fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Održana tribina Break the FAKE u okviru DemFest-a

U okviru festivala „DemFest“, održana tribina pod nazivom „Break the FAKE“.

17. September 2019

Nevladina organizacija Centar E8 je u petak 13. septembra u okviru festivala demokratije, „DemFest“, održala tribinu pod nazivom „Break the FAKE“. Tribina je počela u 19h u Dorćol Platz-u.

Tribina o lažnim vestima i medijskim manipulacijama je sa stručnjacima i stručnjakinjama iz oblasti medija i novinarstva, govorila o lažnim vestima, eri post-istine, medijskim manipulacijama i kreiranju alternativnih činjenica za isto tako kreiranu, izmišljenu stvarnost.

Mediji danas imaju široko rasprostranjeno delovanje, bilo to putem tradicionalnih medija, digitalnih i online medija, društvenih mreža ili kroz fenomen fake news-a. Mediji utiču na naše živote i procese mišljenja stvaranjem i predstavljanjem jedinstvene, stvorene stvarnosti. Pošto je više od polovine budnog vremena provedeno u izlaganju / interakciji sa medijima, vrlo je važno znati kako prepoznati istinite od lažnih ili kreiranih vesti. U tome su pomogli, kao učesnici tribine, Jovana Gligorijević iz nedeljnika “Vreme”, Marko Dražić iz Njuz.net-a, Vesna Radojević sa portala “Raskrinkavanje”, Željko Bodrožić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Milovan Nikolić iz “FakeNews Tragača”. Tribinu je moderirao direktor Centra E8 i reditelj Vojkan Arsić.

U 2016. godini zvanično smo počeli da živimo u dobu post-istine, a lažne vesti su tokom predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama i kampanje za Bregzit u Velikoj Britaniji, postale važan i snažan alat koji je pokazao moć da direktno utiče na društvene i političke procese. Post-istina je 2016. godine, prema Oxfordskom rečniku, proglašena za reč godine, označavajući trend da “objektivne činjenice postaju manje važne, manje uticajne u oblikovanju javnog mnjenja, nego apelovanje na emocije i lična ubeđenja”. Živimo u doba alternativnih činjenica, mnogobrojnih “istina” koje do nas stužu putem pravih i lažnih vesti, tradicionalnih, zvaničnih i alternativnih medijskih kanala,” istakao je Arsić, otpočevši tribinu ovim rečima.

Diskusija, nakon gore pomenutog uvoda, započeta je filozofskim pitanjem “Da li istina postoji?”, na šta su govornici jednoglasno rekli: da, naravno da istina postoji, inače se mi ne bismo bavili ovim poslom. Danas je samo teže doći do te istine jer moramo kopati po đubretu tabloida ne bi li smo je se dokopali. Tribina je nastavljena diskusijom o tome da li je prihvatljivo koristiti termin lažne vesti (jer je vest u svojoj osnovi zapravo – istina), kao i gde je čovek u svojoj toj manipulaciji stvarnosti i emocijama. Naposletku, došlo se i do pitanja problematike ekonomisanja istinom, odnosno, kako se pojedini mediji finansiraju, na koji način novinari zarađuju, kao i koliko košta jedan tabloid, a koliko nedeljnik. Kakvo je stanje u državi Srbiji, govornici su se složili da je mnogo lakše narodu da na trafici kupi jedan tabloid od 20 dinara, nego nedeljnik od 200 dinara, gde na taj način on nema načina da do istine i dođe. Jovana Gligorijević je to sjajno zaključila: dolazimo do poražavajuće činjenice da je istina postala dostupna samo privilegovanima.

Tribina je zatvorena pitanjima publike, koja je svoja pitanja tokom čitave tribine slala putem društvenih mreža, a sveopšte pitanje bilo je kako prepoznati lažnu vest i zaštiti se od nje?

Ovom tribinom, Centar E8 je pokrenuo novu, umetničko edukativnu inicijativu za medijsku i informacionu pismenost mladih koja će kroz participativan pristup okupiti novinare/ke, umetnike/ce i teoretičare/ke na polju istraživanja fenomena fakenews, post istine, alternativnih činjenica i medijskih manipulacija.

 

Autorka teksta: Tamara Urošević

Preporučeni tekstovi

1236 dana bez presude

1236 dana bez presude

Na društvenim mrežama pokrenuta kampanja podrške za Milenu Radulović i 14 devojaka koje i dalje čekaju presudu

Svetski dan laboratorijskih životinja

Svetski dan laboratorijskih životinja

Kako bi se okončale patnje životinja koje se koriste za testiranje u laboratorijama širom sveta od 1979. godine, svakog 24. aprila, obeležava se Svetski dan laboratorijskih životinja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *