fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Sombelena – zaštitnica onih koji plove dubinama

Beogradski autorski bend Sombelena nastupa 16. februara od 21h u Garaži. Pre nego se odlučite da se uputite tamo, Oblakoder vas uvodi u u svet ove barok grandž šestorke!

11. February 2019

Beogradski autorski bend Sombelena nastupa 16. februara od 21h u Garaži. Pre nego se odlučite da se uputite tamo, Oblakoder vas uvodi u u svet ove barok grandž šestorke, koju čine Filip Bošković (vokal, gitara), Dimitrije Popović (gitara), Maša Ivković (vokal), Petar Stanković (bubanj/kahon), Aleksandar Mitić (klarinet) i Nikola Mihailović (bas).

Ovog puta razgovarali smo sa vokalom i gitaristom Filipom Boškovićem, koji nam je otkrio ko je Sombelena, kakav je senzibilitet benda, ali i šta da očekujete u subotu u Garaži.

 

Opiši mi ukratko ko je Sombelena?

Sombelena je zaštitnica onih koji plove dubinama.

Zašto taj naziv ?

Sombelena je epizodni lik iz kultnog stripa Princ Valijant, autora Harolda Fostera. U pitanju je princeza jednog ostrvskog kraljevstva koja postaje nevesta pirata i samozvanog kralja mora Angor Vraka, koji potom doživljava preobražaj. Figura je postavljena tako da se ona (muzika) obraća svima koji su otisnuti morima imaginacije i duše.

Kako je bend nastao ?

Nastao je tako što smo Dićko (ritam gitarista) i ja počeli da sviramo na šetalištu Lazaro Kardenasa u bloku 44 i u jednoj bašti na Tošinom Bunaru, gde smo uz zajedničku ljubav prema muzici, slikarstvu i maštanju započeli rad na autorskom materijalu. Uskoro smo oko nas okupili drugare koji dele slične strasti i koji su poželeli da nam se pridruže u ovoj avanturi.

Za sebe kažete da ste barok grandž bend, kako bi bliže objasnio tu kombinaciju ?

Barok je duhovni kontrapunkt desimbolizaciji, Grandž emotivni kontrapunkt jeftinoj estetici. Sombelena je kontrapunkt zombijima.

Odakle dolazi inspiracija za tekstove?

Inspiracija dolazi iz potrebe da se ilustruju predeli duše.

Da li svi u bendu volite epsku fantaziju s obzirom da se provlači dosta njenih  elemenata i tekstualno i muzički ?

Preuzimaju se modeli koji imaju snagu arhetipa. Prisutnu kombinaciju bih radije nazvao lirskom fantastikom. Svi u bendu su skloni sadržajima obogaćenim fantazijom.

Ko su ti muzički uzori i koliko se poklapaju sa uzorima drugih ljudi u bendu ?

Ja sam ljubitelj gitarskog zvuka, ali se povezujem sa svim autorima čija muzika izaziva snažne slike. Senzibiliteti unutar benda uglavnom dobro funkcionišu zajedno i u toj estetskoj razmeni dolazi do interesantnih pojava u našoj muzici.

Zvuk ima dosta folklornih melodija ukombinovanih sa Mašinim nežnim vokalom i gitarom, koja dosta prednjači u odnosu na ostale instrumente, koliko se kroz tu mešavinu ogledaju muzički uticaji i umetnički pravci koje lično preferirate ?

Ponekad je potrebno udaljiti se od gotovih umetničkih sadržaja kako bi se signali iz nutrine neposredno ispoljili. Aplikabilnost melodija na folklor je u vezi sa pomenutim spojem imaginacije i emocija na kojima je fokus u toku procesa. Kao što sam  gajim strast prema gitarskom zvuku, ali ona je jednaka sa poštovanjem i interesovanjem za dijapazone i potencijale svih muzičkih instrumenata, stoga je u budućnosti naša sonična avantura otvorena za nove nijanse.

Gde ste nastupali do sada ?

Uglavnom po Beogradskim klubovima.

Koliko je teško biti mlad autorski bend u Srbiji?

Isto koliko je teško ili romantično biti autor bilo gde na svetu. Kada postoji strast za kreacijom okruženje i okolnosti su pretočeni u inspiraciju.

Za sada na vašem YouTube kanalu se mogu preslušati demo verzije pesama, da li imate u planu da sklopite saradnju sa nekom izdavačkom kućom?

Ukoliko bude postojala adekvatna ponuda, svakako.

Šta da očekujemo i šta ste nam pripremili 16. februara u Garaži?

Obraze sivog cara koji dodirom mača postaju boja.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *