fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Omiljeni Elvisi na filmu

Iako je prošlo gotovo devedeset godina od njegovog rođenja, a četrdeset šest od smrti, svet i dalje želi, voli, i očekuje da čuje nove priče ili da podgreje stare o Elvisu Prisliju

15. September 2023

Legenda kojoj ne moramo da izgovaramo prezime. Kada kažemo Elvis, niko ne misli o Kostelu ili J. Kurtoviću. Svi dobro znamo da se misli o krunisanom kralju rokenrola. Prošle godine smo gledali film o njemu, znamo od ranije neke priče, slavne i neslavne, one za prepričavanje i one koje bi mogle i da se prećute. Do kraja godine nas očekuje još jedna priča, ovog puta o njegovoj supruzi Prisili. Sofija Kopola će probati da pokaže novu perspektivu priče o kralju rokenrola i devojčici koja je imala tek 14 kad se upoznala i smuvala sa njim. On je imao 24.

Mnogi znani i neznani su glumili Elvisa. U boljim ili nešto lošijim filmovima. Pre nego ga u „Prisili” zaigra glavni frajer iz serije Euforija, Džejkob Elordi, u ovoj ekipi glumaca koji su tumačili Prislija, prvo se istakao Kurt Rasel u filmu Džona Karpentera iz 1979. godine. Ovaj dvojac će kasnije sarađivati u mnogo ozbiljinijim filmovima od tv uratka „Elvis”. Od drugih, nešto poznatijih, Don Džonson je bio Elvis u filmu „Elvis and the Beauty Queen”, ali pomenućemo i Tajlera Hiltona, koji je tumačio kralja rokenrola u filmu „Walk the line”. Ipak je to bio film o Džoniju Kešu, pa samim tim i ova uloga, ali i glumac, nisu bili u prvom planu.

Elvis je i sam gradio svoju glumačku karijeru i glumio je u mnogim muzičkim filmovima, ali to verovatno znate, a i ti filmovi su specijalitet ipak samo za njegove hard core fanove.

Ovo su najboljih pet filmova o Elvisu, ili filmova u kojima se Prisli pojavljuje kao lik, i ako imate neki svoj drugačiji raspored, to je skroz ok, jer vi niste ja, a ja nisam vi.

Walk Hard

Pomenuli smo „Walk the line”, film za koji se Hoakin Finiks nadao da će dobiti Oskara. Ipak, mnogo ubedljiviji i tokom godina voljeniji film ostaće njegova parodija – „Walk Hard”. Da, Džon C. Rajli tumači izmišljenog Djuija Koksa koji je satirična verija Džonija Keša, ali i mnogo više. U tom liku je istorija celog rokenrola, pa tako i pored toga što je kantri zvezda, on je izmislio i pank, i hipi pokret i moderne tekovine muzike. U jednom od susreta naleteće na kralja, kog tumači ni manje ni više nego Džek Vajt. Tih nekoliko sekundi, Vajtovih, nas je samo nagnalo da razmislimo zašto se ova velika rok zvezda današnjice nije više bavila glumom, jer nije da nema smisla i osećaja za to.

Bubba Ho Tep

Svi verovatno znate kako je Elvis završio, na WC šolji, usled srčanog udara, sa viškom kilograma i svim ostalim problemima koje je imao. Ali šta ako to nije istina i šta ako je samo sklonjen, i šta ako živi u staračkom domu gde mu društvo pravi još jedna istorijska figura, Džon F. Kenedi, koji je u ovom filmu crnac? „Bubba Ho Tep” je sumanuta horor komedija se bavi upravo time. Horor je zato što imaju i mumiju koja ih juri kroz film, odnosno oni jure nju. Brus Kembel, zvezda „Evil dead”, tumači Elvisa na svoj način, šaljivo i na ivici kempa, baš kako i treba filmu sa mumijom u staračkom domu.

True Romance

Priznajem, ovaj film mi je bio i cela inspiracija za tekst, s obzirom na to da je „True romance” pre neki dan slavio 30. rođendan svoje premijere. Prvi zvanično filmovani scenario Kventina Tarantina je Toni Skot pretvorio u kultni film devedestih, prepun likova koji govore brzo, bacaju pop-kulturne reference, pucaju i zaljubljuju se, kako to obično kod Tarantina i biva. Tu negde, kao izmišljeni prijatelj glavnog junaka kog je tumačio Kristijan Slejter, pojavljuje se Elvis, kog tumači Val Kilmer. Uvek van fokusa (jer Kilmer, jelte, nimalo ne liči na Prislija), ali sa savetima za dalji život, koji postaju zvezda vodilja glavnog junaka. Dodatak ovoj priči je da se Tarantino oduvek ložio na Elvisa, a pojavio se čak i kao imitator Prislija u seriji „Golden girls” mnogo godina pre nego je postao poznat.

Elvis

Nisam bio fan prošlogodišnjeg uratka Baza Lurmana. U filmu od dva i po sata se krije odličnih 45 minuta, uzbudljive i spotovske režije, i preko sat i po odugovlačenja, praznog hoda, i jedne od najgorih uloga u životu Toma Henksa. Ipak, ako jedna stvar mora da se istakne, onda je to Ostin Batler, čovek koji je rođen da bude zvezda, baš kao što je i Elvis bio. Svojim šarmom je kao magnet pokupio poglede svih i postao baš taj lik zbog koga ćemo pamtiti ovaj (prosečan) film. Batler je toliko bio ubedljiv i spreman da glumi Elvisa da je i nekoliko meseci posle snimanja ostao u ulozi i govorio je na način na koji je kralj rokenrola pričao.

Rock – A – Doodle

Za kraj, najbolji film o Elvisu svih vremena. Dobro, možda se lik u filmu ne zove Elvis, možda i nije film, nego je crtani, ali da se ne lažemo, ovo je sve što sam hteo od filma koji se našao na mestu broj dva. Chanticleer se glavni lik zove u originalu, ali mi ga znamo kao Pevoja, petla koji priziva sunce tako što elvisovski peva i budi ga na farmi, i dok to radi, svima je super. Međutim, Pevoja vrbuju menadžeri i svetla velikog grada, poput kakvog Ibra Dirke, on ode za slavom, farma krene da propada, i ostale životnije, šta će, krenu put grada da vrate petla. Odiseja, ali i Elvisova priča sa hepiendom, jer se Pevoje vrati, Elvis umre na wc šolji.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *