fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Ratker objavio novi singl Heroina

Sa Milošem Ratkerom o novom singlu i albumu
Piše: Marina Zec

20. June 2021

Miloš Ratker, nekadašnji frontmen benda Sinestezija, objavio je danas novi singl pod nazivom Heroina. Ratker je prošle godine počeo da objavljuje samostalno singlove, a do sada smo imali priliku da čujemo dve pesme, Roze i Mesec. Dok je Roze autorska numera, Mesec je obrada pesme benda S.T.R.A.H. iz 1988. godine. Sa Ratkerom smo razgovarali o heroinama, muzičkom stvaralaštvu i novom albumu.

Heroina je treći singl koji si solo izbacio. Kako je nastala pesma?

Ratker: Heroina je prošla kroz nekoliko faza. Prva verzija teksta iz 2015. bila je reakcija na bolan događaj kada nas je napustila Gaga Lee. Ona je za mene Heroina generacije kada je rokenrol u pitanju. Par godina kasnije pozvali su nas, Sinesteziju, da pišemo muziku za pozorišnu predstavu koja se na kraju nije dogodila i za tu priliku sam malo izmenio Heroinu. Nova verzija je otvorila mogućnost da Heroina za mene bude Gaga, za nekog drugog Margita Stefanović, za nekog trećeg Milena Dravić i da svi budemo u pravu. Muzički, pesma je kliknula kada smo je sa gitarske verzije preselili u synth okruženje.

Ko za tebe predstavlja Heroinu?

Heroina su sve žene koje su život posvetile beskompromisnoj borbi da nama daju i ostave u amanet pesme, filmove, knjige, muziku, slike koje će biti kontrateža svakodnevnoj hiperprodukciji šunda i inspirisati nas da se suprotstavimo toj reci koja nosi smeće. One nas podsećaju da mislimo svojom glavom, da ostanemo slobodni i da izbori koje pravimo, koliko god bili teški, budu samo naši. Besmrtne su i moramo ih slediti i pamtiti kroz ova površna vremena.

Na singlu gostuje i Aleksandar Gospodinov, tvoj bivši „kolega“ iz benda Sinestezija. Kako je došlo do ove saradnje?

Saradnja između nas nikad nije u potpunosti prekinuta. Bilo je pauza, luftiranja, ali to partnerstvo u pravljenju pesama nije nešto što se tako lako napušta i pronalazi na drugom mestu. Sale je moj Anton, Kit Ričards ili Johnny Marr, i tu nema mnogo priče, odmah krene kreiranje. U istom trenutku smo se malo zasitili gitara i krenuli da istražujemo analogne sintisajzere i novo okruženje nam prija. I na mojim prošlim singlovima je bio ko-producent, supervizor ili, bar, drugi par ušiju.

S obzirom na to da singlom najavljuješ album, da li će biti još saradnji na albumu?

Na singlu Roze sam sarađivao sa Petrom Rudićem i to je bio pun pogodak. Petar je imao ulogu producenta, a čak je u refrenu uposlio svoj divni sint Roland Gaia. Pesma Roze mi je dala jak vetar u leđa u pravom trenutku i tu saradnju bih jako voleo da ponovimo. Na obradi pesme Mesec trebalo je da učestvuje i originalni autor Aleksandar Žikić, ali nam je korona pokvarila planove. U toku izolacije započeo sam priču o saradnji sa jednim od mojih omiljenih domaćih autora, ali za sada to ne bih otkrivao da nam se planovi ne izjalove.

Poslednja pesma najviše naginje ka zvuku koji podseća na New Order – kakav zvuk možemo očekivati od albuma? Šta nam novo na scenu donosi Ratker?

Hvala ti na tom poređenju! New Order je zajednički sadržalac svih žanrova koje volim. Tu je post-punk i synth pop, Mančester, indie, disco, electronic… Kojim god putem da pođem slušajući muziku, pre ili kasnije ću nabasati na Blue Monday. Ne znam da li donosim nešto novo, znam samo da uživam u procesu stvaranja, da učim kroz svaku novu pesmu i nadam se da ću jednog dana moći da kažem – „E, ova pesma je moj Blue Monday”.

Kako izgleda rad na pesmama – da li radiš samostalno ili imaš pomoć?

Nemam neki ustaljeni recept, kod mene je to dosta instinktivno, hvatanje momenta. Nisam školovan muzički, samouk sam i nemam naviku da vežbam ili održavam neki kontinuitet sa pisanjem ili sviranjem. Prilično sam samostalan u inicijalnom procesu stvaranja i, mada bih voleo da sagradim pesmu sa nekim od samog starta, prilično sam siguran da bi to teško išlo, jer se u takvim situacijama pretvaram u onu žabu koja neće da đuska pred publikom. Potrebno mi je da se osamim bar dok ne uhvatim neku osnovnu celinu.

Kada možemo očekivati album?

Mada je ceo ovaj „solisticki život” zasnovan na principu da sebi ne postavljam nikakve rokove, radujem se što sam pronašao drajv, što radim paralelno na više pesama i što svaki slobodan trenutak koristim da se stvari pomeraju ka finišu. U tom smislu, album Izolir trake nije više uopšte nedostižan.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *