fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Top 10 albuma desetih: Andrej Mladenović

Štafetu za sumiranje najboljih muzičkih izdanja u prethodnih 10 godina smo ovog božićnog jutra predali Andreju Mladenoviću, bubnjaru bendova Stray Dogg, Crvi i Turisti.

7. January 2020

U našoj rubrici Stepenice i dalje sumiramo muzičke albume, koji su obeležili deceniju za nama. Štafeta je ovog božićnog jutra pripala Andreju Mladenoviću, bubnjaru bendova Stray Dogg, Crvi i Turisti. Pred njegov večerašnji nastup od 20h u klubu Dim sa bendom Stray Dogg izdvojio je svojih omiljenih 10 muzičkih izdanja  u prethodnih 10 godina.

Zavirite i otkrijte  muzički svet ovog talentovanog bubnjara!

10. Battles – Gloss Drop (2011)

Battles sam otkrio guglajuči bubnjara Johna Staniera (Helmet, Tomahawk), i to baš putem ovog albuma. Ništa mi nije bilo jasno. Ni dan danas mi nije jasno. Svakim slušanjem otkrivam nove slojeve zvukova. Battles svojim umećem oslikavaju neuhvatljive zvučne pejzaže ogromnih formata time redefinišući granice izmedju čoveka i mašine.  O ovom bendu će biti smisleno govoriti za nekih 50 godina. U međuvremenu je okej samo slušati i upijati. Muzika sadašnjosti, a svakako i budućnosti. Savet dana: najbolji album za furiozno spremanje stana.

9. Death Grips – No Love Deep Web (2012)

8.  Jonathan Bree – Sleepwalking (2018)

Najlepše otkriće iz prethodne godine. Barokni pop direktno sa Novog Zelanda. Letos sam nažalost propustio priliku da ga gledam u Sloveniji i Hrvatskoj zbog ispitnog roka, a u korist koncerta Black Rebel Motorcycle Cluba u Zagrebu. Nije mi svejedno. Čitaoče Oblakodera, ako Jonathan bude u komšiluku, pozivam te da se istalimo za smeštaj i gorivo i uživo čujemo ovog genijalca. Naslovna numera izaziva topljenje sveta oko Vas i u Vama.

7. Igralom – Sunovrat (2018)

Niški afrobit. Da. Upravo. Najuzbudljiviji bend koji se pojavio na domaćoj sceni u poslednjih par godina

6. David Bowie – Blackstar (2016)

Krajem decembra 2015. godine je album „procureo” u javnost putem torrent sajtova. Prva dva puta, Blackstar sam preslušao u jednoj od rektih besciljnih lutanja gradom. Tresao sam se sve vreme, što od hladnoće, što od lavine emocija koje su me preplavile na tom četrdesetominutnom, pa puta dva, putovanju kroz Bouvijev testament. Drugo slušanje je bilo propraćeno suzama na putu ka kući. Uzgred, ovo je prvo izdanje ikada koje sam kupio na ploči i tako uspostavio svoju skromnu „kolekciju”.

5. The Underground Youth – Montage Images of Lust & Fear (2019)

Opet album koji me tera da skačem. Ali sa zgrade. Šalu na stranu, jako mi se svidja setni, sanjivi miks post-panka, rokabilija, garaže i psihodičnog roka. Povratak korenima sa puno nežnosti.

4. Low – Double Negative (2018)

Ono što je treća sezona Twin Peaksa za televziju, to je ovaj album za muziku. Uzbudljivo i nepredvidivo izdanje koje vraća sjaj kombinaciji alt/indie žanrovskih odrednica u moru sličnih, dosadnih, njanjavih albuma. Spektakularan pristup pravljenju rok ploče i poigravanju sa pop formom.

3. Grinderman – Grinderman 2 (2010)

Grinderman je više The Bad Seeds od svih Seedsa u poslednjih 20 godina (izuzevši Dig Lazarus Dig iz jednačine). Oba albuma su spektakularna. Visokokalorična energetska bomba bez veštačkih zasladjivača i boja. Kada krene prva numera sa albuma, najradije bih skakao bez prestanka i polupao nešto stvari po kući. Divan osećaj nedostižne slobode.

2. The Kills – Ash & Ice (2016) Još jedna fantastična evolucija. Od roots blues početaka do eksperimentisanja sa ritam mašinama, semplovima, sintovima… Zvuk Amerike, zvuk bluza u 21. veku.

 

1. Black Rebel Motorcycle Club – Wrong Creatures (2018)

Ovo je mi je jedan od najomlijenijih albuma ikada, was mimo ove dekade. Sve stvari koje volim u gitarskoj muzici sumirane su u ovom izdanju. Čas sanjivo, čas živahno, album prepun kontrasta. Divan primer sazrevanja i logičan diskografski nastavak benda. Bunt ne podrazumeva uvek besomučno riljanje po instrumentima. Može i se iskazati i na pristojnije načine, sa stilom. Zvučna podloga svake noćne vožnje.

Naslovna fotografija: Marko Miletić

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *