fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Saveti kako što pametnije iskoristiti (samo)izolaciju

Saveti kako da vreme u karantinu iskoristite za sopstveni rast i  pronalaženje novih interesovanja i hobija.
Piše: Iva Hadnađ

29. March 2020

Epidemija virusa sve nas je uhvatila nespremne. Odjednom se od nas zahteva da svoje regularne živote pune susreta, zagrljaja, žurki, okupljanja i svega ostalog  što inače unosi dinamiku u naše živote, zamenimo  usamljenijim i možda naizgled, dosadnim životima. Vanredno je stanje i kako su okupljanja zabranjena, ostajemo uglavnom, sami sa sobom. Sigurno nam je u ovim trenucima svima povremeno frka od samoće, konstantnog komuniciranja preko interneta, senzacionalističkih naslova i nepouzdanih informacija koje neki mediji šire. Ipak, najvažnije je da u prvom planu budu osvešćenost i briga o kolektivu, koji zavise od delovanja pojedinca.

Budući da smo sami sa sobom i svojim mislima, ovo je odličan trenutak da radimo na sebi. Zato, Oblakoder savetuje kako da ovo vreme iskoristimo za sopstveni rast i  pronalaženje novih interesovanja i hobija.

1. Naučite da vezete

Trenutno je na društvenim mrežama aktuelno pokazivanje raznolikih talenata, a i samoizolacija je najbolje vreme da se posvetite novom hobiju. Za vez se kaže da je veoma komplikovan posao koji pruža zadovoljstvo i verovatno vas asocira na vašu baku. Međutim, vez se izgleda vraća u modu i motivi koji se vezu prilagođavaju se savremenom dobu. Ako se pronađete u ovom nesvakidašnjem hobiju, pronaći ćete dosta tutorijala, a da bismo vas podstakli, izdvojili smo neke zanimljive radove.

2. Vežbajte jogu i meditirajte

Potpuno je u redu osećati se loše i zabrinuto, pogotovo u ovakvim situacijama. Manjak socijalizacije može da dovede do anksioznosti, ali važno je da ostanemo pribrani. Joga doprinosi jačanju tela i duha I uz meditaciju odličan je način da se čovek oslobodi frustracija. Već posle par nedelja vežbanja osetićete efekte, bićete razgibaniji i energičniji. Potreban vam je samo izolovani kutak i prostirka. Posebno je zanimljiva tehnika joge nidre (­­jogičkog spavanja), koja potiče iz drevnih tantričkih tradicija. Joga nidra je stanje između jave i sna i najčešće je indukovano vođenom meditacijom.

Na Jutjubu i Google play prodavnici ponaći ćete raznovrsne aplikacije i online časove, a ovo su naši predlozi:

  • Joga za početnike
  • Aplikacije za vežbanje joge : Down Dog (nude besplatnu premijum članarinu do kraja marta), Daily Yoga, Yoga- Track Yoga.

3. Pokušajte da šijete maske

Svesni smo da su zaštitne maske ovih dana najluksuzniji predmet, nekima i modni detalj. Da biste izbegli iscrpljujuće redove u apotekama, a sebe ili bližnje zaštitili i častili ručno šivenim maskama potreban vam je malo deblji pamučni material, konac i lastiš. Pokušajte da ispratite instrukcije koje smo pronašli.

Link sa instrukcijama za izradu maske (nije vam potrebna šivaća mašina), pogledajte ovde. 

4. Skinite e-knjigu ili pronađite u kućnoj biblioteci interesantno štivo

Atmosfera za čitanje nikada nije bila lepša. Mir i tišina naše sobe, šoljica čaja i knjiga koju merkamo duže vreme ali nikako da je otvorimo. Imajući u vidu da su gradske biblioteke zatvorene, dobra vest je da su servis za čitanje Bookmate.rs kao i knjižara Delfi omogućili pristup nekim online knjigama. Potrebno je samo da skinete njihove aplikacije i unesete kod za besplatan pristup.

Neke od predloga možete pronaći i u našem  tekstu  o klasicima koje vredi pročitati, ali za koje često nemamo vremena.

5. Isprobajte kućni workout

Sve teretane su zatvorene, policijski čas nam ograničava kretanje i svi pravimo zalihe slatkiša. Ipak, uz malo volje i neku motivacionu plejlistu, probajte da naterate sebe da vežbate u kućnim uslovima. Na mnogim Instagram profilima pronaćićete vežbe na lajvu ili  IGTV-u. Za većinu nisu potrebni rekviziti,važno je da vežbe prilagodite svojoj kondiciji. Putem lajva, treninge na instagramu drže @ yugoslovenka_ (utorkom, četvrtkom i subotom od 19h), kao i @bb_fitness_gym (svakim danom od 20h), dok na IGTV-u @marina.fit.mom možete pronaći već snimljene treninge. Možete baciti pogled i na poznati video sa vežbama manekenke Sindi Krafvord.

Čini se da ovaj video ne izlazi iz mode, a mnoge žene tvrde da su ovo najbolje vežbe svih vremena.

6. Naučite tehniku minimalističkog šminkanja

Naučno je dokazano da šminkanje uz slušanje omiljene muzike podiže nivo raspoloženja. Budući da će najverovatnije biti leto kada sledeći put budemo imali događaj za koji se valja srediti, tako da nema poente čekati. Trenutno je u trendu minimalistička šminka i zanimljivi detalji kada je u pitanju šminka za oči- ajlajneri u boji, šljokice i geometrijski oblici (graphic eyeliner). Ovo je jedan od nama interesantnijih tutorijala.

7. Predajte engleski ili neki drugi jezik malim Kinezima

Freelancing  je jedno od najpopularnijih savremenih zanimanja. Mnoge firme nude posao predavača engleskog jezika gde uglavnom podučavate ljude iz azijskih zemalja. Nije vam potrebno ko zna kakvo znanje jezika,  jer se časovi koje držite (najčešće deci) tiču se nekih osnovnih znanja. Bibo i Italkie su firme koje vam to omogućavaju, a ovo je odličan način da ubijete vreme i nešto zaradite. Ako ste komunikativni i sigurni u svoje znanje,potrebno je da pošaljete video u kojem ćete sebe predstaviti i ubediti ih da baš vama daju posao( za BIBO- dužine do 1 minuta, a za Italkie između 1- 3 minuta). Bibo vam nudi zagarantovanih 2,8 dolara po satu, dok na Italkie-u sami određujete cenu vašeg video predavanja, ali vam sajt uzima 15 posto zarade.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *