fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Čitaj „Sagu zimske večeri” sa Šećernom Pilulom

Kao ljubiteljki epske fantastike koja je proširila svoju listu omiljenih serijala za još jedan, ovomesečna preporuka za čitanje je bila kristalno jasna.

22. May 2019

„Saga zimske večeri”, autorke Ketrin Arden, odlična je za one koje žele da uplove u ovaj žanr jer je, za razliku od ostalih dela epske fantastike, pisana daleko jednostavnije, a bavi se mitologijom koja je nama bliska, a kojom se retko ko bavi.

Svaka od tri knjige inspirisana je drugim likom iz ruskih narodnih bajki, te se prva knjiga, pod nazivom „Medved i slavuj”, oslanja na priču o Morosku, bogu smrti i duhu zimskom, dok su kao inspiracija za naredne dve knjige poslužili Koščej besmrtni i Marija Morevna.

Glavni lik ove trilogije je pravi snažan ženski lik koji, iako ima tragičnu pozadinsku priču, ne postaje stereotip protagonistkinja koje kao masku nose snažnu spoljašnjost, ali su iznutra izuzetno ranjive i nesigurne.

Ovo su knjige koje, osim klasičnih elemenata epske fantastike poput velikih bitaka, nude i odličnu podlogu za poznavanje ruske, odnosno slovenske mitologije i proširivanje znanja o istoj. Takođe, čitaoci mogu da saznaju zanimljive činjenice o periodu srednjovekovne Rusije, o kojem se ne zna mnogo, a za koji je autorka zainteresovana i koji je istraživala.

Retkost je da američki autori knjige koje se tiču slovenskih zemalja uspeju da donesu na pravi način. Ketrin Arden je, tokom relativno kratkog boravka u Rusiji uspela da razume slovensku dušu i uspešno ju je utkala u svoju debitantsku trilogiju koja je osvojila čitaoce širom planete.

Autorka teksta: Jelena Ostojić

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *