fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Potrebni su nam novi božićni filmovi

Srećom, ima ih i više nego dovoljno.

27. December 2021

Stigao je taj period u godini. Vreme je da izvučete vuneni džemper, stavite džezvu za toplu čokoladu, grejano vino ili rakiju, i uz praznični TV program u velikom stilu pokušate da izbegnete omikron soj. Naravno, zna se šta je na repertoaru: prvi i drugi deo Home Alone, Love Actually, prva tri dela Harija Potera i onaj film u kom Švarceneger otkriva da nije dobro kupovati božićne poklone u poslednji čas.

Da li ćemo svi i ove godine odgledati barem jedan od ovih filmova? Verovatno, u pitanju su, ipak, klasici, a u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, po običaju gledamo samo jedan TV kanal i sve što na njemu naiđe. Ali, da li zapravo moramo da gledamo baš ove naslove ako nam se gledaju božićni filmovi? Pa, i ne baš.

Bez obzira koji se blokbaster prikazuje u bioskopima u tom trenutku, božićni filmovi su ti koji ljude drže prikovanim prekoputa malih ekrana tokom prazničnih dana, naročito na kablovskim kanalima. Poslednjih godina, striming servisi su takođe uzjahali taj talas, što je rezultiralo time da je na sajtu IMDB zavedeno više od 200 božićnih filmova koji su izašli 2021. godine.

To je duplo više božićnih filmova u odnosu na 2016. godinu i čak četvorostruko više u odnosu na 2011. Naravno, to se odnosi samo na filmove koji u naslovu sadrže reč Christmas. Prave cifre mogu biti mnogo, mnogo veće. Božićna čuda, izgleda, zaista postoje, makar za ljude zadužene za TV rejting.

Božićni filmovi nisu nikakva remek dela, niti to treba da budu. Imaju uniformisanu estetiku, priču i likove, a formula je prosta – ni previše smešno, a ni previše tužno. Sve počne okej, pa onda se sve raspadne posle prvih pola sata filma, i na kraju sve ponovo bude u redu. I neko mora da se poljubi na kraju. Bilo ko. Dvoje, dve ili dvojica, svejedno je, ali ljudi moraju da se poljube. Nakon toga će se i drugi oko njih ljubiti, tapšati i plakati. I to je u redu, jer, tokom Božića, to je jedino što želimo da vidimo na ekranu. Posle pravoslavne Nove godine, možemo da se vratimo starim temama. Tako barem kažu statistike.

Stoga, uz dužno poštovanje prema TV programu koji ćete svakako ispratiti, nakon detaljnog konsultovanja Politikinog novogodišnjeg dodatka, sastavio sam listu predloga nov(ij)ih božićnih naslova koje vredi pogledati ove praznične sezone. Oni nisu tu da zamene klasike, nisu tu ni da im pariraju, ali nije na odmet malo osvežiti to-watch listu ovog Božića.

The Christmas Chronicles (2018)

Režija: Klej Kejtis
Uloge: Kurt Rasel, Darbi Kemp, Džuda Luis

Radnja prati Kejt i Tedija koji žive sa majkom u malom mestu u Masačusetsu. Njihov otac, vatrogasac, poginuo je spašavajući ljude iz požara. To je dosta uticalo na klince, naročito na Tedija koji ne ume da se nosi sa gubitkom, pa provodi vreme obijajući automobile. Naravno, potpuno je izgubio božićni duh. Sa druge strane, Kejt pokušava da održi božićni duh, čvrsto verujući u Deda Mraza. I njena vera je očigledno jaka, jer u božićnoj noći uspevaju da sretnu Deda Mraza, i tom prilikom mu slučajno polupaju sanke, izgube poklone, a irvasi se razbeže. Udružuju se sa dedom i sad je na njima da spasu Božić.

Ovaj film uključuje neverovatno uzbudljivu scenu jurnjave kolima kroz Čikago, jednako zabavnu vožnju sankama i jednu od boljih izvedbi pesme Santa Claus is Back in Town, i to u zatvoru. Nasmejaće vas i, naravno, rasplakati. A Kurt Rasel kao Deda Mraz? Teško da može da bude bolje od toga, jer nam ovaj holivudski veteran donosi Deda Mraza koji ume da bude dovoljno nadrkan u trenucima kada je to neizbežno, ali i neverovatno duhovit, nežan i prepun mudrosti za sve klince ovoga sveta. The Cristmas Chronicles je dobio i nastavak 2020. godine. To ne morate da gledate.

Klaus (2019)

Režija: Serhio Pablos, Karlos Martinez Lopez
Uloge: Džejson Švarcman, Dž. K. Simons, Rašida Džouns

Klaus nam donosi alternativnu verziju porekla Deda Mraza, toliko lepu i emotivnu priču da, ako igde treba iskoristiti praksu istorijskog revizionizma – ovo je prilika za to. Priča prati Džespera Johansena, lenjog i razmaženog sina glavnog upravnika pošte. Ništa ne može od Džespera napraviti čoveka, čak ni strogi režim u Kraljevskoj akademiji za poštare u koju ga je otac poslao. Zbog toga, Džesperov otac okreće novi list i šalje ga u Smirensburg, najseverniji grad u zemlji, sa zadatkom da tamo pokrene poštu. Mora kroz sistem da provuče najmanje 6000 pisama, a ukoliko ne uspe, biće isključen iz porodičnog nasleđa. Kao da zadatak već nije dovoljno težak, po dolasku u Smirensburg, Džesper saznaje da stanovnici ovog učmalog mesta provode više vremena ratujući međusobno, nego šaljući pisma. I dok traži nekoga ko ceni ovaj način komunikacije, upoznaje Klausa, starog šumara sa kućom prepunom drvenih igračaka.

Klaus je bio u trci za Oskara za najbolji animirani film, koji mu je izmakao zato što je iste godine izašao i Toy Story 4. Iako sam fan Toy Story franšize, ne bi mi ni najmanje bilo krivo da su izgubili od Klausa. Priča, animacija i glumci koji pozajmljuju glasove zaslužuju sve moguće nagrade u kinematografiji. Smejaćete se, topiti od nežnosti, ali i, mnogo više nego u The Christmas Chronicles, plakati.

The Claus Family (2020)

Režija: Matijas Temermans
Uloge: Jan Dekler, Mo Baker

Pretpostavljam da bi se svako na svetu oduševio kada bi saznao da mu je deda, koji se pritom zove Noel (hm, desetka za prikrivanje tragova), zapravo the Deda. Moj se zvao Novica i bio je arhitekta, tako da znam da bih ja bio dosta uzbuđen. Ali ne i Žul, koji mrzi Božić i smara ga da pomaže dedi, koji je Deda Mraz, i koji je bolestan, pa ne može da podeli poklone sam, što može da upropasti Božić svima. Ali, Božić je, i neće Žul biti takav zauvek.

Postoji mogućnost da vam suze krenu na oči kada shvatite da, kao i u svakom poslu, i kod Deda Mraza postoji odlazak u penziju, ali zadržaće vam ih u očima to što ne možete da poverujete da dečko ne želi da pomogne Deda Mrazu.

Last Train to Christmas (2021)

Režija: Džulijan Kemp
Uloge: Majkl Šin, Keri Elvs, Natali Emanuel, Ana Landberg

Kada je skakanje kroz multiverzum u pitanju, najbolji film sa tom tematikom koji ćete ove godine odgledati je svakako Spider-man: No Way Home. Međutim, iako je novi Spajdermen najveći božićni poklon koji su fanovi superheroja ikada dobili u životu, radnja se ipak ne dešava tokom Božića. Zbog toga je tu Last Train to Christmas.

Toni Tauers (Majkl Šin) je četrdesetogodišnji vlasnik noćnog kluba osamdesetih godina. Niko ni ne mora da nam kaže da je on vlasnik noćnog kluba osamdesetih, jer njegov šljokičavi sako i duga plava kosa govore da on jedino može da bude vlasnik noćnog kluba osamdesetih. Toni je sa devojkom Su (Natali Emanuel), mlađim bratom Rodžerom (Keri Elvs) i njegovom suprugom Estrid (Ana Landberg) krenuo vozom na prazničnu večeru kod roditelja. Međutim, Toni uskoro otkriva da se oni ne nalaze u običnom vozu, jer kad god promeni vagon, dobije priliku da vidi kako bi mu život izgledao da je izabrao drugačiji, bolji put. Dikensova Božićna priča, samo u vozu. Plakaćete.

Love Hard (2021)

Režija: Ernan Himenez
Uloge: Rebeka Eving, Danijel Mekej

Natali Bauer je novinarka u Los Anđelesu i u kolumnama najčešće piše o katastrofalnim susretima sa ljudima koje je upoznala putem dejting aplikacije. Svesna da ljubav mora da pronađe van Los Anđelesa, Natali se mečuje sa Džošom iz Lejk Plesida u državi Njujork. Nakon dugih noći i još dužih razgovora, odlučuje da za Božić iznenadi Džoša u Lejk Plesidu, sigurna da će to ujedno i označiti kraj njenih užasnih dejtova. Ali, naravno, tek po dolasku u Lejk Plesid, Natali saznaje da je žrtva ketfiša. Džoš se zaista zove Džoš, ali ne izgleda ni najmanje kao Džoš sa slike. Na slici je zapravo Teg, Džošov prijatelj iz osnovne škole s kojim više nije u kontaktu. Kako bi se iskupio, Džoš joj obećava da će je upoznati sa Tegom, a jedino što ona zauzvrat treba da uradi je da se pretvara da je njegova devojka tokom porodične božićne večere.

Izvinjavam se zbog spojlera, ali naravno da će se Natali i Džoš smuvati, i plakaćete jer gledate film u kom je okej zaljubiti u osobu koja se lažno predstavlja. Ali, prava ljubav ruši sve granice, čak i granice bezbednosti na internetu. Ima elemenata humora.

Hawkeye (2021)

Uloge: Džeremi Rener, Hejli Stajnfeld

Božić je, i svi zaslužuju poklon, čak i fanovi Marvela koji su ove godine dobili devet naslova iz ovog univerzuma, što filmova, što igranih, što animiranih serija. Ali Hawkeye je prava božićna poslastica i, iako nije film, zaslužuje da se nađe na prazničnoj to-watch listi kao jedina serija.

Nakon čitavog haosa posle Tanosa, Klint Barton (Džeremi Rener) želi da vodi miran život. Trenutno je sa decom u Njujorku, obavljaju praznični šoping, sve je predivno i euforično, kako samo i može da bude u ovom gradu pred kraj godine. Klint šalje decu nazad kod majke, uz obećanje da će im se pridružiti za šest dana, tačno za Božić. Ali stvari se malo iskomplikuju kada se pojavi Kejt Bišop (Hejli Stajnfeld), kojoj je upravo Klint idol u superherojskom svetu.

Za razliku od serija Loki i Wandawision, gde se vreme i prostor pomeraju, dimenzije prepliću i dobar deo vremena ne znate šta gledate, Hawkeye nam donosi klasičnu superherojsku makljažu. Tu su dvoje heroja sa lukovima i strelama, gomila gangstera i Njujork u vreme Božića. Šta ćete bolje? Plakaćete makar zbog svih referenci na prvi film o Osvetnicima.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

1 Comment

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *