fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Premijera plesne predstave San smešnog čoveka

Predstava samvremenog plesa biće prikazana 19. februara na sceni Akademije 28
17. February 2022.

Premijera plesne predstave „San smešnog čoveka” zakazana je za 19. februar u 20 i 30 časova na sceni Akademije 28. Predstava je realizovana u okviru Nezavisne kulturne scene Srbije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Kulturnog centra Magacin.

Predstava savremenog plesa „San smešnog čoveka, u svom podnaslovu nosi poruku: Napravi svoj lični zatvor, ukrasi ga sopstvenim mislima i provedi život u njemu.

Predstava je inspirisana istoimenom pripovetkom F. M. Dostojevskog, čija je analitičnost i naracija poslužila kao baza za analizu vremena sadašnjeg, u kojem vlada maksimalna entropija i prinuda. Polazeći od činjenica da živimo u sistemu koji je sam po sebi prinuda po mnogim pitanjima i koji nameće velika ograničenja i modele uslovljavanja koji su organizovani bez naše saglasnosti, pitamo se:

Šta sada, kada je prostor za egzistenciju postao još usitnjeniji, konfuzniji, nemilosrdniji, i nehumaniji?

Šta se tačno očekuje od nas?

Da li smo sposobni i voljni za takvu vrstu uslovljenosti?

Kao što se glavni junak pripovetke, neutemeljen u društvu i sredini u kojoj obitava, izmešta u drugu dimenziju kroz san, pronalazeći objašnjenja za svu bedu ljudskog društva, ali i utočište za svoju izopštenost i duhovnu neprilagođenost, tako se i trojni lik u našem delu, separatiše i snalazi u nametnutim okolnostima praveći retrospektivu sopstvenog makrokaveza, sa svim njegovim lavirintima, pokušavajući da se fokusira na plan izgradnje svog ličnog, minimalističkog sveta koji je surogat realnog življenja, ali ipak jedini mogući život.

Razumevanje i osvajanje slobode umetnošću malih koraka, odnosno aktiviranjem uspavanih i uslovljenih kreativnih potencijala, mi gradimo zapravo drugi, mali zatvor, u kojem živimo po sopstvenim pravilima i vizijama, a pod pretnjom modela- na strašnom mestu biti i postojati- kako bi (pre)živeli.

Kao što glavni junak zaobilazi i odbacuje svoj prvobitni suicidni model reaktivnosti, tako i trojni lik naše predstave zaobilazi i odbacuje sve zamke savremene totalitarne paradigme, gradeći novi svet unutar sebe, koji će u konačnom momentu iznutra smrviti zatvor koji mu je nametnut.

Autorski tim:

Režija : Svetlana Đurović
Koreografija: Svetlana Đurović, Ana Obradović, Jelena Cvetković, Branka Milenković
Kostim : Ida Ignjatović
Kamera/video dizajn : Dejan Ostojić
Fotografija: Lidija Antonović, Jana Milenković

Igraju:

Jelena Cvetković
Ana Obradović
Branka Baretić- Milenković

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *