fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Pretty Loud: muzikom i plesom za ravnopravnije društvo

Razgovarali smo sa delom postave jedinog ženskog romskog benda Pretty Loud

31. January 2021

Mladi muzički sastav Pretty Loud, koji čini šest talentovanih devojaka, jedini je ženski romski bend koji kroz svoje pesme ukazuje na stereotipe i predrasude sa kojima se bore žene i Romi. Muziku izvode na tri jezika – romskom, srpskom i engleskom, a svojim tekstovima i plesom, kako kažu, žele da se bore za jednakost i ravnopravnost svih žena, kao i muškaraca.

Ova muzička šestorka postoji od 2014. godine, ali se poslednje tri godine ozbiljnije bave svojim stvaralaštvom. Projekat su pokrenule uz podršku i u okviru fondacije GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats), koja u svojim centrima u Srbiji podstiče redovno školovanje oko 500 romske dece mlađe od 18 godina.

Rešili smo da upoznamo ovaj mladi sastav i tom prilikom razgovarali sa delom postave Pretty Loud-a – Živkom Ferhatović, Zlatom Ristić i Silviom Sinani.

Bend ste osnovale 2014, ali aktivnije radite poslednje tri godine. Kako je sve počelo?

Silvia: Da, te 2014. smo krenuli sa Pretty Loud-om, koji je zapravo projekat pri fondaciji GRUBB. Bile smo mlađe, pa nam je trebalo malo vremena da svemu pristupimo ozbiljnije. Tada smo imale tri pesme, postojao je centar pri GRUBB fondaciji u Novom Sadu, pa je jedna numera bila odatle, jedna iz Niša i jedna iz Beograda i bile su na romskom, srpskom i engleskom. Kasnije smo same počele da smišljamo muziku, tekst i tako je sve krenulo ozbiljnije.

Podržava vas GRUBB fondacija, koliko vam je bila važna njihova podrška u svemu što radite?

Živka: Što se tiče edukativnih radionica, GRUBB dosta pomaže romskoj deci prilikom učenja, domaćih zadataka i za sve što se tiče škole imamo njihovu pomoć. Da nije bilo GRUBB-a, verovatno ni Pretty Loud ne bi postojao. Mentori nam pomažu u svemu i zaista nam pružaju ogromnu podršku.

Kako izgleda sam proces stvaranja?

Živka: Prvo mi iz benda krenemo same da stvaramo i pišemo, ukoliko imamo neku ideju. Mentori nam onda pomognu da sve to lepo oblikujemo – jedni pomažu oko pisanja, drugi za muziku, koreografiju, pa sve to na kraju ispadne naš zajednički produkt.

Pretty Loud je projekat, pa tako pored vas postoji i grupa devojaka koja stvara u centru u Nišu u okviru fondacije GRUBB, koliko uspevate da sarađujete, s obzirom na fizičku udaljenost?

Zlata: To nam predstavlja veliki izazov, naročito sada tokom pandemije, ali čujemo se onlajn, pa nema problema.

Silvia: Ne nastupamo često zajedno, par puta u godini se to desi. Inače, oni posebno nastupaju, a mi posebno i tako funkcioniše i po pitanju stvaranja pesama, ali, naravno, svi imamo dogovor da svako može da koristi sve što neko drugi stvara među nama.

Zlata: One predstavljaju Pretty Loud u Nišu, a mi ovde u Beogradu. Teško je da, kada je ugovoren neki nastup, na primer u Nišu, možemo sve da odemo tamo, a i finansijski nije lako. Mi smo sada izbacile Mashup koji se sastoji iz više naših pesama, a one u Nišu trenutno spremaju jedan.

Objavile ste spot za Mashup koji predstavlja spoj više vaših pesama i ima delove i na romskom, srpskom i engleskom jeziku. Zašto ste se odlučile za takav koncept?

Živka: Iskreno, nismo znale za koje pesme da se odlučimo da prvo izbacimo, pa smo odabrale sve i napravile Mashup. Svaka od nas je izabrala rep koji joj se najviše dopada i koji joj leži, ali nam je bilo bitno da taj rep ima neku poentu i priču koju će da objasni. Oduševljena sam kako je sve ispalo, a vidim da se i ljudima dopalo i imali smo dosta pozitivinih reakcija. Uglavnom svi misle da je to jedna pesma i ne provaljuju da je spoj više njih.

Silvia: I dobro je što je na različitim jezicima da bi mogli svi da razumeju, iako postoji titl, nije to to kad je sve na jednom jeziku.

Tema kojom se najviše bavite kroz svoje pesme je osnaživanje žena, naročito Romkinja. Koji su najveći problemi sa kojima se žene Romkinje susreću?

Silvia: Mi se borimo protiv ranih brakova i da svaka žena ima pravo glasa. Ne želimo da budemo iznad nekoga, već da smo svi jednaki i da imamo ista prava.

Kako vaše okruženje i zajednica reaguju na sve što radite?

Zlata: Za sada nismo imale negativnih komentara i uglavnom nas svi podržavaju, pogotovo porodica i naša uža okolina. Moramo da se pohvalimo da smo stvarno imale ogromnu podršku naših mentora i da smo ponosne na sve što smo uradile. Niko nikada nije bio ljubomoran i svi žele da budemo što bolji u ovome što radimo.

Koliko vam je bitna podrška drugih žena?

Zlata: Jako nam je bitna jer je na nama i odgovornost da im budemo primer i da imamo neki uticaj, pa sve ovo bez njihove podrške ne bi imalo smisla.

Nastupale ste u Londonu u okviru festivala Women of the World. Kakvo iskustvo nosite odatle?

Živka: Za mene je to da nastupamo u tako velikom mestu pred toliko ljudi bio ogroman izazov. Bila sam uzbuđena i srećna što mogu da sa svojom grupom pokažem ono za šta se borimo ne samo u Srbiji, već i šire, a to je da kroz ples i muziku širimo borbu za jednakost, ravnopravnost i, pre svega, da širimo ljubav. Dosta njih nas je pitalo šta znači tekst i malo su nas začuđeno gledali jer, pretpostavljam, nisu toliko često čuli da neko repuje na romskom.

Silvia: Imale smo flajere i svaka pesma je imala i prevod na engleskom, pa su i tu mogli da pročitaju tekstove. Mislim da nam je najveći uspeh to što smo nastupali u Royal Hall-u, koji je jedna od najvećih koncertnih sala u Londonu i što smo bile deo programa BBC radija uživo.  

Radite li na nečemu trenutno i kakvi su vam planovi?

Zlata: Naravno, pišemo tekstove, radimo muziku, biće i još spotova. Trenutno pripremamo i kaver pesme Ocean Eyes od Billie Eilish, ali ćemo iskoristiti samo refren, a mi ćemo da ubacimo naše repove, što će dati i naš pečat tome.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *