fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Top 25 regionalnih pesama iz 2020. godine

Ova godina je bila užasna, ali je barem muzika bila toliko super da je čak i domaćica valjala

21. December 2020

Dobra stvar kod domaće muzike, nove, mladalačke, alternativne, kako god da želite da je nazovete, je u tome što tu u stvari i nema pravih hitova. Nisu to baš pesme koje je prošle godine pevalo mnogo ljudi. Uglavnom su to obožavali onih nekoliko stotina fanova i prijatelja benda koje možete da vidite i na njihovim koncertima. A što je to dobro? Pa u stvari i nije. Dobro je za mene, jer onda mogu mirne duše i glave da sastavim listu od 25 najboljih pesama iz prošle godine, i neću ja sad tu baš mnogo pogrešiti.

Naravno, pre liste, prvo ide disclaimer. Sve je stvar ličnog razmišljanja i ukusa, ali nije tu bog zna šta mnogo ostalo van ove ekipe, a da su izbacili singlove u 2020. Ostalo je par nekih za koje se nadam da ćemo ih već sledeće godine videti u ovom društvu, i nismo pomenuli Buč Kesidi, ali njihova je već bila cela 2019. Tako da ajd da vidimo i neke druge sa regionalne scene koje sam baš voleo u ovoj godini.

25. Roza – Mdma i pljuge

Post-space-rock-psihodelično instrumentalno ludilo koje možete konzumirati posle mdme, a pre pljuga, ili obrnuto. Prvi EP ovih momaka, koje možda znate još od onda kad su drndali, rezali i burgijali svoje instrumente i gazili papučice u bendovima Vvhile i Mnjenje.

Zašto volim ovu pesmu – Ima na minut i po kad se čini da se ne promeni bog zna šta u ritmu i rifu, ali ponekad se čini kao da si odlutao u neku drugu pesmu.

24. Dimitrije Dimitrijević – Kamen

Dimitrije je Simović, a Dimitrijević je sad već ceo bend basiste Igraloma, kad poželi da svira nešto drugačiju muziku. Intimniju, a raskošniju. Album iz ove godine je Čar Pitanje i jedno je od boljih muzičkih celina.

Zašto volim ovu pesmu – Kad upadne bubanj, Dimtirije otpeva Koliko je samo puta ovaj život nešto tražio od mene, a onda refren odleti iz fankija u narodnu mudrost iz refrena.

23. Vojko V – Umoran

Retko kad imamo priliku da čujemo hip hop tekst nekog tridesetogodišnjaka koji priča onako kako jeste u njegovom životu. Kad useravanja vikendima zamene usrane pelene. Vojko na pola puta između albuma Vojko i Dvojko izbacuje jednu svoju introspekciju o porodičnom životu.

Zbog čega volim ovu pesmu – Čak i ako nemaš ženu i dete možeš se pronaći u stihu Još nisam puko, al definitvno pucketam.

22. Rebel Star – Nema kantrija za starce

Za dad jokes su proglašeni sve igre rečima i punovi, a kad bi kod nas postojao dad rock, možda bi Rebel Star bili pripadnici tog podžanra. A evo, imali su i super wordplay iliti pun, i od čuvenog filma/knjige No country for old men, napraviše nema kantrija za starce.

Zašto volim ovu pesmuDok niko ne gleda, zaplešimo od muke kao mantra.

21. Ida Prester – Minuta

Ida je mogla singlovima iz ove godine da ispriča priču. Tražila je minut da priča, tražila dodire, onda popizdela, otišla na more, i na kraju postala luda. Šalu na stranu, saradnjom sa novim mladim electro pop snagama Balkana (Pocket Palma, Sergio Lounge) osvežila je i svoje stvaralaštvo

Zašto volim ovu pesmuHook refrena koji odvuče retro pop melodijom i bitom Sergio Lounge-a te odvede u zaboravljene osamdesete.

20. Brigand – Milioneri protiv milijardera

Brigand je ove godine izbacio album tvrd i mračan k’o crna zemlja. Ali, realno, takva je bila i ova godina, tako da možda sa ovakvim zvukom treba izaći u borbu prsa u prsa sa apokalipsom koja se odvija napolju.

Zašto volim ovu pesmu – Ta bezizlaznost koju oseća svako od nas je lepo opisana u stihu sve je samo nula i jedinica.

19. Gazaropazorp – Ne bojim se

Da pričamo o live nastupima, ovi momci bi se našli ubedljivo na prvom mestu. Još uvek prepričavamo njihov nastup sa poslednjeg Hali Galija. EP su izbacili skoro, krajem godine, a ova pesme se izdvojila i efektnim spotom.

Zašto volim ovu pesmuJer ja sam zmija koja jede sebi rep kao rečenica koja može da objasni celu Hali Gali scenu.

18. Moussaka – Kad zima dođe

Pesma koju je Hasan Dudić napisao svojoj bivšoj ženi Zlati Petrović, koja ju je posle proslavila i bez koje ne mogu da prođu svadbe i druge vesele proslave. Musaka naravno staje na surf dasku i jaše ovaj talas toplote u ovoj zimskoj čaroliji od pesme.

Zašto volim ovu pesmu – Kao i u svakoj njihovoj stvari, onaj osećaj kad ne znaš baš šta beše ovo, a poznato ti, i onda samo zapevaš u refrenu dođi da mi ruke greješ.

17. Fantom – Leto

Nije baš da je leto ove godine ispunilo očekivanja, i dovijali smo se kako smo znali i umeli da bismo došli do svog komada mora, ali barem je bilo letnjih hitova. Jedan od njih je izbacio i Fantom u svom retro pop disco stilu, kako smo od njega i navikli.

Zašto volim ovu pesmu – Zbog onog momenta kad se smorim, jer pesma traje previše kratko, ali je onda pustim ispočetka.

16. Luka Rajić – Ne izlaziš mi iz glave

Baš nema puno izvođača koji reše da izađu sa imenom i prezimenom pred nas. Barem sa ovakvom muzikom. Tako da, ko bi rekao da imamo lepo čoveka koji sa imenom iz lične karte otpeva moderni pop hit, a mi ga slušamo i pocupkujemo uz njega cele godine.

Zašto volim ovu pesmu – Kad se posle ovog super rifa koji podseća malo na The XX prebaci u ovaj izlomljeni bit.

15. Nihil – RIP

Zicer ekipa je izbacila nekolicinu stvari ove godine, ali ako po nečemu treba pamtiti 2020, onda je to Satan Resavski, album gospodina Nihila. Nekoliko stvari se izdvojilo, ali izdvajamo RIP jer najviše liči na live nastup ovog tipa kad ukrsti džitre sa repovanjem.

Zbog čega volim ovu pesmuOk jasno mi je voliš EKV, ali gde ću sada moja ružo draži mi je Džej. RIP Džej.

14. Sana Garić – Deo Sebe

Sana je okupila super ekipu muzičara oko sebe i imala mega hit (barem u mojoj glavi) ovog leta/jeseni. Moderni synth pop sa super pevljivim refrenom je sve što nam je trebalo nakon prvog lockdown-a.

Zašto volim ovu pesmu – Pulsirajući bas i synth koji se pretvori u refren koji nas raspilavi svojom emotivnošću.

13. Samalas – MCCLVII

Ovde malo varamo, jer su tri pesme, spojene u jednu, kao jedan EP od 15-ak minuta, ili realno je da ove tri pesme idu zajedno kao jedna stvar, na odjavnoj špici sveta. Bend koji se možda među poslednjima pojavio na nabujaloj niškoj sceni, ali zato se, samo sa ovim izdanjem, uklesao u sam vrh.

Zašto volim ovu pesmu – Zato što nema stajanja, taman kad te istroše i samelju gitare, uletiš u mirnije jazz pasaže, ali ne smeš se opustiti jer možda kreće novi furiozni momenat iza ćoška.

12. Funk Shui – Meteori

Navikli smo da nas Makedonci počaste na godišnjim listama uglavnom sa nešto alternativnijim, čudnijim zvukom. Tako da je pravo čudo kad zaleti nešto komercijalnije, pa još plus i funk, sa sjajnom igrom reči. Vežbajte svoj makedonski uz ovaj bend.

Zašto volim ovu pesmu – Pored ove bas bubanj funk lomljave, super je što mislim da znam reči ove pesme, a realno razumem samo reč meteori.

11. Svemirko – Dok ja spavam

Da se album ranije pojavio, pesme više zavrtele, možda bi dogurali i do prvih deset mesta. Ovako su tu na ivici, ali dobro, zaživeće neke druge u listi najboljih za 2021. siguran sam. Ima potencijala na Skalameriji, nešto plesnijem albumu nego što smo to navikli od seljaka iz Đakova.

Zašto volim ovu pesmu – Jer je jedina pesma na našim jezicima koja u refren stavlja sanjam žito i lan.

10. Prljave Sestre – Unazad

Pomenuli smo malopre nišku scenu, a odatle nam dolaze i Prljave Sestre. Na nešto prljavijem i bluz garaž orijentisanijem albumu, Najgore tek dolazi, ipak se izdvojila pop himna Unazad, koja zvuči poletno i hitično kao da stiže iz najboljeg perioda vojvo popa.

Zašto volim ovu pesmu – Zbog toga što su uspeli da izvuku optimizam iz takve poruke kao što je najgore tek dolazi.

09. Proto Tip – Podražavanja

Kao kod Gazorpazorpa, ali u obrnutoj varijanti, bend koji se još uvek traži i nije tolko ubedljiv live, ali je uspeo da napravi pravu psihodeličnu rok pesmetinu koja stoji rame uz rame sa svim onim velikim pesmama sličnog žanra nastalim na beogradskom tlu.

Zašto volim ovu pesmu – Zato što se lagano kotrolja i uvlači pod kožu gde ostaje urezana svojim recitativnim stihovima

08. Pseća Plaza & Nemanja – Čudne Stvari

Bend Nemanja je u ovoj godini snimio super album, ali ipak najbolja stvar im je van njega, napravljena sa bratksim bendom Pseća Plaža. Jedna psihodelična igrarija, potpomungnuta kojekakvim opijatima koje ova dva benda konzumiraju u vidu čaja.

Zašto volim ovu pesmu – Zato što sam u godinama u kojim priznajem da volim čaj. Razne neke čajeve.

07. Olivera Popović – Meduza

Još uvek čekamo Oliverino prvo dugosvirajuće izdanje, i verujemo da će biti sjajno i veliko, s obzirom da imamo uvid u nastajanje tih pesama preko njenih društvenim mreža. Ovu pesmu smo prvi put čuli u prvim danima 2020. godine i evo godinu dana kasnije ne izlazi nam iz glave.

Zašto volim ovu pesmu – Zato što je ovo pop muzika u svojm najčistijem obliku. Sve onako kako treba.

06. Sergio Lounge – Concordia

Srđana znamo kao dečka od mnogo talenata, da li kao instrumentalistu, producenta, poznatog tastaturistu, elektro pop maga ili šlager pevača, ali sa pesmom Concordia je zagazio u tropicalia vode i mislim da sam ga tu najviše zavoleo. I tu bih voleo da ga slušam.

Zašto volim ovu pesmu – Je l’ čujete vi talase u ovoj pesmi? Ja čujem talase. Zato je volim.

05. Repetitor – Kost i koža

Mislite šta hoćete, pričajte šta hoćete, njih to baš mnogo i ne zanima. Oni su, što bi se reklo u onom filmu, tu da žvaću žvaku i kidaju, a ponestalo im je žvaka. Novi album Repetitora je uvek događaj na sceni, i ovog puta su digli buku sa svojih dvadesetak minuta prangijanja, ali i introspekcije.

Zašto volim ovu pesmuUmesto sebi u bradu, njima u stomak i u glavu.

04. Vizelj – Ne vidim te od dima

Ovi likovi nisu nikad igrali na sigurno, pa neće ni početi sad. Najbolji trenutak su izabrali da se menjaju, kad je sve otišlo u tri lepe, pa su na gitare dodali elektronske 2 step garage uticaje, i doneli novu energiju u već standardno zajebantske tripove.

Zašto volim ovu pesmu – Zbog omaža Slađi Delibašić. Dobro i zbog ritma, koji rola, rola, i rola.

03. Valentino Bošković – Shukadar Bukadar

Verovatno najbolji album godine sa ovih prostora. Verovatno svi znate bajku o astronautu sa Brača koji nam šalje ove pesme (ako ne znate, istražite). Adult disco pop dvojice ludaka ne možete da ne volite, a ova pesma je inspirisana bračkim narodnim pokličom kojim se terala kuga u srednjem veku.

Zašto volim ovu pesmu – Kao i kod makedonaca, i ovde se pravim da znam reči, al ovde to još više nije potrebno.

02. Z++ – Ljeto vec je gotovo

Ako bismo govorili o hitovima, onda je ova pesma verovatno najveći za ovu godinu, jer je volelo i staro i mlado, i zabavno i narodno. Glavni adut ovog tipa je što pravi dovoljno modernu muziku da ga vole i oni sa bassivity strane zida, ali nema trilera i cajki, pa može da se svidi i vašem starijem bratu koji sluša Partibrejkerse.

Zašto volim ovu pesmu – Zato što sam je čuo kad je stvarno leto bilo gotovo, u sred oktobra, u gradskom prevozu punom ljudi koji su hteli da me zaraze koronom.

01. Sitzpinker – Da li

Zato volim ovu pesmu – Realno je da volim ovu pesmu najviše od svih, pa je zato stavljam na prvo mesto. Melodični teen angst, zapitan i nesiguran na trenutke, a na trenutke kao zver puna ritma i basa grabi napred. Sitz pokazuju sa ovom verzijom pesme da stalno rade na sebi, pa su tako u ovoj godini popravili jednu svoju staru stvar od koje je nastala najbolja pesma za 2020. godinu. Pritom ovaj bend je jedan od retkih koji me nije iznervirao svojim izjavama i postupcima u ovoj godini, ali to je već neka druga priča…

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *