fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Top 5 filmova na Merlinka Classics festivalu

Svakog dana u Jugoslovenkoj kinoteci biće prikazivani klasici koji se bave queer tematikom

13. September 2022

U okviru ovogodišnjeg programa Europride-a imaćete prilike da pogledate najrazličitije filmove, predstave i izložbe koje akcenat stavljaju na LGBTIQ+. Svakog dana od 18 i 20:30 časova u Jugoslovenskoj kinoteci će u okviru Merlinka Classics festival biti prikazani klasici iz različitih kinematografija, koji u središte radnje stavljaju queer tematiku. Tim povodom izdvajamo pet ostvarenja koja ćete imati prilike da vidite tokom narednih nedelju dana.

My Father Marianne (2020)

Nakon raskida sa dečkom, 28-godišnja novinarka Hana odlučuje da napusti Stokholm i da se vrati kod roditelja i brata u svoj mali rodni grad, Alingsos. Nakon što dobije posao na lokalnoj novinskoj stanici, njen svet se okreće naglavačke kada njen otac, poštovani sveštenik u zajednici, obavesti svoju porodicu o svojoj doživotnoj ženskoj strani i najavi da želi da ga zovu Marijana. Cela porodica sada mora da se nosi sa posledicama koje ovo može imati za njih i zajednicu u celini.

Midnight Cowboy (1969)

Jedan od kultnih filmova Midnight Cowboy sa Dastinom Hofmanom i Džon Vojtom biće prikazan u sredu, 14. septembra, u 20:30h u Jugoslovenskoj kinoteci. Zasnovan je na istoimenom romanu Džejmsa Lea Herlihija iz 1965. godine, a radnja prati prijateljstvo između dva prevaranata: naivnog seks radnika Džoa Baka (Vojt) i prevaranta Enrika „Ratsa“ Rica (Hofman).

Querelle (1982)

Querelle je zapadnonemačko-francuski umetnički film na engleskom jeziku iz 1982. u režiji Rajnera Vernera Fasbindera sa Bredom Dejvisom u glavnoj ulozi, adaptiran po romanu Kverel od Bresta iz 1947. francuskog pisca Žana Ženea. Bio je to Fasbinderov poslednji film, objavljen ubrzo nakon njegove iznenadne smrti u junu 1982. Radnja je usredsređena na zgodnog belgijskog mornara Žorža Kerela, koji je takođe lopov i ubica.

Teorema (1968)

Teorema je italijanski alegorijski film iz 1968. koji je napisao i režirao Pjer Paolo Pazolini. Milanska porodica više klase upoznaje se sa božanskom silom, a zatim je napušta. Teme uključuju bezvremenost božanstva i duhovnu pokvarenost buržoazije.

The Canterbury Tales (1972)

Pazolinijevo umetničko, uvek živopisno filmsko prepričavanje nekih od Čoserovih najerotičnijih priča.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *