fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Plus jedan – novi bend na sceni koji sve zna

Intervju sa jednim od osnivača benda +1 Milanom Bogdanovićem
Piše: Marina Zec

27. December 2022

U julu ove godine na alternativnoj muzičkoj sceni osvanuo je novi bend – plus jedan, koji se predstavio singlom i spotom za singl pod nazivom Koga imaš, koji je režirala Marina Uzelac. U decembru ove godine bend je jasnije predstavio svoj zvuk objavljivanjem čitavog albuma koji nosi naziv Sve znamo.

Plus jedan su oformili Miroslav Cakić i Milan Bogdanović (prethodno: i duhovi), koji su radili na albumu, a uporedo sa završetkom rada na albumu, oko +1 se formira lajv bend, kome se priključuju Slobodan Jovanović (ex-Irie FM) – bubanj, Srđan Popov (Sergio Lounge) – bas, i Kosta Jovanović (Young Husbands, Ensh, Han Oslo) – gitara. Povodom novog albuma, razgovarali smo sa jednim od tvoraca benda Milanom o tome šta to sve zna ovaj bend, zbog čega su mu dali tako neodređen naziv i zbog čega sebe opisuju kao indiesponirani rok bend.

Plus jedan objavio je svoj prvi album Sve znamo. Šta to sve znate i zbog čega ste izabrali ovaj naziv albuma

Milan Bogdanović: Sve znamo je ono parče razgovora koje svi imamo u prolazu s poznanikom koji se požali na neki problem ili život kao takav, i ti kažeš „Ma, sve znam”. Šta znaš? U nekom smislu, album je o tome, pluta u tom prostoru između pravog razumevanja i empatije, i besmislene refleksne fraze.

A i skroz van konteksta, Sve znamo je nekako sumanuta i arogantna izjava i to nam se svidelo, možda jer smo sumanuti i arogantni ljudi. Ne znamo mnogo, ali znamo da znamo sve.

Muzika sa albuma zvuči prilično sanjivo, a tekstovi introspektivno, kao serija razgovora sa samim sobom. Koji je lajtmotiv albuma i koje poruke on šalje?

Album je sastavljen od reči i zvukova koji jesu znakovi raspoznavanja i asocijacije, kao neki pinovi na gugl mapi sveta koji nam je bilo zabavno da sagradimo, a nekom sad možda bude zabavno da ponekad svrati u njega. Ali to nisu poruke, vrlo je sve otvoreno za interpretaciju.

Za mene, album je najviše o komunikaciji. Ako i jeste serija razgovora sa samim sobom, to je možda ono kad se raspravljaš s nekim u glavi i pobeđuješ, jer si obe osobe. 

Kako je nastao bend?

Cakić i ja smo malo pre pandemije počeli da pravimo i snimamo muziku za koju smo brzo shvatili da će postati album. Kako se taj proces privodio kraju, shvatili smo da želimo da sviramo tu muziku uživo, za šta nam treba pravi bend – i onda su se redom pridružili Boban, Serđo i Kosta. (Slobodan Jovanović, Srđan Popov, Kosta Jovanović). 

Zbog čega ste bendu dali ime plus jedan?

Hteli smo nešto jednostavno i anonimno. +1 je neimenovana osoba koja će se mooožda pojaviti. Znači, umerena očekivanja. 

Inače, ime je prava noćna mora za pronalaženje onlajn, pa smo morali da pređemo na glupu varijantu, slovima – plus jedan. A intimno smo +1.

Kažete da ste indie bend, a da je indie skraćeno od indiesponirani rok, koji podrazumeva manje gitara, više mašina. Zbog čega je takav rok indisponiran i zbog čega birate mašine, ne gitare?

Indie smo po definiciji, delujemo nezavisno i album smo objavili samostalno.
Indiesponiranost je bila šala koja je aludirala na naš stari bend (i duhovi) koji je bio malo gitarskiji, i na taj zaokret ka više sintova i elektronike. Ali tim mašinama i dalje upravljaju ljudi, a i gitare još uvek nismo pobacali.

Šta je ono što plus jedan donosi na muzičku scenu?

Ne donosimo ništa, došli smo da pokupimo ono malo što je ostalo.

Imate iskustvo rada u različitim bendovima, šta je ono što vas povezuje?

Povezao nas je taj album koji smo napravili u prilično izolovanim uslovima, bez ikakve ideje da će se oko toga okupljati bend. I onda kad je ovoj trojici ta muzika bila dovoljno uzbudljiva da bi se upustili u avanturu adaptacije toga u lajv bend situaciju, to nam je bio veliki tapš po ramenu, jer se radi o ozbiljnim muzičarima i osobama – ako su voljni da se investiraju u to, mora da nije skroz loše.

To nam je sad polazna tačka za pravljenje drugog albuma, u kolaborativnijem procesu, sa više oruđa i oružja. 

Fotografija: Marina Uzelac

Kada ćemo imati priliku da plus jedan čujemo uživo?

Uskoro, nadam se već u februaru.

Koji su dalji planovi benda?

Planiramo da odemo na par dana u neku prirodu, kuća na planini fazon, i da kolektivno načnemo ideje za drugi album. To nam je bio metod i za prvi, kad smo bili dvojac, pa će sad biti bar manje tužno. A ako neko ima da preporuči dobru kuću za te svrhe, ne previše daleko od Beograda, javite pa da uložimo u lokalni turizam. 

Osim toga, izbacićemo još par spotova s ovog albuma, pravimo nove pesme koje ćemo objavljivati u hodu, i sviramo uživo gde god možemo. 

Naslovna fotografija: Damjan Rehm Bogunovic

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *