fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Better Things – 5 sezona dovoljnih da shvatite zašto je roditeljstvo najlepša i najgora stvar

U aprilu je zvanično završena serija Better Things, a evo nekoliko razloga zašto da je konačno pogledate, ako već niste!

17. August 2022

Better Things je komedija drama čija kreatorka, Pamela Adlon, je ujedno i rediteljka, scenaristkinja i glavna glumica ovog ostvarenja. Priča prati razvedenu glumicu Sem Foks, samohranu majku koja pokušava da ishendluje svoju karijeru, kojom i nije tako zadovoljna, s obzirom na to da uglavnom dobija uloge koje joj nisu tako inspirativne i za koje ni sama ne veruje da su idejno dobre, a istovremeno odgaja svoje tri kćerke Maks, Frenki i Djuk.

Maks, najstarija, od prve sezone prikazana je kao tinedžerka na pragu odraslog života i odlaska na fakultet. Ona se suočava sa prvim seksualnim iskustvima, izlascima i samostalnim životom. Frenki je tinejdžerka i najosvešćenija po pitanju društvenih zbivanja u svetu. Izjašnjava se kao queer osoba i svojoj majci otkriva čitav svet novih identiteta i rodnih uloga koje postoje. Djuk je od prve sezone Semina najmlađa mezimica, koja je majci najprivrženija. Kroz pet sezona vidimo njen razvoj od male devojčice do tinejdžerke koja se suočava sa problemima koji dočekaju svaku mladu osobu – različiti kompleksi, ali i izazovi koji su možda karakterističniji za generaciju Z, a to je virtuelni svet koji sam sa sobom nosi čitav spektar pozitivnih, ali i negativnih trendova. Pored tri kćerke, jednu od ključnih uloga igra i Fil, Semina naporna majka, koja živi pored njih.

Sem, Djuk, Frenki i Maks

Za izgradnju Seminog, ali i drugih likova, Pamela se u velikoj meri služila inspiracijom iz svog života i svojim odnosom sa decom i majkom. Kao i Sem, i ona ima troje dece i zahtevnu majku, a jednom prilikom je izjavila kako ima utisak da njena priducentska kuća FX plaća njenu terapiju. „Bilo je neverovatno ići na posao i imati sve te ljude da me slušaju. Onda odem kući i niko me ne sluša,” izjavila je Pamela u jednom intervjuu.

Serija pokriva najrazličitije teme – od izazova svake samohrane majke, roditeljstva, singl života, do seksualnosti, odrastanja i starenja. Ni jedna od ovih tema nije isforsirano prisutna, već je obrađena i prikazana na krajnje realističan, ali i šarmantan način, uz dozu komičnosti koja prati Semin lik od starta. Odnos majke i dece nije romantizovan, već su predstavljene sve najgore osobine koje deca pokazuju – razmaženost i nezahvalnost koja dovodi do toga da vi, kao gledalac, uđete u ekran i kažete im da se saberu.

Zasedanje kućnog saveta

Društveni fenomeni koji su trenutno u fokusu u aktivističkim krugovima – ekologija i queer teorija – su prikazani kroz lik srednje kćerke. Iako ovakve teme umeju da budu na granici toga da su preterano politički korektne, kroz Frenki su prikazani na prirodniji način – kao nešto što okupira jednu srednjoškolku koja je prisvojila zapadnjački narativ i trendove. Ono što je najlepši deo svega toga je upravo način na koji Sem reaguje na sve to i njen proces prihvatanja i pokušaja da razume svoju kćerku i narativ koji je svojstveniji Frenkinoj generaciji. Naravno, sve to uslovljeno je time što je Sem jedna privilegovana bela žena, te je način na koji prihvata svoju kćerku i njene prijatelje sve što svaka LGBT+ osoba može samo da poželi i što se u zemljama sa izrazito patrijarhalnim vrednostima, kao što je Srbija, dešava verovatno u 1 od 20 slučajeva.

Poslednja, peta sezona, donosi nastavak ove priče i isti vajb kao i prethodne četiri – zašto je roditeljstvo lepa, ali ružna stvar (*referenca na mim). Ipak, Pamela priču završava pozitvno po svaki lik – kako svoje dece, tako i svoje naporne majke Fil. Sve one uspevaju da razreše probleme i izazove sa kojima su se suočavale ili, pak, otkrivaju i ulaze u nove stvari koje im sada daju novi smisao, a dovodi ih do zadovoljstva. Za sebe ostavlja ispunjenje svim tim razrešenjima, ali i prihvatanje činjenice da joj deca odrastaju, da je single samohrana majka, da je odbila da radi glupave projekte, pa makar i po cenu da nema novca i da je sve to okej.

Fil, Frenki, Djuk, Maks i Sem

Semina harizma i humor razumećete isključivo gledanjem ovog ostvarenja i to je ono što Better Things čini još autentičnijim. Iako komedija, vrednost ove serije je što se tu ne završava narativ, već nam upravo taj dramski element serije daje širu sliku kako se koji lik oseća u određenim situacijama. Ukoliko ste roditelj, verujem da ćete se osetiti bolje jer ćete znati da još negde neko vodi bitke svakodnevno, kao i vi. Ukoliko niste, podsetićete se sve kompleksnosti odnosa roditelj-dete, ali i prepoznati sebe u određenim situacijama i konačno pomisliti: ,,Pa, nisam znala da je to ovako izgledalo kada sam imala 15 godina i kada mi je keva prebacivala da sam nezahvalna, a komšijama nagoveštavala da joj je dete ušlo u pubertet.” Obe strane su okej – iz perspektive i deteta i roditelja. To je ono na šta nas ovo ostvarenje podseća – nisu ni roditelji bezgrešni, svemogući i sveznalice, niti su deca uvek nezrela i bezobrazna. Istina je negde između, a ključ je verovatno u slušanju, promatranju i osluškivanju jednih i drugih. Niko ne kaže da je lako.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *