fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Šta se planira u Beogradu? Platforma Gde je plan? kolektiva Ministarstvo prostora

Ova platforma će svim građanima i građankama omogućiti lako pretraživanje urbanističkih planova i projekata na teritoriji Beograda
19. December 2022.

Kolektiv Ministarstvo prostora danas je objavio platformu „Gde je plan?” koja svim građanima i građankama omogućava lako pretraživanje urbanističkih planova i projekata na teritoriji Beograda.

Transparentnost i dostupnost planskih dokumenata i generalno podataka predstavlja preduslov za učešće javnosti u procesima kreiranja pravednih odluka i javnih politika. Ministarstvo prostora, kolektiv osnovan 2011. godine sa željom da doprinese demokratskom i pravednom razvoju gradova, pokrenulo je novu GIS platformu pod imenom „Gde je plan?”, sa željom da se stane na put nepristupačnosti informacija koje bi mogle da budu ključne za usmeravanje razvoja naših gradova u skladu sa javnim interesom.

Pored usvojenih planova, platforma „Gde je plan?” sadrži i sve planove koji su se u toku 2022. godine našli na javnim uvidima, ali i one za koje je tek donešena odluka o izradi. Kako navode, nastaviće redovno da ažuriraju i sve buduće planove kako bi informacija pravovremeno stigla do svih zainteresovanih strana – prvenstveno građana i stručnjaka. Poseban dodatak predstavljaju i informacije o tome kako građani mogu, u svakoj fazi donošenja planskog dokumenta, da reaguju i upute svoje sugestije, primedbe i komentare.

U moru informacija sa kojima se svakodnevno borimo na interentu, nedostaju nam jednostavni i sistematični alati za snalaženje, kako ono što je važno za sve ne bi ostalo nevidljivo. Na teritoriji Beograda se tokom cele godine planiraju brojne prostorne promene. Nekada su to velike urbanističke celine – poput „Generalnog urbanističkog plana Beograda do 2041. godine” koji obuhvata gotovo čitavu teritoriju grada – a nekada su to kvartovi, blokovi ili pojedinačne parcele. Međutim, i u jednom i u drugom slučaju informacija često ne stigne do onih koji bi mogli da doprinesu stvaranju najboljeg mogućeg rešenja za sve.

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, informacije o svakom urbanističkom planu i projektu moraju biti objavljene u jednim dnevnim novinama i veb-sajtu jedinice lokalne samouprave. Međutim, ova mesta nisu lako dostupna svim građanima i ne postoji nikakvo dodatno obaveštenje koje bi skrenulo pažnju ili ukazalo da se na određenoj teritoriji „nešto sprema”.

„Platforma pored toga što teži da utiče na veću transparentnost, služi i kao alat za mobilizaciju građana. Ne samo da će građani videti obuhvate planova i projekata za njihovo područje i pristupiti dokumentaciji, već će istovremeno moći da komentarišu te planove na samoj platformi. Time želimo da stvorimo mogućnost da se na jednom prostoru čuju različita mišljenja i predlozi, koji mogu da posluže kao argumentacija za sastavljanje primedbi. Uz to, svaki plan je moguće podeliti linkom, koji vodi ka tačnom obuhvatu tog konkretnog plana, detaljnom opisu i dokumentaciji. Svaki plan sadrži i kontakt ka našem sajtu i servisu „Kriznog štaba za urbanističko planiranje”, gde nas građani svakodnevno mogu direktno kontaktirati za bilo kakvu stručnu pomoć i podršku”, rekao je Antonije Ćatić iz kolektiva Ministarstvo prostora.

Pretraživanje i korišćenje dodatnih alata je veoma jednostavno i intuitivno, a može se koristiti i preko mobilnog telefona. Planovi se mogu filtrirati i po statusu (u procesu izrade ili usvojeni), vrsti (prostorni i urbanistički planovi i projekti) ili fazi u kojoj se nalaze, što je ključno za dodatno angažovanje javnosti.

Platformi „Gde je plan?” možete besplatno pristupiti na adresi: gdejeplan.ministarstvoprostora.org.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *