fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Top 10 domaćih albuma desetih: Petar Janjatović

Petar Janjatović, novinar i rok kritičar, autor Ex YU Rock enciklopedije, za Oblakoder izdvaja svojih omiljenih domaćih 10 albuma u periodu od 2010. do kraja 2019. godine.

9. December 2019

Teško je napraviti izbor samo deset ploča izašlih u desetogodišnjem periodu. Tu bi sigurno bili Električni orgazam, Disciplina kičme, Rambo Amadeus, Partibrejkers i drugi veterani. Ipak sam odlučio da izdvojim (uz dva izuzetka) autore i sastave koji su najintenzivnije delovali posle 1991. godine i raspada zemlje.

Nesalomivi „Isti onaj dečak” (2010). Neotkriveni dragulj beogradske scene. Na disku je lider grupe Aleksandar Đukić snimio neke svoje pesme nastale još u vreme novog talasa, ali i poznije radove. I sve ih obojio pop blues nijansama.

Goribor je duplim diskom „Evo je banja” (2012) zaokružio karijeru koju su obeležile gorke, samooptužujuće pesme. Ali i muzikom podjednako utemeljenom kako u tradiciji tako i u novom izrazu.

Nisam siguran da bih u par rečenica uspeo da opišem šta su Artan Lili snimili na debiju „Artan Lili” (2015). Najkraće: to su pesme kojima ne mogu da odolim.

Na duplom disku „Veronautika” (2017) Nikola Vranjković je ispisao neke od svojih najupečatljivijih tekstova. I otpevao ih adekvatno depresivnim glasom.

Kolja Pejaković je još jedan autor koji blues koristi na svojstven način. Diskom „4 prsta” (2018) postigao je idealnu ravnotežu između urnebesnog debi diska i mračnih koji su za njim usledili.

Da su E-Play na disku „Sloboda” (2018) snimili samo pesme „Da budemo samo dobro” i „Srešćemo se neki drugi put” to bi bilo dovoljno da ih uvrstim na ovu listu.

Nenad Marić je poznatiji kao Kralj Čačka. Posebno je postao omiljen i poznat drugim albumom „Spusti svetlost na put” (2018). Stilski ujednačen, a još bolji od izvrsnog debija.

S.T.R.A.H. su bili voljeni krajem osamdesetih. Ali sem jednog singla ništa drugo nisu objavili. Rad su obnovili dvadeset godina kasnije i diskom „KVOG!” (2019) su nadoknadili sve propušteno.

Iako je Katarina Pejak vinil „Roads that Cross” (2019) snimila u Teksasu i objavila za nemačku diskografsku kuću, to je ploča koja sasvim pripada ovoj sceni. Katarina je na njoj potvrdila da je zrela, maštovita i neopterećena zakonitostima žanra.

Goblini „Jednina” (2019). Najnovije ostvarenje ljutih šapčana pokvarenjacima, secikesama i štetočinama direktno poručuje da su pokvarenjaci, secikese i štetočine.

Autor teksta: Petar Janjatović

Autor naslovne fotografije: Robert Šoko

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *