fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Otvorena prva arthouse izložba video igara u Srbiji – berlinski A MAZE. je u Beogradu

Izložba je otvorena 17. novembra u Grafičkom kolektivu
21. November 2022.

U galeriji Grafički kolektiv, u četvrtak 17. novembra otvarena je izložba berlinskog festivala A MAZE. gde posetioci mogu isprobati tek objavljene eksperimentalne igre, ali i nagrađivane interaktivne instalacije autora iz Holandije, Nemačke, Južne Afrike, Francuske, Danske, Kanade i SAD. Izložba je deo programa Playing Narratives, i biće otvorena do 25. novembra.

Da igre mogu biti umetnost i iskustvo koje obogaćuje svakodnevicu, tera na izlazak iz zone komfora i podstiče kreativnost i bavljenje „velikim” temama na pitak način – nije novost. Dizajnere ovakvih video igara, digitalne umetnike, muzičare, VR kreatore i sve druge multimedijalne kreatore već više od deceniju okuplja međunarodni berlinski festival A MAZE. / Berlin.

Najnovije iz sveta arthouse igara od nedavno može da se isproba i u Beogradu, u okviru ovogodišnjeg program Playing Narratives, koji zajednički organizuju Goethe-Institut, Francuski institut u Srbiji i SGA, uz A MAZE. koji je ove godine zvaničan partner programa.

Ovo je prilika za mlade kreatore igara i najširu publiku da upoznaju jednu novu dimenziju video igara, koja nije okrenuta komercijalnom uspehu već istraživanju granica kreativnosti ovog medija.

Među umetnicima koji će izlagati svoje interaktivne radove u Beogradu su: Goblin Rage, Fantasia Malwar e, Arte Interactif (Florian Veltman & Baptiste Portefaix), Albert Birney & Gabriel Koenig, The Bone Borthers, Faezeh Khomeyrani, Robin Baumgarten, Flat Head Studio, Tatiana Vilela Dos Santos and Flan Falacci, koji dolaze iz Francuske, Nemačke, Danske, SAD, Holandije, Švedske, i Južne Afrike.

U okviru izložbe, kustosi i autori organizuju i nekoliko pratećih događaja:

  • Robin Baumgarten, jedan od umetnika izlagača, će realizovati i radionicu kreiranja alternativnih kontrolera za igre za srednjoškolce, a u realizaciju ove radionice uključiće se i Nordeus Fondacija
  • Na kraju same izložbe, 25. novembra od 18 h će nam se pridružiti i francuski autor Baptiste Portefaix, koji će održati kratko predavanje povodom zatvaranja izložbe, nakon koga će uslediti i veliko finale programa Playing Narratives – pitch prezentacije od strane osam timova koji od aprila učestvuju u ovom programu pred međunarodnim žirijem. Ovaj događaj otvoren je za najširu javnost.

Više o A MAZE.

A MAZE. / Berlin je međunarodni festival koji se fokusira na umetničke igre, kulturu igara i “razigranih” (playfull) medija. Posetioci festivala svake godine u Berlinu doživljavaju inspirativne razgovore i radionice, uključujući živu muziku i nastupe, kao i interaktivnu izložbu savremenih medija. Festival od skora na raspolaganju ima i sopstveni virtuelni prostor (www.amaze-space.com). Svake godine dodeljuju se i A MAZE. nagrade, a naredno 12. izdanje festivala zakazano je za period 10-13. maja 2023. u Berlinu. A MAZE. / Berlin predstavlja i slavi novi talas arthouse igara i virtuelne realnosti, i svu razigranu medijsku kulturu izvan mejnstrima!

Više o Playing Narratives.

Kao i prethodne godine, program je podržan od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda. Generalni pokrovitelj je Unreal Engine (odnosno kompanije Epic Games i 3Lateral), dok je istaknuti sponzor Ubisoft Belgrade. U realizaciju se ove godine uključila i niška kompanija Webelinx Games kao sponzor, dok će dodatnu podršku u realizaciji pružiti i Francuski i Goethe instituti iz celog regiona.

Samu izložbu podržao je i superklaster Creative Tech Serbia, uz podršku USAID Srbija i ICT Hub Beograd (kroz projekat Srbija Inovira).

Fotografije: Milena Arsenić

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *