fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Žedne preko sobe – Ženska poezija na granici performansa

Kako izgleda kada pet pesnikinja okupira pet soba

19. September 2019

U nedelju, 15. septembra, imali smo priliku da prisustvujemo jednom specifičnom poetskom događaju u Ljutiću. Koncept je očigledan: pet pesnikinja okupira pet soba, i svaki prostor bi trebalo da korespondira sa unapred pripremljenim poetskim tekstom i izvođenjem. Ono što je zanimljivo kod njegovog izvođenja je da su pesnikinje odbile da događaj predstave kao performans, iako on nosi sve njegove odlike. Dolazeći sa različitih poetičkih stanovišta, svaka od autorki je doprinela atmosferi celokupnog događaja, ali je svaki od nastupa ujedno i mini-performans unutar veće celine; prelazak iz jedne prostorije u drugu, vođen masom znatiželjnih gledaoca, odavalo je utisak praćenja usmerenog mlaza svetla od jednog ugla pozornice do drugog.

Sam čin izvođenja i kretanja autorki usko je vezan za dati prostor, dok je na tematskom planu ipak moguće doživeti celokupan događaj kao kohezivan iako naravno postoje odskakanja, što je uvek razumljivo kada dođe do susreta gotovo dijametralno suprotnih poetika i poetskih uverenja. Praćenje nametnutog koncepta istovremeno postavlja ograničenja, ali isto tako i omogućava kreativnosti da proba da probije zidove tog skučenog prostora. Doduše, koliko zapravo i uspeva u tome? Zavisi od autora, i neuravnotežen kvalitet samog poetskog teksta po sebi (odvojeno od izvođenja i propratnih faktora) umeo je da doprinese osećaju blagih oscilacija u celokupnom kvalitetu performansa.

No i pored ovakvih nuspojava, ipak je osvežavajuće videti jedan događaj koji teži da poeziji nametne jedan obruč u koji se retko stavlja, koncept koji na zanimljiv način spaja performativnu prirodu poezije i sam prostor u kojem se ona izvodi.

Fotografije: Stefan Gašić

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *