao unikatnom, slatkom i čudnom pločom, dok im je Spin nalepio etiketu pretenciozne pop muzike za bogatu decu. Ako treba da čujete dve pesme koje bi vam najbolje predstavile rad ovog benda, to su My body is a zombie for you i In the room where you sleep, koje na najbolji način sklapaju dve teme koje su odlikovale celu priču. Teen zaljubljenost i dečje strahove.

Karijera koja se zaletala za Rajana Goslinga svakako nije mogla da isprati i svirku, bend, turneje, tako da se sve završilo na ovom kratkom sviranju i projektu. Nekoliko godina kasnije, to naučeno sviranje klavira mu je dobro došlo za potrebe kultnog La La Land-a, gde je svirao, pevao, a, bogami, i đuskao. U La La Landu je ispolirao svoj treperavi glas i približio ga mainstream Americi koja je u filmu uživala. Tim glasom se obraća širokoj publici u novom trejleru za Barbie o kom smo već rekli da ćemo pisati.

Pa, opet – tu nije kraj priče o sporednim putevima njegovog muziciranja, i kao što je ulogama pokušavao da pokrije što veću površinu glumačkog zanata (nekada uspešno, nekada ne), tako je i svojim muziciranjem pokazaivao da ga interesuju razne stvari.

Setićemo se još jednog njegovog (kultnog) pevanja, koje je više u Dead Man’s Bones tretmanu muzike nego La La Land. Film Blue Valentine je jedan od onih filmova koje pogledaš jednom i nikad više. U ovoj zaista odličnoj, ali mučnoj drami, gledamo gašenje jedne ljubavi, a Gosling je, zajedno sa svojom partnerkom Mišel Vilijams, toliko uverljiv dok dave i guše kesom tu svoju ljubav pred nama, da osobi koja sve to gleda poprilično pripadne muka i nije joj teško da se seti svojih ljubavnih promašaja. Međutim, reditelj Derek Sianfrans vešto kombinuje scene raspada jedne veze sa scenama muvanja, pa tako vidimo i dvoje mladih u punoj snazi, dok mlađahni Rajan na svom ukuleleu svira legendarnu soul temu The Mills Brothers-a You always hurt the one you love.

U klipu Rajan kaže kako mora da se glupira da bi pevao, jer ne zna da peva. To je, naravno, laž, kojom kupuje i Mišel, ali i nas dok gledamo film. Sama scena ima i veću čar kad znamo da ni Mišel nije znala da ovaj zna da peva i svira, tako da je njeno oduševljenje istinsko.

Rajan Gosling je jedna od najvećih zvezda današnjice, i nije da mu se sprema skoriji kraj karijere, ali eto, ako se to desi, uvek može da se vrati ovim začudnim obožavanjima groblja i ukulele nastupima. Neće biti mnogo para od toga, ali će sigurno neko tapšati očaran, zaljubljenih očiju, u prvom redu.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *