fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide osobe u Srbiji

Sa ciljem da uličnu umetnost približe slepim i slabovidim osobama, biće predstavljeni privi 3D modeli murala, u okviru projekta Umetnost u prolazu
19. October 2021.

U okviru programa „Umetnost u prolazu” organizacije Street Art Belgrade, 15. oktobra biće predstavljeni prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide osobe u Srbiji.

Cilj projekta „Umetnost u prolazu”, koji realizuju Street Art Belgrade i Telenor fondacija, je da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama kroz postavljanje modela urađenih 3D tehnologijom.

Prvi modeli će biti postavljeni na dve lokacije na Vračaru. Postavljanje murala se održava tokom četvrtog vikenda ulične umetnosti na Vračaru koji traje od 22 do 24. oktobra, u okviru kojeg će se održavati različite street art aktivnosti – od radionica za seniore do besplatnih šetnji i obilaska 3D modela murala.

Modeli murala su inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na  ulicama Beograda. 

Za prve modele su odabrani radovi beogradskog umetnika Weedzora koji su prepoznatljivi po elementima valjkastih formi koji formiraju strukturu glave životinja – Žirafe i Vuka. Uz 3D modele se nalazi i opis radova na Brajevom pismu kao i QR kodovi koji vode ka sajtu sa više informacija o projektu.

Murali se postavljaju u oktobru povodom dana slepih i slabovidih osoba koji se u celom svetu obeležava 15 oktobra. U Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju njihovih prava kao i za integracijom u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga.

Autor projekta je organizacija „Street Art Belgrade” čiji se članovi preko dve decenija bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita.  

Projekat „Umetnost u prolazu” se realizuje u okviru konkursa Fondacije Telenor „Zamisli sve”, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Austrijskog kulturnog foruma. Partneri na projektu su Božidarac i gradska organizacija slepih Beograda. Kompanija Voxellab koja se bavi 3D tehnologijom je proizvela 3D modele murala za slepe i slabovide. 


Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *