fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Šesnaesto izdanje Slobodne zone – Svetionik realnosti

Izdvajamo filmove koje ne bi trebalo da propustite na predstojećoj Slobodnoj zoni!

30. October 2020

Mesecima već neizvesnost ima primat u našim životima, pa poput mornara koji su se radovali svetionicima jer su bili putokazi, tako je za sve nas koji jedva čekamo jesen da bismo gledali filmove, objavljivanje programa filmskih festivala učinilo da osećamo barem neki privid da su stvari pod kontrolom.

Početak novembra, tradicionalno rezervisan za najbolje angažovane i dokumentarne art house filmove, ukotviće nas u Slobodnu zonu.

Festival koji postoji već šesnaest godina, Slobodna zona biće tradicionalno održan u bioskopima od 5. do 10. novembra u Beogradu, Novom  Sadu i Nišu, a i prvi put u celoj Srbiji online preko platforme KinoKauch.

I baš kao oni mornari s početka koji su se obradovali svetioniku, mi smo našli filmove koji će biti naš putokaz ka (boljem) svetu.

Dobro došli u Čečeniju (dokumentarni, r. Dejvid Frans, SAD, 2020)

Iako teorijski vreme protiče isto za sve na ovoj planeti, čini se da nismo svi u istom vremenskom razdoblju. Tako grupa hrabrih aktivista rizikuje svoj život kako bi se suprotstavila aktuelnoj anti – LGBTQ kampanji u Čečenskoj Republici. Kroz ovaj surovi i, na momente zdravom razumu nadrealni, dokumentarac upoznajemo svet prepun nerazumevanja za ljude drugih seksualnih orijentacija i upoznajemo ljude koji se suprotstavljaju teroru nad drugačijima.

Ponoćni putnik (dokumentarni, r. Hasan Fazlija, SAD, Katar, Velika Britanija, Kanada, 2019)

Glumac je ubijen, a za rediteljem filma je raspisana poternica. Godina je 2015. Još jednom, pitamo se da li svi živimo u istom veku. Hasan i njegova porodica morali su da pobegnu iz Avganistana. Na tom putu ka boljem životu, našli su se u nizu ponižavajućih situacija, a put ih je vodio i kroz krijumčarsku rutu na Balkanu. Jedino što im je pružalo osećaj sigurnosti jeste mobilni telefon, kojim su dokumentovali svoj život. Ako su mogli to da nazovu životom, u onom smislu u kom smo navikli da definišemo svoje postojanje.

Epicentro (dokumentarni, r. Hubert Sauper, Austrija, Francuska, 2020)

Ipak, življenje je putovanje, a i život je putovanje. Nekada je ono fizičko, nekada je imaginarno. Tako da već imamo sledeću filmsku stanicu. Hubert Sauper nas vodi u svet postkolonijalne, „utopijske“ Kube. Zvuci Havane, propagandni filmovi, razgovori s lokalcima, arhivski snimci, u ovom dokumentarcu bivaju sačuvano sećanje na trenutak posle kog ništa više neće biti isto. A u isto vreme i na istom mestu rodilo se moćno osvajačko oruđe: bioskop kao propaganda. Ipak, sve će biti zabeleženo?

Šlingenzif – Vrisak protiv ćutanja (dokumentarni, r. Betina Bohler, Nemačka, 2020)

A umetnost i bunt i angažovano delovanje moraju ići ruku pod ruku. Barem tako se tvrdi u dokumentarnom omažu zanimljivom Kristofu Šlingenzifu, reditelju i angažovanom umetniku. U nešto više od dva sata, koliko traje ovaj film, ne postoji nijedan trenutak u kom gledalac nije opčinjen likom i/ili delom ovog nemačkog genijalca. Mogili bismo reći, koliko je lucidan i šarmantan lik, toliko je lucidno i šarmantno i ovo delo. Sveprožimajuće, dinamično i intenzivno iskustvo, baš kao i Šlingenzifova umetnost!

Undine (igrani, r. Kristian Pecold, Nemačka, 2020)

Da li je potraga za pravom ljubavlju zapravo samo mit? Možda se zbog toga i glavna junakinja zove Undine, poput vodenih nimfi, mitoloških bića? Možda je ljubav stalno izmicanje i potraga i pripada domenu nemogućeg? Kristian Pecold ova vanvremenska pitanja postavlja kroz savremenu ljubavnu priču smeštenu u današnji Berlin, vešto se igrajući pitanjima i odgovorima da li je ljubav iluzija ili je bila stvarnost ono što se desilo sinoć.

Tajni život drveća (dokumentarni, r. Jorg Adolf, Nemačka, 2020)

Nova programska linija Festivala Green Zone „udara“ tačno u goruće probleme današnjice. Odgovorno ponašanje prema prirodi, buđenje ekološke svesti i  skretanje pažnje sa čoveka na svet koji nas okružuje, teme su ove linije. Film Tajni život drveća uči nas da su sudbina čoveka i njegovog opstanka na Zemlji usko povezana sa dobrim zdravljem velikih šuma i vreme da se o njima brinemo je upravo sada. Peter Voleben, autor bestselera Tajni život drveća, putuje sa jednog kontinenta na drugi da bi otkrio i opisao tajni i veličanstveni svet šuma. I ovo putovanje je putovanje u pitanje opstanka čoveka na ovoj planeti.

Da, putovali smo i putovaćemo. Kroz filmove i kroz misli i osećanja nakon filmova. Kroz promene koje nastaju posle postavljenih pitanja sa velikog ekrana. Ili online. Svakako, imamo taj putokaz ka stvarima na koje treba da obratimo pažnju u ovom svetu.

Vidimo se u Slobodnoj zoni.

Autorka teksta: Ljiljana D. Ćuk

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *