fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Preporučujemo vam filmove sa Beldocsa

Od 22. do 29. maja nas čeka još jedno izdanje Beldocs festivala

24. May 2024

Ponekad nam deluje da u Beogradu godišnje ima izmađu 10 i 160 različtiih festivala dokumentarnog filma. Makar se tako čini nekome ko samo ovlaš prati stvari. Sa druge strane, Beldocs je onaj malo drugačiji, koji skreće posebnu pažnju. Oduvek se odlikuje ozbiljnim programima, najšarenijim mogućim, koji privlače i regularnu bioskopsku publiku, ali i onu nešto drugačiju, koja voli eksperimentalne radove.

Selektori i autorska ekipa oko festivala, na jednoj od konferencija za štampu su rekli da su pogledali preko 1500 filmova da bi ova 103 filma bila prikazana na festivalu. Ja nisam pogledao nijedan, ali mogu da preporučim. Dobra stvar kod dokumentarnog filma je što u par rečenica opisa možete da saznate da li vas određena tema intrigira, zabrinjava ili plaši, da li želite da naučite nešto, ili jednostavno znate da niste tip koji će moći da se snađe u bioskopu uz neki audio vizuelni format koji je apstraktni šok za vaša čula.

Predložiću vam nekolicinu filmova koji se meni ovako na prvu loptu dopadaju, pa ako sam vas navukao na neku glupost, izvinjavam se. Nađite me u gradu, platiću vam piće.

Topli film

Film o kom se najviše priča i koji će otvoriti festival. Pripada žanru hibridnog dokumentarca i obrađuje istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije iz ugla tzv. kvir likova, predstavljenih u širokoj lepezi tumačenja tog termina. Uz razgovore sa nekim od velikana domaćeg filma, ali i igrane strukture, Topli film će nam približiti mnoge momente iz LGBT istorije domaćeg filma, od Sofke, filma iz 50-ih, do Južnog vetra.

Bekim

Jedan od najvećih, Bekim Fehmiju, glumačka je gromada o kojoj se ne priča dovoljno. Bio je prvi istočnoevropski glumac koji je glumio u Holivudu za vreme Hladnog rata, i jedan od najpoznatijih na ovim prostorima. Film je opservacija, bez naracije, ali sa intervjuima, snimljen na Kosovu, u Albaniji, Srbiji, Bosni, Hrvatskoj i Italiji. Počinje naizglednim samoubistvom, sledeći događaje od rođenja, vrhunca, sjaja, do značajne uloge. Istražujemo i  kako je albanski glumac koji je postao slavan u bivšoj Jugoslaviji, primljen na Fakultet dramskih umetnosti, iako nije znao srpski. 

Copa 71

Iz Britanije (naravno) stiže film o fudbalu. Ali onoj grani koja je u razvitku i koja je još uvek nedovoljno popularna – ženskoj. U ovom dokumentarcu, filmski stvaraoci koriste arhivske snimke i nove intervjue da bi ispričali priču o Svetskom prvenstvu za žene iz 1971. godine, trenutku koji nije dovoljno cenjen u istoriji fudbala.

Džojmejkers

Omiljeni s jedne, ali i osporavani sa druge strane, trubački pleh orkestri su uvek ona strana oko koje se polemiše. Džojmejkers je dokumentarac koji će nas izbliza povezati sa jednim. U središtu priče je Milan Nikolić, nastavljač važne misije učitelja Maksuta Maksutovića, koji se trudi da nauči romsku decu da ispravno sviraju i sačuvaju zdravlje. Susret američke profesorke Nade Miljković sa Milanom pruža nam autentičan i emotivan uvid u njihov život. Film istražuje muzičko majstorstvo romskih trubača u Srbiji i otkriva da se iza dinamičnih melodija kriju težak život i borba za opstanak.

Film je promenio svet

Film o reditelju i scenaristi Milošu Miši Radivojeviću, koji je od vremena „crnog talasa“ do danas svojim ostvarenjima sačuvao poziciju radikalnog filmskog autora i jednog od najvažnijih predstavnika art filma u jugoslovenskom i evropskom kontekstu. Njegovi filmovi i dan-danas, 20, 30, 40 godina kasnije provociraju i postavljaju pitanja na koja nema lakih odgovora.

Izbor za mis zatvora

Ovo može da bude jako zanimljivo. Direktorica zatvora odlučuje da vrati samopoštovanje osuđenicama organizovanjem izbora za miss zatvora. Cela stvar bi mogla da se shvatiti kao neka vrsta revolta protiv zatvorske uniforme. Film prati tri glavne junakinje: Joyce koja se takmiči za Miss, Anđelu koji se takmiči za Mistera (kategorija transrodnih) i Sueli koja se takmiči za Miss Plus Size.

Ja, ti, on, ona

Šantal Akerman je rediteljka čuvenog „Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles” filma koji je čuveni Sight and sound stavio na prvo mesto najboljih filmova svih vremena. Ne verujete ljudima koji su ovaj film izglasali na prvo mesto, naravno, ali Beldocs će nam prikazati rediteljkin prvi film. „Ja, ti, on, ona” su tri epizode iz života glavne junakinje u prelasku iz adolescencije u surov život.

Kombi – nacija

Kombi – nacija je kombinacija – malo prava radnika, malo lepa stara vremena, malo automobili. Dva prijatelja kreću na desetodnevni put restauriranim kombijem Zastava 850AK, kako bi posetili fabrike širom SFRJ koje su proizvodile delove za ovo vozilo. Tokom putovanja sreću bivše radnike tih fabrika koji se prisećaju života i rada u to vreme. Snimci iz vozila i drona prikazuju lepote bivše SFRJ kroz oči zaljubljenika u stare automobile.

Kramb

Trideset godina od premijere, opet gledamo film o kultnom crtaču stripova. Jedinstveni crtački stil, kao i seksualno i rasno provokativna tema, učinili su alternativnog umetnika, Roberta Kramba, poznatim u popularnoj američkoj umetnosti. Detalji Krambove neverovatne karijere i života su ispitani i pretreseni – uključujući i njegovu porodicu povučenih ekscentrika.

Kroz grobove vetar duva

Ovaj zaplet deluje kao da je igrani film, ali nije. Život protagoniste je okupiran pokušajima da odgonetne suštinski nerazrešiva ubistva turista. Budući da je opšti stav prema turistima prezriv, niko mu neće pomoći. Dokazi nestaju u lavirintu birokratije. On biva ponižen i u javnosti i na internetu.

Okupirani grad

Stiv Mekvin je jedan od onih autora čiji igrani filmovi pobuđuju uvek pažnju. Sad je tu sa dokumentarcem.  Prošlost se sučeljava sa neizvesnom sadašnjošću u dokumentarcu Okupirani grad, rađenom prema knjizi Atlas okupiranog grada spisateljice Bjanke Stigter. Stvorena su dva međusobno povezana portreta – živopisna slika nacističke okupacije u Amsterdamu i završetka pandemije i protesta. Ono što nastaje je ujedno razarajuće i životno afirmišuće, poput putovanja kroz sećanja i onoga što tek dolazi.

Život i drugi problemi

Šta je smisao života, smrti i svega ostalog? Mogući odgovori su mnogobrojni u avanturističkom filmu Maks Kestnera, koji počinje kada smrt žirafe u Kopenhagenskom zoološkom vrtu postane viralna od Holivuda do Čečenije. Realno, ovaj opis nam možda krije najbolji film koji smo ikad gledali. Ili najgori…

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *