fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Šta je #FreeBritney pokret?

Posle prošlogodišnjih protesta, potpisivanja peticija, alarmantne histerije i zabrinutosti fanova pevačice čiji su hitovi obeležili mnoga odrastanja, pokret #FreeBritney ovog leta prelazi granice Sjedinjenih Država i poziva na reagovanje sve obožavatelje širom sveta.

20. July 2020

Pre nedelju dana je stranica Diet prada, koju prati više od dva miliona korisnika Instagrama, objavila detaljno objašnjenje situacije u kojoj se Spirs navodno nalazi, kao i pozadinu nastanka pokreta #FreeBritney. Ovo je viralna objava koju ste možda ovih dana videli na storijima svojih prijatelja i brojnih domaćih influensera (broji nešto više od 750 000 lajkova).

A koja je pozadina priče? Posle nervnog sloma 2007. godine koji je doveo do toga da Britni Spris javno obrije glavu (fotografije na kojima se smeje dok to čini se nalaze na magnetima, šoljama, majicama, a neretko su tema mimova u vezi sa količinom stresa), njen otac i menadžer Džodi Mongomeri preuzeli su ulogu njenih staratelja. Spirs je tada bila hospitalizovana i pod konstantnim psihijatriskim nadzorom, dok su staratelji, navodno, za naknadu primali više od milion dolara godišnje. Starateljska briga u ovom slučaju podrazumeva direktan nadzor nad finansijskim odlukama i u Sjedinjenim Američkim Državama najčešće se primenjuje nad dementnim osobama.

Ipak, ono što članovi pokreta #FreeBritney neretko ističu, kako na protestima koji su prošle jeseni održani u nekoliko američkih gradova tako i na društvenim mrežama, jeste da je samo dva meseca posle hospitalizacije i potpisivanja starateljskih dokumenata, Spirs odigrala epizodnu ulogu u sitkomu How I Met Your Mother, a četiri meseca kasnije je i objavila spot za pesmu Womanizer kao početak promocije albuma Circus koji je širom sveta prodat u desetinama miliona primeraka i zaradio više od 130 miliona dolara.

Čini se da je Spirs nastavila svoju karijeru, as nothing ever happend, a ipak kako tvrde njeni obožavatelji, pa čak i nedakašnji saradnici – od 2008. godine ona nema pravo glasa, a bez pristanka oca i menadžera ne sme da se uda, rađa decu, vozi kola, daje intervjue, ide u šetnju i uopšte napušta kuću. Od te godine do sada objavila je ukupno četiri albuma, nebrojano mnogo puta nastupala u Evropi i Ameriji, lansirala svoju liniju parfema i modnih proizvoda, priredila prodajnu izložbu svojih slika i bila u žiriju programa X Factor.

Britni Spirs se prethodne godine, kada je hešteg FreeBritney postao viralan, obratila svojim pratiocima na Instagramu, te im poručila da je sve u redu. Upravo tom videu su se u proteklih nekoliko dana vratili njeni pratioci, raspravljajući u komentarima da li bi trebalo da ostave na miru nju i njenu porodicu.

Zašto je ova tema, godinu dana kasnije, ponovo oživela na internetu?

Serija snimaka nastalih u kućnim uslovima u kojima Spirs pleše i, kako se ističe, izgleda gore nego ikada, opet su izazvali burne rekacije u comment sektoru njenog profila. Možda bismo ovu pojavu mogli nazvati do sada neviđenom instagram brigom koja je, između ostalog, dovela i do organizovanog potpisivanja zvanične peticije dostavljene na adresu Bele Kuće. Uporedo sa prikupljanjem potpisa objavljena je vest da je njena majka, Lin Spirs, podnela zahtev američkom sudu u kom traži da bude obaveštena o svim budućim troškovima svoje ćerke.

Kako bi se nekako opravdala upotreba sintagme do sada neviđena instagram briga, evo nekoliko skrinšotova komentara pratilaca zvaničnog profila Britni Spirs. Već smo naglasili da ona, navodno, nije u mogućnosti da bez odobrenja objavljuje sadržaj na društvene mreže, te je njeni fanovi pozivaju da im na indirektan način šalje poruke – obuci crnu haljinu ako nisi dobro, obuci nešto crveno ako ti je potrebna pomoć, ubaci cvet u sledeću fotografiju ili video kako bi nam pokazala da smo u pravu… I ne samo to. Tvrde da se svuda na njenom Instagram profilu nalaze skrivene poruke kojima šalje signale.

O pokretu #FreeBritney pisali su gotovo svi vodeći svetski mediji, a video na ovu temu koji je pre dva dana objavio kanal TheTalko već broji gotovo 200 000 pregleda. Iako je sadašnji menadžer Britni Spirs naglasio da je starateljstvo dobro za nju, a advokat da, ipak, može da donosi odluke u vezi sa svojom karijerom, obožavaoci neformalno najavljuju masovne pozive policiji i proteste širom SAD. Fanatična briga obožavalaca širom sveta, koji su u jednom trenutku i izašli iz digitalnog prostora na ulice, ipak ne nudi sa sigurnošću odgovore na pitanja da li je reč o još jednoj teoriji zavere, first world problemu ili realnoj opasnosti u kojoj se njihova omiljena pevačica nalazi.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *