fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Znaš čega sam se setila? – samostalna izložba Marije Urošević

Sinoć je u galeriji nezavisne umetničke asocijacije Remont otvorena samostalna izložba mlade umetnice Marije Urošević ,,Znaš čega sam se setila?’’.
Piše: Milica Grbić

28. January 2020

Sinoć je u galeriji nezavisne umetničke asocijacije Remont otvorena samostalna izložba mlade umetnice Marije Urošević ,,Znaš čega sam se setila?’’.

Marija je završila master studije vajarstva tokom kojih je počela da stvara prostorne strukture od žice i vune koje je predstavila na ovoj izložbi.

Izloženi radovi su nastali pod uticajem fenomena sećanja koji je ovom prilikom predstavljen u svom prekinutom ili nenarušenom toku, u zavisnosti od percepcije ili kretanja posetioca kroz postavku izložbe.

Postavka je podeljena na dva segmenta- osvetljeni prostor transformisan u strukturu koja asocira na neurone uvećane pod mikroskopom i zamračenu prostoriju sa ekranima i video radovima.

Žica obmotana plavom vunom deluje kao da lebdi i istovremeno obavlja funkciju usmeravanja kretanja kako bi se fokus postavio na središnji element- beli postament sa telefonom na kom su izložena sećanja umetnice- ,,Ne nužno onako kako su se desila, već onako kako ih se ja sećam.’’

Prekinuto sećanje, nestajanje uspomena i događanja umetnica je počela da proučava baveći se Alchajmerovom bolešću.

Marija je otkrila da su izloženi radovi ,,lični, pošto porodicu vidim kao sistem (nervni sistem).

Ukoliko jednom članu porodice nije dobro, onda svi ostali članovi sistema moraju da se prilagode tome.’’

Žičana mreža je stabilna sve dok se neke niti ne prekinu.

Nakon prolaska kroz plavu strukturu, posetioci ulaze u zamračeni prostor sa video radovima koji prikazuju  mrave dok pokušavaju da se organizuju u „lavirintu” od meda i džema.

Mravi su za Mariju ,,primer savršene komunikacije’’ i ona u mali mravlji sistem ubacuje svoj sistem, puštajući insekte da se snalaze u njemu.

Umetnica dozvoljava mravima da naruše red,  čime se tema nestanka sećanja razvija u aktuelna pitanja o prekidu komunikacije u našem kao i širem okruženju.

Mravi smešteni u strukturu od meda počinju da se sukobljavaju, udružuju ili ginu , ostajući tako zalepljeni za obode sistema u koji su ubačeni.

Video radovi Marije Urošević podstiču na preispitivanje ispravnosti strukture sistema u kome živimo – da li smo u njega samo smešteni, ili je sistem nastao u skladu sa našim potrebama, navikama i osobinama.

Drugu samostalnu izložbu Marije Urošević ,,Znaš čega sam se setila’’ možete da posetite do 14. februara i istovremeno ispitate sopstvena sećanja kao i prilagođenost okruženju u kome živite.

Fotografije: Milica Grbić

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

1 Comment

  1. slobodan dane stojanovic

    Postovana Marija, o instalaciji /velika plava mreza/, koja je izlozena u/ Cvijeti /, ako mozete da mi dostavite podrobniju analizu dela,i vise o Vasem obrazovanju.Pozdrav .Dane.

    Reply

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *