fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

U Beogradu od danas važi novi sistem naplate karata

Umesto BusPlus-a, Beograd Plus

17. May 2023

Nakon brojnih konferencija za medije i različitih informacija, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, na jučerašnjoj konferenciji za medije predstavio je novi sistem naplate karata koji je danas krenuo da se primenjuje.

Počevši od danas, karte će preko SMS-a moći da se kupe tako što se određeni tekst poruke, u zavisnosti od toga kakva vam je karta potrebna, poslati na broj 9011.

Građani će kartu moći da kupe i u papirnoj formi, a trenutno to mogu da učine na deset prodajnih mesta, od kojih 5 u Beogradu i po jedno u Mladenovcu, Obrenovcu, Lazarevcu, Barajevu i Sopotu. Gradonačelnik je na konferenciji najavio da će tokom leta karta moći da bude kupljena i na najmanje 250 kioska na najprometnijim stanicama. Postojaće karta za 90 minuta, kao i celodnevna.

Dnevna karta će važiti do 23.59 časova tog dana kada je kupljena. Od ponoći do 4 časa ujutru prevoz je besplatan za sve koji ga koriste u ovom periodu, dok od 4 sata kreće nova dnevna karta.

Jedino ovlašćeno lice koje će moći da vrši kontrolu karata će biti komunalni milicioneri ili „Beogradski lični”, odnosno Beli, kojima će putnici pokazivati povratnu poruku, ukoliko su kartu kupili putem SMS poruke. Kaznena karta će iznositi 5.000 dinara, a ako se plati u roku od sedam dana onda je 2.500 dinara.

Za učenike osnovnih i srednjih škola prevoz će biti besplatan, dok će studentska mesečna karta iznositi 1.000 dinara.

Stariji od 65 godina će imati doživotnu personalnu karticu za javni prevoz.

Mesečna karta za maj će važiti do kraja ovog meseca, a već od juna će kupovati mesečna karta po novom principu. Šapić je na konferenciji izjavio i da će svaka firma koja ima više od pet zaposlenih imati dodatni popust.

Oni koji su već uplatili novac na nepersonalizovanim karticama, moći će da odu na nova prodajna mesta i u papirnoj formi dobiju kartu u vrednosti koju su uplatili.

Prodajna mesta su otvorena od 10 do 18 časova, pa će građani kojima je ranije (ili kasnije) potrebna dnevna karta moći da je kupe jedino putem SMS-a.

Ostaje upitno, međutim, vreme trajanja karte koje iznosi 90 minuta od trenutka štampanja iste na prodajnom mestu, s obzirom na to da više nema validatora u prevoznim sredstvima, te tako karte više neće važiti od momenta ulaska u gradski prevoz, već od momenta izdavanja.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *