fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Omiljenih 5 albuma: Zoran Stefanov Iskaz

Zoran Stefanov, frontmen pančevačkog benda Iskaz, izdvaja svojih omiljenih 5 albuma.

12. December 2018

 

1. Rage Against The Machine – Rage Against The Machine (1992)

Ovaj album je teško opisati u par rečenica. Odličan spoj Rock muzike i Hip Hop kulture. Tom Morello je jedan od najvećih virtuoza na gitari, a opet sve deluje toliko jednostavno i slušljivo. Zack De La Rocha je isto tako unikatan vokal, koji fenomenalno barata svojim instrumentom. On je jedan od tehnički boljih MC-eva, koje sam ikada čuo, dok o moćima njegovih glasnih žica ne vredi ni pričati. Ceo album je tematski, muzički i izražajno remek delo.

 

2. Dog Eat Dog – All Boro Kings (1994) 

Ovaj album je za mene posebno bitan, jer sam preko ovog benda spoznao Hip Hop. Do tada sam bio „prljava metalika”, ali sam upravo kroz njihov rad zavoleo taj groove,  koji  je sa sobom nosila rap muzika. Ovo je i bend, koji je zaslužan za moje učenje engleskog jezika. Bilo je zanimljivo ponavljati tekst pesme za koju nemam pojma o čemu govori. Vrlo verovatno prvi sastav  koji sam samoinicijativno puštao da slušam. Spoj koji su oni pravili je po senzibilitetu totalno drugačiji od RATM, ali podjednako nosi snagu.  Elementi HC-a, Punk-a, Reggae-a i Rap-a sjajno blendirani u jedan izraz.

 

3. The Prodigy – The Fat of the Land (1997)

Jednom rečju energija! Sećam se da sam ovaj album vrteo u plejeru dok sam šetao i da sam ga nosio sa sobom kad god bih išao kod nekoga, pa sam i druge ljude navlačio na The Prodigy. Njihova muzika je uvek išla uz moju prirodu tako da sam upijao svaku notu i svakako ritam, koji je osnova njihovog stila. Uz njih smo nekolicina nas rado „brejkovali” po zurkama i izigravali klovnove, dok su se drugi sklanjali I pitali se šta nam je. Kod nas su ih uglavnom kontali rejveri, ali mene je uvek radila ta „breakbeat” nota kod njih i uticaj upravo Hip Hop kulture.

 

4. Guns ’N’ Roses – Appetite for Destruction (1987)

Ovim je sve počelo. Do tada su bili Bajaga, Čola, Riblja čorba, Bijelo dugme, Zoran Kalezić… Ovi čupavci i padavičari su verovatno podjednako krivi za moje učenje engleskog jezika koliko i Dog Eat Dog, Rocky III, Terminator i Predator. Takav divlji stil, koji su gajili GNR u to vreme, nisam nigde video ni čuo. To je za mene bilo nesto sasvim novo i primamljivo. Axl Rose je po meni verovatno najbolji frontmen svih vremena I malo je verovatno da će se takav ponovo roditi, bar još neko vreme. Slash-a je verovatno nepotrebno komentarisati, verujem da bih njegove deonice prve naučio da sviram, kada bih svirao gitaru. Toliko su melodične, ritmične i zarazne da se učitavaju u podsvest.

 

5. 2Pac – All Eyez on Me (1996)

Mnogo bi nam bilo potrebno vremena, strpljenja i predznanja da bismo pričali o ovom čoveku. Po meni definitivno najbolji reper svih vremena, mada je on bio mnogo više od toga: revolucionar, vizionar, borac, poeta, glumac, političar…Vreme će tek pokazati u kojoj meri je uticao na razvoj svesti na globalnom nivou, koliko je njegov glas oblikovao obične ljude i velike umetnike posle njega i koliko nasleđe je ostavio za samo 5 godina karijere. Album All Eyez On Me je verovatno njegovo najkompletnije delo kao muzičara i poete, mada ne bi bilo u redu zanemariti prethodne, a ni albume nakon ovog. Ovo je prvi dupli album ikada u Hip Hop svetu koji je pomerio granice rap muzike u smislu priznavanja žanra i vrednovanja istog. Nije mala stvar kada predcednik SAD-a priča o njemu i nakon 20 godina od njegovog ubistva.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *