fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Tvoje telo je tvoje! I na netu i u stvarnom svetu

Pokrenuta #bodyright kampanja
23. November 2022.

Na inicijativu UNFPA (United Nations Population Fund), po uzoru na globalnu bodyright kampanju, a u saradnji sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti, u Srbiji je pokrenuta kampanja pod sloganom „Tvoje telo je tvoje! I na netu i u stvarnom svetu!“.

Svečano predstavljanje kampanje održano je 17. novembra u Jugoslovenskoj Kinoteci, a na otvaranju su govorili Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, Ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nj.E. gospodin Emanuele Giaufret, direktor UNFPA za Srbiju, Džon Kenedi Mosoti i aktivistkinja Marija Ratković. Pored toga, održana je i panel diskusija „Obeleži protiv nasilja na mreži” na kojoj su govorili mladi pokretači promena iz regiona.

Cilj koji ova kampanja ima je da podigne svest o široko rasprostranjenom rodno zasnovanom nasilju posredstvom tehnologije (technology-facilitated gender based violence – TFGBV) i njegovim posledicama, kao i da podstakne donosioce odluka i sve relevantne aktere da kreiraju mehanizme zaštite i sisteme podrške za rešavanje tog problema.

Bodyright kampanja uvodi potpuno novi znak ⓑ za zaštitu autorskih prava za ljudsko telo. Ovom kampanjom zahtevaju da slika našeg tela dobije istu zaštitu na internetu kao i muzika, film, pa čak i korporativni logo.

Najnovije istraživanje u Srbiji pokazalo je da se više od 78 odsto anketiranih mladih devojaka ne oseća bezbedno u digitalnom prostoru, iako provode najmanje tri sata dnevno onlajn. Takođe, više od 74 odsto devojaka je izjavilo da nikada nisu bile deo bilo koje kampanje podizanja svesti o rodno zasnovanom nasilju koje je izazvano tehnologijom, navode UNFPA i Pverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je na konferenciji istakla da je, u cilju sprečavanja i sankcionisanja ovakvih vidova rodno zasnovanog nasilja na društvenim mrežama, u pripremi inicijativa koja će biti predstavljena ministarki pravde, a koja će se zalagati za dopunu krivičnog zakonika i prepoznavanje ovog oblika krivičnog dela.

Virtuelno nasilje nad ženama i devojčicama predstavlja kršenje ljudskih prava i telesne autonomije. Upravo zbog toga, bodyright kampanjom se apeluje na donosioce odluka i relevantne institucije da poboljšaju mehanizme zaštite i mrežu podrške žrtvama, kao i da digitalno nasilje stave u zakonske okvire, kako bi se prepoznalo kao krivično delo, a samim tim, počinioci dobili odgovarajuće kazne.

Kampanju su podržale: Konstrakta, Milica Knežević, Marija Ratković i Anita Ognjanović

Poverenica Janović je istakla da, usled nedovoljno informacija o ovoj temi, ima prostora i za preispitivanje obrazovnog sistema i mnogo otvorenijeg pristupa ovom važnom pitanju.

„Posledice nasilja u onlajn svetu su i te kako stvarne i ozbiljne, stvaraju strah, anksioznost, gubitak samopoštovanja, osećaj nemoći, naročito kod dece i mladih”, navodi Poverenica.

Rodno zasnovano nasilje počinjeno posredstvom tehnologije je u porastu sa razvojem i svakodnevnom upotrebom društvenih mreža, a često za posledice može imati kobnu završnicu u stvarnom svetu, o čemu je Oblakoder ranije pisao. Postoje i različiti oblici onlajn nasilja na internetu, kao što su sajber zlostavljanje, sajber uznemiravanje, osvetnička pornografija, seksting, grumovanje

Radi boljeg razumevanja i podizanja svesti o ovoj temi napravljen je i Pojmovnik rodno zasnovanog nasilja posredstvom tehnologije. U ovom pojmovniku svaki oblik je opisan, definisan i ilustrovan primerom iz stvarnog života, u cilju njegovog prepoznavanja, ali i ukazivanja na realnu opasnost koju rodno zasnovano nasilje posredstvom tehnologije predstavlja po živote svih, a naročito devojčica, devojaka i žena.

Početak ove kampanje predstavlja jedan od načina da i u našoj državi konačno počnemo otvoreno da govorimo o raznim vidovima uznemiravanja na društvenim mrežama, a da na taj način podstaknemo donosioce odluka i stvorimo sistem koji prestupnike sankcioniše. Ne oklevajte da ukazujete i govorite o ovom rastućem problemu, ali i da ovakve vidove nasilja prijavite!

Fotografije: UNFPA Srbija i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *