fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Top 10 video-igara koje nam stižu na jesen

Pročitajte koje predstojeće video-igre željno iščekujemo!

29. August 2023

Ove godine imali smo leto bez suše, a i u svetu gejminga nije bilo ništa drugačije, pogotovo uz velike naslove kao što je Baldur’s Gate 3 koji je omogućio igračima da sprovedu sve svoje DnD fantazije u virtuelnom svetu. Shodno tome, nadolazeća jesen biće podjednako plodonosna, i pokušaće da smesti 2023. godinu na pijedestal kao jednu od najvećih u istoriji gejminga. Za vas smo izdvojili deset video-igara koje izlaze na jesen, i koje možete već uskoro igrati na vašim konzolama i računarima.

Starfield (5. Septembar) [Xbox, PC]

Iako tehnički izlazi početkom septembra, što baš ne možemo kalendarski da računamo kao jesen, ipak pravimo izuzetak jer je činjenica da ćemo ovaj gargantuanski naslov igrati narednih nekoliko meseci, a potencijalno i duže. Starfield je prvi izlet u svemir studija Bethesda Softworks, koji nam je poznat po „Fallout” i „Elder Scrolls” naslovima. Sudeći po najavama i video trejlerima, svakako deluje kao njihov najambiciozniji projekat, ali i pored mogućnosti da istražimo hiljade planeta i njihove osobene ekosisteme, ipak nas najviše raduje mogućnost modovanja ove igre. Mnogi moderi su već spremni za ispravljanje bug-ova karakterističnih za Bethesda igre, i pored toga – sigurno će imati na umu da unaprede već postojeće mehanizme, i da nam omoguće da doživljaj upotpunimo različitim alatima.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty (26. septembar)[Xbox, PS5, PC]

Ova ekspanzija koja nas vraća u sajberpank svet Noćnog grada teži ne samo da ponudi nov sadržaj, priču i likove (Idris Elba je ponudio svoj glas i naličje jednom od njih), već i da iz korena izmeni neke od sistema osnovne igre. Ovo je dobrodošla promena, jer je leveling up sistem u samoj igri bio faličan, a AI policije naveliko ismevan od strane igrača i recenzenata. „Phantom liberty“ teži da napravi korenite promene, i možda – ako uspe u svom naumu – vrati ovu nekad voljenu poljsku kompaniju na dobru stranu gejmera, koji ne opraštaju tako lako. Da li će uspeti da dublje istraži narativne niti sajberpank žanra o modifikaciji tela, distopijskom korpo-svetu i potrazi za večnošću? Ostaje nam da vidimo za nekoliko nedelja.

Lies of P (19. septembar) [PS4, PS5, PC, Xbox]

Souls-like igre popularnije su nego ikad, i sa visoko nagrađivanim Elden ring-om (koji je kod nas dospeo na top-listu igara 2022. godine) doveo je ovaj podžanr u mejnstrim. Mnogi developeri pokušavaju da rekreiraju ovu formulu – malo ko zaista uspeva – ali „Lies of P“ je jedan od naslova koji obećava mnogo. Pre svega, za razliku od korišćenja izlizanih tropa podžanra, igra teži da rekreira priču o Pinokiju, na šta sam naslov aludira. Demo je dostupan na Steam platformi već nekoliko meseci, i nakon višečasovnog igranja lako je posvedočiti da „Lies of P“ ima šta da ponudi: borba je fluidna, vizuelno izgleda impresivno (iako možda previše krade od „Bloodborne“ igre), ali je isto tako i dobro optimizovana. Postoje mali problemi kad je u pitanju parry mehanika, no činjenica je da je većina nas souls fanova previše navikla na originalne igre, te je problematično odviknuti se od stare navike i mišićne memorije. Za sad, teško je proceniti kvalitet priče, ali to je svakako bio sekundarni adut ovakvih igara, dok su krojile narativ kroz pejzaže, okruženje, arhitekturu i opise predmeta. Pored neizvesnosti izlaska Silksong-a ove godine, „Lies of P“ će nam dobro doći kao vežba za reflekse.

The Last Faith (Novembar) [PS4, PS5, PC, Switch, Xbox]

Kao mali odmor od blokbasterskih naslova sa višemilionskim budžetom, na nišanu nam stoji ovaj indie pixel-art naslov. Gotska atmosfera, precizna borba i brutalni finišeri odlikuju ovu 2D Metroidvania igru, i iako je izlazak pomeren sa oktobra na nepoznat dan novembra, željno je iščekujemo. Beta je trenutno dostupna na Steam-u za one koji žele da isprobaju delić igre, i nakon apliciranja i testiranja, sa zadovoljstvom možemo reći da igra radi vrlo fluidno, animacije su raskošne (pored svoje brutalnosti), borba je napeta – ali to jeste odlika ovih igara, i zadovoljstvo prevazilaženja prepreka je, shodno tome, mnogo veće. Beta je ograničena samo na jednu klasu, ali ona po sebi dovoljno svedoči o kvalitetu, dok će ostale klase, nakon otključavanja sa punim izlaskom igre, definitivno upotpuniti doživljaj kroz raznolikost pristupa borbi i mogućnosti pravljenja build-ova.

Alan Wake 2 (27. oktobar) [PC, PS5, Xbox]

Remedy Entertainment je studio koji je dosad izbacivao igre visokog kvaliteta, sa velikim fokusom na narativu. Prva „Alan Wake“ video-igra bila je poput knjige Stivena Kinga koja vas potpuno uvuče u svoje fiktivne svetove. Dugo očekivani nastavak uskoro će biti pred nama, i iako je igra pomerena desetak dana (da bi izbegla „sudare“ sa mnoštvom igara koje izlaze u tom periodu), dolazi nam taman na vreme za Noć veštica. Kao i kod Kingovih knjiga, ne očekujemo istinski horor, već onaj frojdovski Unheimlich osećaj jeze od neobičnog i nepoznatog. Pored Alana, ovoga puta kontrolišemo i protagonistkinju, koja je na neki način povezana sa sudbinom našeg pisca. Kao i kod prethodne igre ovog studija (Control), i ovde ćemo biti svedoci revolucionarnog pomeranja na grafičkom planu, sa DLSS 3.5 implementacijom i novom vrstom ray tracing tehnologije koja svakom iteracijom teži da što više doprinese realizmu osvetljenja scene i grafike.

Party Animals (20. septembar) [PC, XBOX]

Kada su u pitanju najave video-igara, nekad je izazovno napraviti procenu da li je određeni naslov vredan našeg vremena. „Party animals“ je jedan od takvih naslova, ali i pored naše podozrivosti, čini se da ima dovoljno uvrnutog i šarmantnog u ovoj igri da nas privuče bliže. Uz šarenoliku grafiku, ljupke karaktere životinja i apsurdno nerealnu ragdoll fiziku koja će mnoge obračune učiniti smešnim, ova igra nam se čini kao sjajna zabava sa prijateljima… koji nam možda i neće biti toliko naklonjeni nakon što njihovog medvedića bacimo sa broda.

Marvel’s Spider-man 2  (20. oktobar) [PS5]

Ova godina igrom slučaja nije iznedrila mnogo Playstation ekskluziva, iako je, kao što smo posvedočili, bila plodonosna za sve druge platforme. Ali jesen nam donosi nastavak jedne od najbolje ocenjenih PS igara u poslednjih nekoliko godina. Ovoga puta kontrolišemo i Pitera Parkera i Majlsa Moralesa, koji se suočavaju sa novim pretnjama. Očekujemo da ova igra, poput prethodnika, ponudi užitak skakutanja i ljuljanja paukovom mrežom po Njujorku, a uz to i da unapredi već skoro savršen sistem borbe. Nakon „Miles Morales“ ekspanzije, bilo bi poželjno da i ovaj nastavak ima veći fokus na narativu, a pošto smo već dovoljno upoznati sa čitavim univerzumom i njegovim likovima (kao i antagonistima), očekujemo da nam ponudi i neki sveži obrt kad su u pitanju mnogi negativci koje igra nagoveštava.

Cocoon  (29. septembar) [PS5, PS4, Xbox, PC]

Od tvorca kultnih indie igara „Limbo“ i „Inside“ uskoro nam stiže još jedna igra rađena u sličnom stilu. S tim što, za razliku od prethodnih naslova, koji su vizuelno i narativno bili turobni, sa distopijskim pejzažima i tragičnim dešavanjima – Cocoon više deluje kao pokušaj istraživanja misterije iz drugačijeg svetla. Na osnovu materijala koji nam je na raspolaganju, igru karakterišu intrigantne zagonetke, inovativne interakcije sa okruženjem, i na suptilan način ispričana priča koja će nas bez sumnje terati da sami pokušavamo da raščivijamo dešavanja. Ovakve igre veoma često ne zahtevaju više od par sati vremena za prelaz, ali dugo ostaju s nama, te se radujemo osobenom iskustvu, zbog njega samog, ali i zbog predaha koji će nam ponuditi pored svih obimnih naslova ove jeseni.

Assassin’s Creed: Mirage (5. oktobar) [PS5, PS4, PC, Xbox]

Od prvog naslova u Assassin’s Creed franšizi pa do sada, videli smo brojne iteracije i varijacije na temu borbe asasina i templara oko sudbine sveta. Od renesansnog perioda Italije do vikinških opsada Britanskih ostrva – imali smo priliku da iskusimo prošlost kroz prizmu fiktivne istorije, ali i vernih rekreacija davno iščezlih svetova i vojnih sila. Mirage nas vraća natrag u 861. godinu i centralna lokacija dešavanja biće Bagdad, kao sveža promena lokacije u odnosu na Britaniju sličnog perioda u prošloj igri. Po svemu sudeći, Ubisoft se trudio da igru vrati korenima, nakon što su izmenili jezgra mnogih gejmplej sistema i struktura u prethodnih nekoliko igara. Da li će to zaista biti slučaj? Podozrivo, ali sa nadom se radujemo tome da testiramo i sami uskoro!

Mineko’s Night Market (26. septembar) [Switch, PS4, PS5, PC]

Dosta video-igara prati loš trend gde je uvek neophodno spasiti svet. Nekad je potrebno odmoriti od takvih narativa, zato se na ovoj listi nalazi igra u kojoj pratimo devojčicu Mineko, koja se preselila na ostrvo inspirisano japanskim krajolikom. Opis igre je dovoljan da nas privuče: u pitanju je socijalni simulator gde pravimo čudnovate predmete, jedemo ukusne slatkiše i uživamo u mačkama! Avanture ovog tipa nekad najduže ostaju s nama, i sa pravim početkom jeseni možemo da uskočimo u nju, kada igra izađe 26. septembra.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *