fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹

The Bear: Još jednu porciju, molim

Šta nam servira druga sezona ove kuhinjske dramedije?

26. June 2023

Prva sezona komedije-drame The Bear je, po mišljenjima mnogih, pa i mom, bila jedna od najboljih serija prošle godine. Zato je druga sezona ove dramedije jedna od retkih koje sam sa uzbuđenjem iščekivala ove godine. Striming servis Hulu objavio je nove epizode 22. juna, dok će one u Srbiji zvanično biti dostupne 19. jula, kako kaže Disney Plus. Nova sezona prilično je drugačija od prve, a da li je i bolja?

Prva sezona serije The Bear nam je predstavila priču o vrhunski obrazovanom kuvaru Karmenu Berzatu (u tumačenju Džeremija Alena Vajta, glumca koji je ispekao zanat u američkoj verziji porodične drame Shameless) koji se vraća u svoj rodni grad Čikago kako bi vodio sendvičaru svog pokojnog brata Majka (Džon Berntal). U osam dvadesetominutnih epizoda dobili smo konflikte koji se naizgled ne mogu ni pobrojati (Karmi ne samo da je u problematičnom odnosu sa članovima porodice i svojim zaposlenima, već su i svi ti likovi međusobno u napetim odnosima), radnju koja se odvija tempom koji odgovara tempu pripremanja hrane u haotičnoj kuhinji, kao i mnogo vikanja, bacanja i razbijanja stvari. Zbog kratkih epizoda, prva sezona je bila izuzetno pogodna za bindžovanje i čim sam je završila, odmah sam poželela repete.

Karmijeva sestra Natali (Abi Eliot) postavlja retorsko pitanje

Autor serije, Kristofer Storer, promenio je pristup u drugoj sezoni. Ne samo što nam je servirao deset umesto osam epizoda, nego su i sve epizode duže. Nijedna nije kraća od pola sata, neke traju oko 40 minuta, a najduža epizoda u sezoni traje čak sat vremena. U ovoj sezoni scenaristi su imali više prostora (po mom mišljenju i previše: svaka epizoda je mogla da bude kraća), pa samim tim i likovi. Saznajemo mnogo više ne samo o Karmenu i njegovoj porodici, nego i o većini sporednih likova, i to nam omogućuje da razumemo njihove reakcije i (pogrešne) odluke. Druga sezona došla je kao predah nakon stresnog marširanja prve sezone i više se bavi karakterizacijom nego progresom radnje.

Karmijev ljubavni interes Kler (Moli Gordon) nam daje ideju za ulet

Ali to ne znači da se u drugoj sezoni ništa ne dešava. Pratimo Karmena i ostale kako se pripremaju za otvaranje novog restorana koji će se zvati kao i serija, The Bear. Svako od likova napreduje u nekom smislu – Karmi dozvoljava sebi da se razvija u emotivnom smislu, a njegovi zaposleni idu na razne obuke i usavršavaju svoje kulinarske sposobnosti. Moram priznati da kvalitet epizoda varira u odnosu na to koji lik je u fokusu (na primer, epizoda u kojoj jedan od zaposlenih ode u Kopenhagen mi je bila među najnezanimljivim), ali zato su flešbek epizoda posvećena sumasišavšoj porodici Berzato i epizoda o Karmijevom rođaku Ričiju (Ebon Mos Bakrak) odlične. Rođak Riči me je izluđivao u prvoj sezoni i u svakoj njegovoj sceni sam strastveno priželjkivala da ga neko išamara. Ne moram da naglašavam da sam onda uživala u epizodi u kojoj ga Karmen pošalje da radi u fensi restoranu gde ga teraju da briše viljuške do besvesti. Ko čeka, taj dočeka! Međutim, Ričijev lik tokom cele ove sezone prolazi kroz proces iskupljenja, tako da mi je do kraja, na moju veliku žalost, ipak prirastao za srce.

Ričiju je najteže!

Kako se bliži otvaranje restorana, tako se serija vraća ritmu prve sezone, pa u poslednje dve epizode imamo povratak kuhinjske histerije koja je krasila početnu sezonu. To je za mene ujedno i najbolje parče nove sezone. Nasuprot raslojavanju likova, gomili gostujućih glumaca (Džejmi Li Kertis pijana ko letva! Bob Odenkirk provocira da ga gađaju viljuškama! Olivija Kolman ljušti pečurke!) i nekog skoro terapijskog pristupa priči (razni likovi dolaze u kontakt sa uspešnijim kuvarima od sebe koji otvoreno govore o svojim neuspesima i prihvataju ih kao sastavni deo života), mislim da je glavni sastojak ove serije upravo restoranski setting, suludi perfekcionizam određenih kuvara i ludnica koja nastaje prilikom pripremanja porudžbina.

Karmi i njegova saradnica Sid (Ajo Edebiri) sami popravljaju sto pošto nemaju para za majstora

Druga sezona završava se scenom u kojoj se Karmen i Riči u svom stilu – dakle, sa puno psovki, treskanja, pa čak i pljuvanja – svađaju preko vrata od hladnjaka, i to je scena koju sam zapravo čekala deset epizoda. U tom smislu sam malo razočarana ovim nastavkom serije, ali u isto vreme sam ga ispratila sa osmehom na licu, jer na osnovu te poslednje scene mogu da pretpostavim šta nas čeka u narednoj sezoni. Još uvek nema zvaničnih vesti o tome da li će je biti, ali iskreno se nadam da hoće jer je čitava druga sezona delovala kao predjelo za glavno jelo koje nas tek čeka. Preostaje nam samo da zadržimo apetit.

Preporučeni tekstovi

Pančevački Bridžerton

Pančevački Bridžerton

Nekadašnji simbol društvenog života u Pančevu, mesto gde su balovi i igranke donosili duh Evrope, danas je prepušteno propadanju, obraslo mahovinom, rastinjem i zahvaćeno vlagom

Svetski dan televizije

Svetski dan televizije

Pitamo se da li je TV i dalje bitan ili ga gledamo samo kad dođemo u goste kod babe, dok se sećamo svih onih zaboravljenih radosti koje nam je donosio

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *