fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Top 5 izdanja Trećeg Trga

Treći Trg objedinjuje ljude sličnih interesovanja koji bavljenje umetnošću i kulturom shvataju kao ozbiljnu duhovnu vežbu. Za čitaoce Oblakodera preporučuju 5 naslova i autora koje bi trebalo pročitati.

27. October 2019

Treći Trg objedinjuje ljude sličnih interesovanja koji bavljenje umetnošću i kulturom shvataju kao ozbiljnu duhovnu vežbu. Nove prostore poezije otvaraju kroz: izdavaštvo, festival, konkurs za savremene autore Srbije i regiona, poetske događaje, povezivanje poezije sa drugim umetnostima, klasične i gerilske akcije za približavanje poezije čak i onima koji je se plaše.

Za čitaoce Oblakodera preporučuju 5 naslova i autora koje bi trebalo pročitati.

Jun Fose, Pas i anđeo

„Fose je kao pisac prešao sa opisivanja sveta kakav se ukazuje, sa socijalno-realističkih košmara malih neizbežnih stvari i odnosa iz prvih romana, punih neuroza i panike, na opisivanje sveta kakav istinski jeste, mračan i otvoren.” Karl Uve Knausgor

Biserka Rajčić, Pisma iz Praga

„Biserka Rajčić, pisac tanane opservacije i nadahnutih zaključaka, prevodilac prvoga reda, putnik i saputnik, a uz sve to i veliki usamljenik i čitač, napisala je svoja Pisma iz Praga kao obraćanje onom drugom kome mi svakako nismo potrebni, ali je on nama neophodan (da parafraziramo još jednom nezaobilaznog Matića), kao i velike putopisne etide svima koji, još u znaku velikog zaveta njenog i našeg prijatelja Petra Vujičića, mogu da se prepoznaju, da vole, da čitaju.” Draško Ređep

Maša Seničić, povremena poput vikend-naselja

Već u konceptu svoje knjige, Maša Seničić nagoveštava sukob čoveka sa pravilima i principima savremenog sveta. Postavljajući punkt na svako odredište svojih intimnih preobražaja, junakinja ovih pesama iscrtava svoj odnos sa urbanim, napuštenim i zaboravljenim prostorima, suprotstavljajući im slike željenog sveta, preispitujući zadate pozicije. Povremena poput vikend-naselja, ova poetska mapa, daje putokaze za traženje delova koji nedostaju.

Lidija Deduš, Ništa od najvljivanog kraja svijeta

Druga zbirka Lidije Deduš u pogledu forme, narativnosti i dugog stiha naslanja se na njen pesnički prvenac Apatridi i ostale čudne ličnosti, ali se tematski fokus okreće ka unutra, istražujući ličnu i porodičnu istoriju i fenomen psihološkog nasleđa. Prepoznatljiv humor i parodijski odnos prema stvarnosti prisutan je i u ovoj knjizi, utoliko oporiji, koliko su iskustva o kojima autorka peva intimnija i traumatičnija. Smrt članova porodice, kraj ljubavne veze kao zametka nove porodične zajednice i neostvarivost očekivane sreće, mali su krajevi sveta koji se slute, a nikad u potpunosti ne dešavaju, zahvaljujući vitalizmu i snazi lirske junakinje i nagonu za obnovom koja se u konačnici ostvaruje kroz tekst.

Nikola Petrović, Papir brzo gori

Iako se Petrovićeve kratke priče tematski najčešće kreću u sferi bračnog i porodočnog života, govoreći o izazovima ljubavi i seksualnosti, nežnosti i nasilju i njihovoj neraskidivoj vezi, ovakav opis lako može da vas zavara i navede na pogrešan trag. Eksperimentišući u različitim podžanrovima fantastike i kriminalističke priče, ne zaboravljajući istovremeno na lekovitost humora i intriganstnost apsurda, autor u svakodnevicu uvodi duhove, vanzemaljce, uklete kuće i oživele slike, a svog čitaoca sprovodi kroz groteskni svet pomerenih odnosa svtvarnosi i mašte, iza kojeg iščitavamo aktualne pobleme savremenog čoveka. Bilo da ste ljubitelj Kereta, Kafke ili Kišona, uživaćete u iščašenom svetu Petrovićevih junaka.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *