fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Seminar – Antikolonijalizam u Africi

Seminar će biti otvoren danas od 18 časova, a raznolik program će trajati sve do 20. aprila
21. March 2022.

Drugu polovinu XX veka obeležile su borbe protiv kolonijalizma u čitavoj Africi i za svega nekoliko decenija sve afričke države uspele su da se izbore za nezavisnost, ali eksploatacija ovog kontinenta nije time zaustavljena.

Kolonijalizam je prerastao u neokolonijalizam, a bogate evropske i severnoameričke države i korporacije pronašle su nove, složenije i prikrivenije metode za dominaciju nad narodima Afrike. Nastavile su da crpe resurse i da održavaju stanovništvo ovog kontinenta u stanju podređenosti i siromaštva.

Ipak, dugotrajne i herojske oslobodilačke borbe u Alžiru, Angoli, Kongu, Gvineji Bisao, Mozambiku, Burkini Faso i brojnim drugim zemljama nisu ostale bez rezultata. Društvene i ekonomske prilike su poboljšane u odnosu na kolonijalni period XIX i prve polovine XX veka, a revolucionarne ideje slobode, samostalnosti, jednakosti i socijalne pravde ostale su inspiracija i uzor za generacije Afrikanaca koje su došle i koje tek dolaze.

Seminar posvećen antikolonijalizmu u Africi zamišljen je kao ciklus dešavanja u okviru kojih ćemo zajednički ispitivati nasleđe ovih borbi i razgovarati o imperijalizmu, rasizmu, postkolonijalnoj teoriji, dekolonijalnom obrtu, Pokretu nesvrstanih i paralelama koje postoje između Afrike i drugih delova sveta, kao i o lekcijama iz istorije antikolonijalzma koje mogu imati praktični značaj u današnjem kontekstu.

Seminar se organizuje u saradnji Samoobrazovnog univerziteta „Svetozar Marković”, Muzeja afričke umetnosti i Doma kulture Studentski grad, a sastojaće se od filmskih projekcija sa diskusijama, predavanja i čitalačkih grupa. Svako od ovih dešavanja predstavljaće samostalan događaj otvoren za sve zainteresovane, a oni koji žele da isprate čitav seminar mogu se prijaviti na mejling listu preko koje će se deliti dodatna literatura i organizovati online diskusija i razmena različitih materijala vezanih za ovu temu.

Adresa za prijavljivanje na listu je: [email protected]

Program seminara:

21. mart, Muzej afričke umetnosti – 18h

„Bitka za Alžir” (1966) – film i diskusija

Uvodna reč: Ana Knežević i Emilia Epštajn, kustoskinje Muzeja afričke umetnosti

23. mart, Kvaka 22 – 19h

Čitalačka grupa: Franc Fanon – „Prezreni na svetu: O nasilju”, 1. deo

28. mart, Muzej afričke umetnosti – 18h

„Lumumba, Kongo i borba za „srca i duše” Afrike – Antikolonijalni pokret u Centralnoj Africi šezdesetih i hladni rat”

Predavanje će održati dr Nemanja Radonjić, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije

30. mart, Kvaka 22 – 19h

Čitalačka grupa: Franc Fanon – „Prezreni na svetu: O nasilju”, 2. deo

05. april, Dom kulture Studentski grad – 20h

Patris Lumumba na filmu

Diskusiju uz primere iz filmova vodi Saša Perić, reditelj, aktivista i obrazovni radnik

11. april, Dom kulture Studentski grad – 20h

Vreme leoparda i emancipatorske prakse u afričkim filmovima

Predavanje će održati Vladimir Šojat, montažer i video umetnik

20. april, Dom kulture Studentski grad – 20h

Franc Fanon na filmu

Diskusiju uz primere iz filmova vodi Saša Perić, reditelj, aktivista i obrazovni radnik

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *