fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

U potrazi za vodopadima sa najneobičnijim nazivima

Predstavljamo vam listu vodopada širom Srbije koje možete posetiti već ovog vikenda
Piše: Marija Milić

6. July 2023

U najimpresivnije prirodne pojave, pored pećina, spadaju i vodopadi, koji predstavljaju snagu i lepotu vode. U Srbiji se nalazi oko osamdeset vodopada, od čega se najveći broj njih nalazi na prodručju Istočne Srbije. Prosečna visina vodopada na teritoriji Srbije je od oko 10 do 20 metara, ali postoje i vodopadi koji se spuštaju i sa 70 do 100 metara, dok je najviši vodopad u Srbiji Kaluđerkis skok, visok 232 metra, koji se nalazi ispod najvišeg vrha Stare planine.

Možda vodopadi u Srbiji nisu atrakcija nalik poznatim svetskim vodopadima, kao što su Viktorijini ili Nijagarini vodopadi, ali su baš zato dovoljno ušuškani, pružaju mir i predstavljaju idealno mesto da provedete vikend van grada. Ukoliko nemate ideju gde biste otišli ovog meseca, predstavljamo vam listu vodopada koje možete posetiti širom Srbije. Neki od njih nisu toliko pristupačni, te ćete uz posetu vodopadu iskusiti pravu avanturu ili čak hajking, ali svaki od njih zasigurno ima veoma zanimljivo ime.

Vodopad Jelovarnik

Smešten na planini Kopaonik, vodopad Jelovarnik je jedan od najpoznatijih vodopada u Srbiji. Njegova visina iznosi oko 71 metar, a tokom toplijih meseci, kada se sneg otopi, vodopad dostiže svoj maksimalni vodostaj. Rečica koja se spušta niz vodopad nastaje spajanjem sedam malih izvora koji se spajaju u jedan. Vodopad se zato u narodu naziva i Slap od sedam suza. Međutim, za Jelovarnik kruže priče da ovaj vodopad ispunjava želje, u šta ćete ipak morati sami da se uverite, ali jedno je sigurno – okružen je predivnom šumom i bujnom vegetacijom, te pruža jedinstveno iskustvo posetiocima.

Fotografije: Preuzete sa stranice Turistička organizacija Raška

Vodopad Ripivode

Na istočnim padinama planine Radan, skriven je vodopad čijoj se lepoti mogu diviti samo oni koji pronađu put do njega. Ovaj vodopad predstavlja pravi vizuelni užitak za posmatrače, ali i nezaboravno iskustvo za avanturiste. Kaskadnog je tipa, što znači da voda padajući formira seriju kaskada, dok se procenjuje da je visina vodopada oko 40 metara. Ripivode se nalaze unutar guste šume na nadmorskoj visini od oko 900 metara do kojih se dolazi strmim stazama – zato vam je za ovu ekspediciju potrebna prava hajking oprema.

Vodopad Zabava

Na predivnoj planini Povlen izvire reka Zabava, koja je ime dobila po istoimenom selu kroz koje teče. Iznad sela nalaze se dva vodopada, prvi gornji vodopad, čija visina prelazi 20 metara. Samo nekoliko metara niže, nalazi se drugi, donji vodopad, nešto niži od prethodnog, visine između 9 i 10 metara. Ovi vodopadi su poprilično skriveni i okruženi gustom bukovom šumom, te vam otkrivamo destinaciju koju je mali broj ljudi pre vas posetio.

Fotografije: Preuzete sa sajta Vodopadi Srbije

Vodopad Veliki Buk

Vodopad Veliki Buk, u narodu poznatiji kao vodopad Lisine je jedan od najpoznatijih vodopada u Srbiji, i nalazi na svega petnaestak minuta od Resavske pećine. Ovaj vodopad zaštićen je uredbom Vlade Republike Srbije kao spomenik prirode Lisine i smatra se jednim od većih vodopada u Srbiji, sa visinom od oko 25 metara. Naziv je dobio po velikoj buci koju stvara pri padu u jezerce. Do ove destinacije dolazi se veoma jednostavno, te je pravi izbor za sve one koji nisu spremni da do vodopada pešače par sati.

Fotografija: Ivan Strahinić

Vodopad Ripaljka

Vodopad Ripaljka nalazi se na reci Gradišnici, na planini Ozren. Vodopad je smešten na nadmorskoj visini od oko 420 metara, dok visina vodopada iznosti nešto više od 17 metara. Pri samom vrhu vodopada nalazi se pećina koja još uvek nije istražena, međutim, prema rečima znatiželjnih istraživača, pećina se prostire na nekoliko desetina metara. Naziv Ripaljka dolazi od srpske reči ripnuti, što znači skočiti, a ovaj vodopad predstavlja prvi zakonom zaštićeni prirodni spomenik u bivšoj Jugoslaviji.

Fotografije: Preuzete sa sajta Srbija pod lupom

Vodopad Skakalo

Vodopad Skakalo na Divčibarama visok je oko 30 metara i nalazi se na reci Manastirici. Ono što ovaj vodopad čini posebnim je njegova vrlo nepristupačna lokacija, te evo još jedne primamljive destinacije za prave avanturiste. Najveća količina vode sliva se preko vodopada tokom proleća ili kišnih perioda. Ipak, kada je vodopad bogat vodom, pristup samom vodopadu postaje još teži, jer povećana količina vode otežava pristup sa bilo koje strane. Stoga je važno pre obilaska vodopada proveriti da li je vodostaj visok. Vodopad Skakalo zapravo se može posmatrati kao kompleks vodopada, jer se sastoji od jednog velikog vodopada i dva manja.

Fotografije: Preuzete sa sajta Srbija pod lupom

Vodopad Prskalo

Smešten na planini Kučaj, vodopad Prskalo je jedinstveni vodopad sa visinom od oko 15 metara. Pristup vodopadu zahteva određenu kondiciju, a pre svega, avanturistički duh, jer se do samog vodopada pešači nekoliko sati, te je za mnoge ovaj vodopad ostao skriven. Međutim, svaki napor se isplati zbog prelepih pejzaža koje ovaj vodopad pruža, dok se voda spušta sa stropa pećine.

Fotografije preuzete sa sajta Srbija za mlade

Vodopad Panjica

Na granici između sela Brekovo i Dobrače, u kanjonu reke Panjice, krije se Vodena pećina iz čije unutrašnjosti teče reka iz koje nastaje vodopad Panjica. Na lokaciji se zapravo nalaze dva vodopada, prvi je vertikalni vodopad visok oko 10 metara, dok je drugi vodopad kaskadnog tipa, visok oko 7-8 metara i širok između 5 i 6 metara. Osim vodopada, klisura reke Panjice je domaćin jednoj posebnoj biljnoj vrsti – campanula secundiflora (veliki šumski zvončić), koju je otkrio poznati botaničar Josif Pančić. Ova endemska biljka može se naći samo na tom području, te eto još jednog razloga da posetite ovaj lokalitet.

Fotografije: Preuzete sa sajta Zapali iz (z)grada

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *