fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Čitaj „Suvišni izveštaj” sa Šećernom Pilulom

Iako je februar najromantičniji dan u godini i taj čuveni praznik koji je najvrelija tema prepiranja Srba svake godine je sutra, ja zaista nisam neko ko će vam za čitanje preporučiti romansu. Zato ćemo zaroniti u vode naučne fantastike. Ipak, dovoljno sam humana da na polovini najkraćeg meseca u godini ne preporučim neki gigant od […]

14. February 2019

Iako je februar najromantičniji dan u godini i taj čuveni praznik koji je najvrelija tema prepiranja Srba svake godine je sutra, ja zaista nisam neko ko će vam za čitanje preporučiti romansu. Zato ćemo zaroniti u vode naučne fantastike. Ipak, dovoljno sam humana da na polovini najkraćeg meseca u godini ne preporučim neki gigant od knjige, te danas razgovaramo o noveli Filipa K. Dika, koja nosi naziv „Suvišni izveštaj”.

Nisam sigurna da iko od nas ima ideju kako bi funkcionisao svet bez kriminala i kako bi on uopšte bio sprečen, ali ovaj autor je kreirao upravo takav svet, u budućnosti u kojoj skoro da nema zločina, a ubistvo je fenomen prošlih vremena.

Zahvaljujući priviđenjima tri prekognita — mentalno i fizički zaostalih osoba koje imaju vidovnjačke sposobnosti — policija hapsi potencijalne zločince pre nego što uopšte stignu da izvrše zločin. Ova tri prekognita daju svoje izveštaje, te se tako saznaje vreme, mesto, vrsta zločina, kao i potencijalna žrtva, a budući počinilac zločina biva preventivno uhapšen.

Sama novela nosi naziv „Suvišni izveštaj” zbog toga što su za istog čoveka dva prekognita „rekla da će da počini ubistvo, a jedan da neće, te je njegov izveštaj manjinski. Ali šta ako je on u  pravu? Šta ako niko nije, ili, pak, svi jesu?

U ovoj noveli Dik kreira situaciju u kojoj vidimo šta sve može da se desi ukoliko predviđanja prekognita budu netačna ili pogrešno protumačena, kao i kako na ishod može da utiče činjenica da budući počinilac zločina ima uvid u predviđanja prekognita. Predstavljeno nam je kreiranje alternativnih sudbina jednog čoveka.

Ovo delo sadrži vaganje između uspostavljene državne uređenosti, mita o sigurnosti koji je ona kreirala i lične slobode pojedinca, koju in koristi da donese sopstvene odluke. Na mali broj strana stala je kompleksna, vrlo detaljna priča naučne fantastike, bez rupa u radnji, što samo dokazuje snalažljivost i kreativnost Filipa K. Dika.

Autorka teksta: Jelena Ostojić

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *