fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Putovanja na drugačiji način

Predstavljamo osam Instagram profila koji će vam pokazati da je putovanje bez turističke agencije moguće i često čak i - bolje!

10. August 2023

Road tripovi, kampovanje, odlazak na egzotične lokacije, jeftina putovanja, drugačija prevozna sredstva od uobičajenih – sve su ovo odlike nešto drugačijih vidova putovanja od onih najčešćih, mainstream koja se sastoje od aranžmana koji ponudi turistička agencija, a vi izdvojite novac i platite. Dosta jednostavno, bez prevelikog cimanja, iako se često ispostavi da, iako niste mnogo izašli iz svoje komfor zone, niste dobili ni k od komfora, jer su neretko jeftini aranžmani preko turističkih agencija i nepraktični – dugo se putuje, veliki deo vremena se provede u autobusu, ograničeni ste na njihov plan i program, izleti su novčano precenjeni, veliki deo vremena na kraju provedete sa samom turističkom grupom sa kojom ste i krenuli u odnosu na to da ste utrošeno vreme mogli da uložite, na primer, u upoznavanje lokalaca.

Iskustvo odlaska na letovanje putem turističke agenicije nije za svakoga isto i potpuno je u redu da nekom takav vid putovanja odgovara. Ukoliko se prepoznajete u tome, možda je vreme da ovde stanete sa čitanjem teksta i posvetite se čitanju nečega drugog. Ipak, ukoliko vas mašta bar malo golica, ako imate neki neizdrž koji vam ne da mira, želite pomalo da izađete iz svoje zone komfora i oprobate nešto drugačiji vid putovanja – onda je ovo mesto za vas!

Bilo da ste već fanovi nešto neobičnijih vidova putovanja ili se tek upoznajete sa njima, Instagram profili koje ćemo izdvojiti u ovom tekstu će vam zasigurno biti zanimljivi. Neki od njih otkriće vam kako da što jeftinije bukirate svoje letove i smeštaj, neki kako je moguće da vam osnovno prevozno sredstvo na putovanju bude bicikl, neki kako da od svog potpuno običnog kombija napravite kamper kojim ćete otići na road trip, a neki koji su najbolji hekovi za kampovanje. Zato izdvajamo osam Instagram profila, iza kojih stoje pojedinci ili kolektivi, uz koje ćete i sami poželeti da istog trenutka ostavite sve, date otkaz i uputite se u neku avanturu.

Whatifness

Da je čak i u Srbiji moguće da se upustite u avanturu kamperom, pa čak i da vam to postane dom u kom ćete živeti i putovati sa svojom malom decom, rekli biste da je teško moguće. Ipak, Anja Vuković i Strahinja Tanasković su nam pokazali upravo suprotno kada su pre dve godine na svoj tada tek napravljeni YouTube kanal okačili kako renoviraju kamper, koji će postati dom za njih dvoje, njihovo dvoje dece i dva psa, sve dok deca ne krenu u prvi razred. U međuvremenu, Anja i Strahinja su svoje avanture i putovanja kačili na Instagram profil gde možete videti različite destinacije na kojima su bili i proveli vreme – negde duže, negde kraće.

Mladi nomadi

Još jedan par koji se upustio u roadtrip avanture improvizovanim kamperom napravljenim i renoviranim od običnog kombija, jesu Mladi nomadi koje čine Katarina Ćirković i Marko Banduka. Nomadi su svoja proputovanja počeli da beleže na njihovom zajedničkom Instagram profilu, gde kače destinacije koje obilaze zajedno sa svojim psom Hugom. Jedna od većih ekspedicija na koje su se do sada uputili jeste njihovo petomesečno putovanje do Maroka prošle godine. Kaja i Banduka rade freelance poslove, pa ih lako prilagođavaju putovanjima i stalnoj promeni mesta, a kako kažu, oboje vole prirodu i uživaju u putovanjima, što ih je i motivisalo da se upuste u svoje avanture na četiri točka.

Serbia Upside Down

Ukoliko ste više fan avantura na dva točka, ekipa koja stoji iza profila Serbia Upside Down će vas najbolje sprovesti kroz atraktivne lokacije širom naše zemlje pogodne za vožnju bicikla. Ovaj kolektiv avanturista svoja putovanja dokumentuje i kroz filmove koje možete pogledati na njihovom YouTube kanalu. Jedan od zapaženijih dokumentaraca objavili su kao YouTube serijal pre par meseci o avanturi 8 entuzijasta iz Srbije i Nemačke, koji su biciklom prevalili 500km preko planinskih venaca Zapadne Srbije i savladali 10,000 metara visinskog uspona, kako bi otkrili i snimili očuvana prirodna bogatstva.

Ciklonomad

Snežana Radojičić stoji iza Instagram profila Ciklonomad, gde možete pratiti njene avanture na dva točka. Snežana se 2011. uputila na svoju prvu avanturu kada je spakovala bicikl u autobus za Bratislavu, odakle je započela vožnju po Karpatima, preko Balkana, dalje na istok do Japana, pa dalje na sever do Sibira, i još dalje na jug do Timor-Lestea. Ona je od tada, uz različite izazove kroz koje je prolazila, kako finasijske, tako i sve druge, nastavljala da putuje i živi život koji je odabrala, a koji je većinski na dva točka. Piše knjige, od čega simbolično zarađuje i, kako kaže, život koji je odabrala nije lak, ali ne bi ni mogla da zamisli da živi drugačije.

Dva ranca beg iz kanca

Novosađani Goran i Ivana su pokrenuli sajt i Instagram stranicu Dva ranca beg iz kanca, gde dele svoje avanture i putovanja. Prema njihovim rečima, oni su par koji voli da uživa u lepim SPA centrima, ode na neku egzotičnu destinaciju, ali i da kampuje u svom kombiju na planini ili pored mora. Na njihov profil i sajt kače hekove i savete kako da dođete do povoljnih letova, aranžmana, smeštaja, ali i šta da posetite na određenim destinacijama. Njihov moto je: Pare date na putovanja nisu potrošene, nego uložene i, kako kažu, prvobitni moto im je bio da putuju jeftino, ali nekada nije moguće baš povoljno se iskombinovati, pa na njihovom sajtu možete pronaći i informacije o nešto ekskluzivnijim putovanjima.  Ipak, prioritet su im i dalje što povoljnije opcije i pružanje saveta i iskustava sa destinacija koje su posetili.

Šćepine vragolije

Igor Šćepanović, u narodu poznatiji kao Šćepine vragolije, na svom Instagram profilu često kači svoje avanture na dva točka i destinacije koje posećuje. Šćepa je imao nekoliko većih ekspedicija, kao što je njegovo putovanje do Krita, u Maroku, po Islandu ili nedavno u Jordanu, a na svom Instagram profilu sa svojim pratiocima deli impresije i zapažanja tokom svoje avanture. Sav materijal dokumentuje i kači i na svoj YouTube kanal u vertikalnom formatu, što je poprilično i dalje neobično kada govorimo o dokumentarnim formatima.

Putriota

Iza profila Putriota stoji Aleksandar Tašić koji svoje avanture sa svojim pratiocima, osim na Instagramu, deli i na drugim društvenim mrežama, ali i na svom sajtu. Na njegovom profilu pronaći ćete razičite informacije o destinacijama u Srbiji i regionu, ali i drugim državama poput Uzbekistana, Kazahstana, Azerbejdžana, Jermenijie, Bangladeša i mnogih drugih koje je posetio.

Putošpajz

Putošpajz je Instagram profil i organizacija iza koje stoji Dejana Živanović, koja je napustila svoj posao u turističkoj agenciji i rešila da sama pokrene svoju priču. Ona spaja aktivan odmor, odnosno boravak u prirodi i sport. Na njenom Instagram profilu možete pronaći kako neke od njenih avantura, tako i različite akcije koje sama organizuje, a koje obuhvataju planinarenje, paraglajding, ronjenje, surf, rafting, jogu, kampovanje i skijanje.

Pišite nam u komentarima koje Instagram profile i stranice vi pratite!

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *