fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Pesme sa Evrovizije kojih ćemo se možda, ali možda, sećati za 6 meseci

O ne, još jedan tekst o Evroviziji

9. May 2024

Ovo ste sigurno pomislili kad vam je ovaj link izleteo na nekom od pretraživača ili mreža odakle skupljate informacije. Ali dobro, složićemo se da je ova manifestacija svakako vest nedelje, hteli mi to ili ne. Jedino joj slavu može pomutiti ako izbije novi rat. Mada nije kao da su ratovi u prošlosti sprečavali da se peva na bini sa skupim svetlom i šljokicama. Videti pod „Ekstra Nena” ili skorije, Ukrajina, ili evo ako ‘oćete sad – Palestina.

Ipak, bez obzira na to što svake godine polažemo nade u naše i navijamo, a oni nas uz manje ili više uspeha predstavljaju, ostale pesme budu hitovi tih 10-15 dana maja, a onda nestanu u izmaglici sećanja. Već za 6 meseci ne možete da se setite pobednika, a kamoli onih drugih pesama koje su pretendovale na titulu. Za to možemo da krivimo veliku količinu informacija koja nas spopada svako malo sa svih mogućih stana ili to što je cela priča oko Evrovizije veštački nametnut hajp zbog kog se traži od vas da imate mišljenje o bendu sa Islanda ili pevačici iz Portugala, pa čim prođe ovih nekoliko dana, možete na miru da odahnete i zaboravite ih. Odlučite se kom taboru pripadate.

Naravno, kao i u prethodnih nekoliko godina su izmilili ispod svakog kamena samoproklamovani stručnjaci za Evroviziju koji znaju sve ko, kako, i zašto, a u principu ne znamo odakle crpe svoje znanje, i ko ih je na te pozicije moći postavio. Sa tim u vezi… evo šta ja mislim o pesmama Evrovizije… hehe.

Šalim se, ja neću o gornjim i donjim lagama da pričam, ni o tonalitetu, niti o koreografiji i toaletama. Samo bih da vidim da li neka od ovih pesama ima mogućnost da postane hit koji će se slušati na prigradskim bazenima, kao što je to bila Helena Paparizou ili oni ska Turci što su pevali up i wanna bring you up, ili će svi da prođu kao Azerbejdžan 2009. Pitate se koja je pesma predstavljala Azere 2009? Upravo tako. Ne sećate je se.

Što se tiče ove godine, već imamo favorite, neke pesme koje prilaze iz prikrajka, ali i one kojih se već ne sećamo, a da ih nismo ni propisno čuli. Probaćemo da izdvojimo nekolicinu i poređemo ih upravo po klasifikaciji iz naslova. Da li ćemo ih se sećati u narednih 6 meseci?

Utisak koji nije na listi:

Odmah za početk da skinemo ovo sa dnevnog reda. Teya Dora se ne računa, jer em što navijamo, em što ćemo se i te kako sećati ove pesme, šta god ona bude uradila u finalu.

Baby Lasagna – Rim Tim Dagi Dim

Ako pitate Hrvate, oni su već ovo osvojili. Tračevi koji stižu iz Zagreba kažu da je HRT već zakupio Arenu sledeće godine. Još je i cela priča vezana za ovog tipa ta autsajderska, o liku sa klupe koji je uleteo slučajno i sve osvojio. E sad, da li ćemo pamtiti ovu pesmu i da li će biti hit kad prođe hajp? Za ovo drugo nisam siguran, ali svakako da će nam ostati urezano jako dugo posle takmičenja to rim tim tagi dim u glavi, pa čak i da se ne sećamo melodije, pamtiće se kao onaj hrvatski favorit (pobednik?) koji zvuči kao da neki Štrumpf muca nasumične reči.

Nemo  – The Code

Drugi favorit je Švajcarac, i isto kao kolega mu iz Hrvatske nema taj pop hit na prvu loptu koji biste mogli da pevušite dok usisavate, čekate u redu za palačinku na Adi, ili dok vas ispravlja treći espreso pored mora. Međutim, kako je ceo svet već nekoliko godina u tom Everything everywhere all at once fazonu, tako i ovde imamo dečka koji se vidno loži na mjuzikle kako peva neku pesmičicu preko drum’n’bass ritma sa raznim drugim više i manje pop uticajima. Možda je nećete pevušiti, ali mislim da ćete je se dugo sećati.

Bambi Thug –  Doomsday Blue

Još jedna pesma koja nije pop hit, i čija melodija vas neće nervirati u hladu suncobrana dok ispijate hladan nes. Ali… I prvi put kad sam čuo i video Bambi Thug, već je ostalo upamćeno da je ovo izvođač koji ovu manifestaciju može da iskoristi kao odskočnu dasku, a s obzirom na hajp onih koje je oduševio, zgrozio i uplašio za samo nekoliko dana, već su im nadenuli titulu dark horse. Eno i Breskvica na svom Instagramu je zgrožena, tako da je i to neki plus. Generalno, komentari o sektašenju koji stižu sa ovdašnjih društvenih mreža su samo još jedan dokaz o pretoksičnom konzervativizmu ovdašnjeg društva, ali nećemo sad o tome. Irci, koliko Merlinu Mensonu i ostalim šok rokerima, duguju i svetskom loženju na mračni pop Bili Ajliš, pa mogu da ih zamislim kao predgrupu istoj na nekoj budućoj evropskoj turneji.

Marina Satti – Zari

Kako kaže stara srpska poslovica – Auto mora da je iz Nemačke, a evrovizijski hit iz Grčke. E pa ove godine, koliko vidim po komentarima, Grkinja vas nije mnogo zaludela. Mene jeste, ali mnogo pre same Evrovizije. Marina Satti je već nekoliko godina hit u mom životu. Ona je, pre svega, jedna ozbiljna cica koja pravi krosover između nacionalne grčke muzike i buljotres pop i r’n’b hitova. S tim što je ipak ranije više išla u neku svedeniju i mističniju muziku, sve do pre neku godinu, kad je probala da postane grčka Rosalia. Na ovom talasu stiže na Evroviziju. Nije najbolja pesma koju ima u rukavu, ali mislim da je dobra polazna osnova za upoznavanje sa njom. A ovo njeno seckanje ritma mislim da može da ostane ljudima u memoriji dugo posle takmičenja.

Angelina Mango – La noia

Prvo, devojka se zove Angelina Mango. Lako se pamti. Drugo, stiže kao pobednica Sanrema, koji se ovde i dalje gleda i ima kao neki kultni status. Pobedila je Mahmuda, tako da joj i to ide u prilog (iako je on realno imao bolju pesmu). I treće, najbitnije, ovaj buljotres ritam koji je zavladao svetom, na italijanskom jeziku legne kao budali šamar. Realno nema razloga da ova pesma ne postane hit međ’ rajom, samo ako joj se da šansa, a verujem da su je mnogi već dali. Realno je da bi Angelina u nekim drugim uslovima bila najveći favorit za titulu, da narod ove godine ne očekuje od Evrovizije ipak nešto drugačije i malo više neklasičnu pop pesmu. 

Ladaniva  – Jako

Tekst pišem pre drugog polufinala, pa za neke izvođače ne znam da li će se uopšte naći u finalu. Za neke se već zna, jer je bilo dosta agitovanja tokom prethodnih meseci, a i kladionice su uradile svoje. Nemam pojma šta će biti sa jermenskim world music duom, ali samim tim što se zovu Ladaniva sigurno će izmamiti osmehe mnogih sa ovih prostora. Još se i pesma zove Jako. Pevačica benda je jako simpatična, sa dosta energije, i ako ovaj huk i melodija zavoza sve na onu staru – mi smo za vas istočna Evropa, možemo da očekujemo makar finale za vesele Jermene.

Raiven – Veronika

E, pa, ovako. Narod na Tviteru posle prvog polufinala je već proglasio da se Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca ponovo okupila. I dok su svi u fazonu da je Teya Dora vilenjačka princeza sa baladom, a Lazanja Ramštajn sa Ali ekspresa, Raiven se tu malo uvalila kao treća u društvo sa mračnom pop pesmom koja, ruku na srce, i nije baš najinteresantnija. Ali eto, ako se bude šlepala uz ovo prvo dvoje, možda stekne neki određeni broj fanova i možda neko i zapeva pesmu Veronika i nakon ovog takmičenja. 

Utisak koji nije na listi 2

Naravno, ovde uvek možemo da dodamo i sve Skandinavce, Britance, Francuze i ostale Špance. Sve one pesme koje možeš, a i ne moraš da pustiš i slušaš. Nećete dobiti ništa specijalno, ali neće vam biti žao. Jedino što sve to uglavnom ostavlja utisak blede kopije nekog većeg i boljeg, a što onda ne potražiti sve to što želite direktno na izvoru?

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

1 Comment

  1. anx

    Nije San Marino nego Sanremo 🙂

    Reply

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *