fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Čitaj „Besmrtnog” sa Šećernom Pilulom

Knjige američkih autora koje radnju baziraju na ruskoj mitologiji sve su češća pojava, te se postavlja pitanje o tome koliko originalne mogu da budu. Odgovor na to je, između ostalih, dala i Ketrin M. Valente u okviru knjige „Besmrtni”, prvog dela svog „Diptiha o Lenjingradu”. Ovo delo je priča o Marji Morevnoj. Naravno, njen suđeni […]

30. January 2020

Knjige američkih autora koje radnju baziraju na ruskoj mitologiji sve su češća pojava, te se postavlja pitanje o tome koliko originalne mogu da budu. Odgovor na to je, između ostalih, dala i Ketrin M. Valente u okviru knjige „Besmrtni”, prvog dela svog „Diptiha o Lenjingradu”.

Ovo delo je priča o Marji Morevnoj. Naravno, njen suđeni muž je zli Koščej Besmrtni, koji u talu sa besmrtnom Baba Jagom otima devojke, čineći od njih robove večnosti. Kako ovakvu, toliko puta iznova ponovljenu priču, učiniti drugačijom?

Možda ako, poput ove autorke, smestite radnju u doba SSSR u periodu između dvadesetih i četrdesetih godina prošlog veka. Ako postavite pitanje „Šta ako je Koščej car života, a Marja Morevna mu uzvraća ljubav?”

Ova knjiga je pre svega, priča o ratu i gubitku. Rat ne besni samo u stvarnom svetu, između Rusije i Nemačke, već i u onom mitskom, podzemnom. Međutim, ona je i priča o ljubavi. O činu braka, izborima i žrtvovanju za tu istu ljubav.

Osim standarnih mitskih bića poput domovika, koji sada funkcionišu u kućnim savetima i po komunističkim načelima, ili rusalki bez kojih priča o mitskoj Rusiji ne može da prođe, ova knjiga sadrži i dijapazon mitskih bića koja je kreirao Drugi svetski rat.

Puno inovacija, ovo književno delo sadrži pravu dozu priča iz stvarnog sveta, ali je i sjajan primer kvalitetne epske fantastike. Ketrin M. Valente nije od Marje Morevne napravila jadnu malu mladu, već joj je dala snagu i moć žene ratnice, sposobne da se odupre čak i mračnim silama mitskog sveta.

 

Autorka teksta: Jelena Ostojić

Preporučeni tekstovi

Skrinšot: Želje

Skrinšot: Želje

U susret šestom rođendanu Oblakodera, zajedno zamišljamo rođendanske želje i osvrćemo se na prethodnu godinu!

Pratite nas na:

1 Comment

  1. Lola

    Ova knjiga je tesko razocaranje, pa usudicu se da kazem i glupost. Ono kad Amerikanka pokusava da prikaze kulturu i folklor koji joj nije blizak, stavise potpuno stran.

    Reply

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *