fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Uroš Drakulić (SickSoul): Rap-riff zrači energijom, sirovim gruvom i porukom kroz tekst

Pričali smo sa Urošem Drakulićem, frontmenom benda SickSoul, koji će 6. decembra zajedno sa Larskom nastupiti i Elektropioniru.

5. December 2019

Masni rifovi, gruv koji tera na skakanje i agresivno repovanje koje probija kroz ovu armiranu konstrukciju, glavne su odlike stila koji gradi rap-riff bend Sick Soul. Novom pesmom „Kina” ovaj bend najavljuje drugi studijski album „ANXIOZZY“, kojim će  prekinuti 6 godina dugu diskografsku pauzu, nastalu posle albuma „Bez kompromisa”. Osim novog izdanja bend sprema i nastup u beogradskom klubu Elektropionir, gde će nastupiti i kragujevački sastav Larska. Ove dve lepe vesti bile su povod da popričamo s Urošem Drakulićem, frontmenom benda.

Kakva je to bolesna duša iz naziva vašeg benda?

sickSoul predstavlja duhovni simbol nečega što je u svima nama. Mračni ćošak koji nas odvaja od savršenstva. Anomalija koja nas tera na dileme, strahove, odluke, padove, spoznaju. Ogledalo u kom se vidimo bez maske. Istinu, emociju, imunitet na masovnu hipnozu, kojoj smo izloženi.

Zašto smatrate da je rap riff najbolji pristup za obraćanje publici?

RapRiff je sinteza dva najzastupljenija elementa u načem zvuku. Gitara i vokal. Rif i rime. Svi smo odrasli na gitarskom zvuku. Moj jukebox je uglavnom okrenut ka hiphopu i bendovima koji provlače taj momenat kroz svoj stil. RapRiff zrači energijom, sirovim gruvom, porukom kroz tekst. To je nešto što je publici potrebno. A mi smo tu zbog toga. Zatvoren krug.

Šestog decembra u Elektropioniru nastupate s bendom Larska. Odakle je izbor pao na ovaj bend, nešto drugačijeg senzibiliteta nego vašeg?

Dosta smo pričali o tome sa kim bismo mogli da sviramo. Larska je vrlo upečatljiv bend, beskompromisni su imaju tu fuziju stilova koja zrači, hipnotiše. Beskompromisnost i jačina nam je zajednička iako je finalna forma, zvuk, potpuno različita. Srž svega je energija, zato i verujemo da ovaj combo može publici da pruži i više nego što očekuju. Pored svega toga, stari smo poznanici i delimo ljubav ka slušanju muzike širokog spektra.

Vaš novi album nosiće naziv „ANXIOZZY“. Zašto baš to ime i kakve veze Ozzy ima s tim?

Opet igra reči. Direktan uticaj je siva spoznaja da se sve veći broj mladih ljudi bori sa anksioznosti i povlači u sebe. Pored toga, da većina to nemo posmatra i kao da je nemoćna da progovori, pruži pomoć. Ovaj album je wake up call da se kolektivno trgnemo i pomognemo sebi i drugima. To je za ANXI. OZZY je jedan nemi posmatrač. Čije društvo uvek prija. To je mačak gitariste benda. Snot su imali Dobbs-a, mi imamo OZZY-ja.

Odakle Kina kao inspiracija za novi singl i spot?

Glavna inspiracija je lično iskustvo. Pesma ima dosta širu poruku od one koja je očigledna. Priča o teškim odlukama, životu pre i posle njih. Besna je, iskrena. Takav je i aranžman. Nervozan. Dugo smo tražili spoj teksta i muzike. Kad smo imali oba, vrlo brzo je sve bilo gotovo. Tako to ide sa takvim pesmama. Bez puno filozofije, delo govori za sebe. Što se spota tiče, od početka smo mislili da je animacija najbolje rešenje. Saradnja sa Mihajlom je došla spontano, on je drug od bubnjara. Brzo smo se dogovorili. Imao je potpunu slobodu da se izrazi onako kako je video pesmu. Mi smo uradili našu stvar, on svoju. Finalni produkt je tu.

Na pesmi je gostovao Milan Arnautovic Firca, bubnjar Goblina. Kako je došlo do ove saradnje?

Firca je veliki prijatelj benda. Virtuoz, majstor improvizacije. Duže vremena planiramo saradnju. Kina je aranžmanski jako zahtevna, što mu je bila super prilika da realizujemo plan. Obostrano smo zadovoljni. Mislimo da smo uspeli.

Deo zvuka je najavljen novim singlom. Šta nas još očekuje na albumu, s obzirom da je ono što je pubika mogla da čujemo na vašim prethodnim nastupima bilo dosta šarenoliko?

Album ce biti kolaž. Dosta momenata koji podsećaju na prvi album, malo eksperimenata sa većim uplivima hiphop-a, ali ni žestine, koja se čuje i na “Kini”, neće izostati. Ono sto je upečatljivo jeste da su refreni bolje realizovani nego na prvom albumu. Konkretniji, lakše ulaze u uši. Imamo i par gostiju što se sviranja tiče, ali o tome više priče kad izađe album.

Pre zvanične najave albuma izdali ste i jedan singl „Udar”. Da li je on odvojen od album ili će se ipak naći na njemu?

Udar će se zapravo naći na albumu, jer predstavlja sastavni deo ove etape. Izašao je kako bi dali do znanja da smo tu, da i dalje radimo. Pre toga je bila velika pauza. Tako da, bez brige, „Udar”, uz „Kinu” i ostale pesme ide u kompletu.

Prvi album „Bez kompromisa“ iznedrio je jedan od većih hitova rap-riff žanra kod nas, reč je o pesmi „Nema izlaza“. Za koju pesmu na ovom albumu smatrate da ima taj potencijal?

To je prevelika odgornost. „Nema izlaza” je himna svake provincije. Pravi predstavnik šta prvi album nudi. Uz nju, „Heroj” i „Istina” su svakako pesme koje konstantno izvodimo uživo i imaju sličnu težinu.

I za kraj, uputite još jednom poziv svim svojim fanovima i recite zašto 6. decembra treba da budu baš u Elektropioniru.

U petak 6.decembra u Elektropioniru publika će od Larske moći da čuje dužu setlistu koja zaokružuje njihov nedavno objavljeni album. Isti će biti dostupan iste večeri i u fizičkom izdanju – CD izdanje i izdanje na kaseti. Što se sickSoul-a tiče, tu je premijerno izvođenje „Kine”, ali i pesama koje su u izboru za drugi album (ne svih). Očekujte energiju, gruv i beskompromisnost u skoro tri sata svirke. Vidimo se!

 

Autor: Mladen Milošević

Naslovna fotografija: Anastasija Asja Zec

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *