fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

U susedstvu: zbližavanje mladih proznih autora iz Srbije i sa Kosova

Autori su čitali svoja dela na svom maternjem jeziku, uz prevod koji je projektovan iza njih.
20. March 2019.

U KROKODILovom centru održana je prethodnog vikenda manifestacija koja je imala za cilj upoznavanje i zbližavanje mladih proznih autora iz Srbije i Kosova. Autori su čitali svoja dela na svom maternjem jeziku, uz prevod koji je projektovan iza njih. Mogli su se čuti najrazličitiji tekstovi: od veoma maštovitih romana do pozorišnih komada sa identiteskim tematikama.

Neki od autora koji su učestvovali u ovom susretu bili su: Rina Krasnići, Marjan Čakarević, Đerđ Filipaj, Bojan Babić, Špetim Selmani, Tanja Šljivar, Arber Selmani, Marija Pavlović, Fjola Hodža, Maša Seničić, Jeton Neziraj, Ognjenka Lakićević, Rona Jaka, Dragoslava Barzut, Azem Deliu, Jasna Dimitrijević, Lura Limani, Saša Savanović, Genc Kadriu, Đorđe Majstorović…

Uočljivo je bilo međusobno razumevanje i ljudska reakcija na umetnost onog drugog. Štaviše, ceo događaj je odisao pre svga ljubavlju prema književnosti, i učesnici i publika su na pravi način videli koliko među nama ima mnogo više sličnosti nego razlika.

Potrebno je naglasiti da je udruženje KROKODIL u prethodnih pet godina ostvarilo značajan pomak u kreiranju ovih veza i uspostavljanju neutralnog ili pozitivno intoniranog dijaloga između autora iz ove dve zemlje. Prvi u nizu događaja koji je imao za cilj “otkravljivanje” odnosa jeste festival DO YOU READ ME? koji se odigrao u novembru 2013. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Program susreta se organizovan je u okviru projekta “Kroz inovacije do poverenja i promene svesti” koji organizuje Beogradski fond za političku izuzetnost. Implementacioni partner bilo je Udruženje KROKODIL.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *