fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Derry Girls: Mlaka završnica odlične irske komedije

Da li smo previše očekivali od treće sezone?

1. June 2022

Prva sezona Derry Girls emitovana je 2018. godine, druga 2019, a snimanje treće i poslednje sezone bilo je odloženo zbog pandemije virusa korona, tako da je ona prikazana tek u aprilu i maju ove godine (kod nas su prve dve sezone dostupne na Netfliksu, a valjda će se uskoro pojaviti i treća). Postavlja se pitanje – koliko je trogodišnja pauza uticala na kvalitet poslednje sezone? Bez okolišanja ću reći da svakako nije pomogla, ali obožavaoci serije i dalje mogu da iscede nešto dobro.

Radnja komedije Derry Girls smeštena je u Londonderi, severnoirski grad na granici, koji je od šezdesetih bio u žiži konflikta onih koji su želeli da Severna Irska postane deo Irske i onih koji su želeli da ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva. Tri sezone pokrivaju period od 1994. do 1998. godine, kada je Sporazum iz Belfasta bio predmet referenduma na kome glasaju i junaci u sedmoj i finalnoj epizodi treće sezone.

Džejms (Dilan Luelin), Kler (Nikola Koflan), Mišel (Džejmi Li O’Donel), Erin (Serša Monika Džekson) i Orla (Luiza Harland) u borbi sa dušmanima treće sezone

Politički kontekst je samo okvir prave teme serije, a to su nestašluci i marifetluci pet tinejdžera koji pohađaju katoličku srednju školu. Erin (Serša Monika Džekson) i Orla (Luiza Harland) su sestre od tetke koje žive u jednoj kući sa Erininom mlađom sestrom, dedom, Erininim roditeljima i Orlinom majkom. One su najbolje drugarice sa Kler (Nikola Koflan) i Mišel (Džejmi Li O’Donel), čiji se brat od tetke, Džejms (Dilan Luelin), doseljava u Deri i kreće u njihovu žensku školu da ga u muškoj ne bi tukli jer je Englez. Direktorka škole je sestra Majkl, apsolutno najbolji lik u seriji (sa božanstvenim džemperom!) koju fantastično tumači Šivon Maksvini.

Ako ništa drugo, vredelo je gledati treću sezonu samo zbog sestre Majkl u ovoj sceni

Hemija glumačke postave je opipljiva i situacije koje se dešavaju junacima brzo eskaliraju u svojoj apsurdnosti, a posebno volim način na koji Nikola Koflan glumi Kler u trenucima panike, prilikom kojih više pišti i šišti replike nego što ih izgovara. U suštini, pozicija u kojoj se likovi Derry Girls nalaze – sa vestima o sukobima koje konstantno cure sa televizora u pozadini, nacionalnom (Irci naspram Engleza) i verskom podelom (katolici naspram protestanata), oskudica (Erinina majka ne uključuje veš-mašinu dok je ne napuni do kraja), osećaj odsečenosti od sveta – sve ovo dobro komunicira sa gledaocima sa ovih prostora (naročito sa onima uzrasta 30+), čak i ako ne poznaju istorijske prilike Severne Irske tog doba. Autorka serije Lisa Makgi zaista se trudila da izbalansira ovaj politički i lični kontekst iz sezone u sezonu, ali ipak moram da kažem da su epizode koje daju više prostora politici neuspelije. Poslednju epizodu druge sezone koja tematizuje posetu Bila Klintona spasilo je fokusiranje na drugarstvo (Džejms na kraju epizode odlučuje da ne ode u Englesku i shvata koliko je vredno to što su ga prihvatile cure iz Derija), ali poslednja epizoda serije posvećena referendumu je najslabija ne samo na nivou poslednje sezone, nego i na nivou cele serije. To što se u poslednjoj sceni pojavljuje Čelsi Klinton umesto bilo kog drugog lika iz serije, makar i epizodnog, potpuna je glupost i šamar za publiku, ili bar za ovu gledateljku (autorka serije je zaista napisala pismo Čelsi Klinton kad je bila tinejdžerka, ali ako je već toliko želela da zatvori neki svoj simbolički životni krug, mogla je Čelsi da ostavi za neki post na svom Instagram profilu, a ne da njom zatvori seriju).

Moderno tumačenje filma Hrabro srce (Braveheart)

Imam utisak da je Lisa Makgi želela da se oprosti i sa ljubiteljima i sa junacima serije tako što je u poslednjoj sezoni pokušala da oživi upečatljive momente iz prethodne. U nekoliko epizoda se ponavljaju zapleti iz druge sezone: klinci provaljuju u školu da bi ukrali rezultate ispita kao što su prethodno pokušali da ukradu statuu od sestre Majkl, Erinini roditelji idu kod vračare koja može da komunicira sa duhovima, a Erinina majka je u drugoj sezoni bila optužena da ume da baca kletve (na ovo se i direktno referiše), u trećoj sezoni deca ne idu na mature kao u drugoj, ali je zato jedna epizoda posvećena godišnjici mature njihovih roditelja, dok klinci u narednoj epizodi idu na koncert Fatboy Slim-a kao što su u drugoj sezoni išli da slušaju Take That. U izvesnom smislu deluje kao da je Makgi trećom sezonom napravila omaž drugoj sezoni, što bi možda imalo smisla da Derry Girls ima trocifren broj epizoda, a ne 19 ukupno.

Iako ne mogu da kažem da mi radnja treće sezone nije bila zabavna, ipak sam očekivala neke nove situacije, em zato što sam tri godine čekala nove epizode, em zato što je u pitanju poslednja sezona. Uverena sam da bi treća sezona ispala bolje da nije bilo trogodišnje pauze. Ne bi bilo tolikog otklona od prethodne dve sezone, a i glumci koji glume srednjoškolce ne bi izgledali još starije nego što inače izgledaju. Da nisam nikad gledala prve dve sezone, treća bi mi se dopala mnogo više, ali – dobili smo šta smo dobili (između ostalog, dobili smo i potpuno nepotrebno ljubavno povezivanje dva lika koje se kasnije nije razradilo ni u kakvom pravcu, te mi je potpuno besmisleno što je ta tema uopšte i načeta).

Derry Girls kao Spice Girls, ili što bi rekao Mr. Peanutbutter: what is this, a crossover episode?

Na sreću, poslednja sezona Derry Girls nam je ipak dala i nešto dobro, odnosno nastavila je da isporučuje ono što je valjalo i u prve dve sezone. Tu je sjajna gluma i „dece“ i odraslih, poturanje irskog žargona gde god je to moguće („ride“, „wain“ i „boke“ su mi omiljeni izrazi), prikazivanje autentičnih predela Severne Irske, izuzetna uverljivost porodične dinamike (na početku druge epizode svi spopadaju Erininu majku za najmanje sitnice dok im ne očita bukvicu), značaj i podrška pravog drugarstva, kolutanje očima sestre Majkl na sve moguće aktivnosti učenica, i, najvažnije od svega, tu je i esencija devedesetih – muzika iz tog perioda. Način na koji se neke pesme provlače kroz epizode ponavljanjem samo nekoliko uvodnih taktova u početku me je nervirao, ali do treće sezone ne samo da sam ga prihvatila, nego mi se više sviđa taj pristup od provlačenja refrena. Pojedine pesme su toliko poznate (npr. Ace of Base – All That She Wants ili Gala – Freed From Desire) da je nekoliko taktova sasvim dovoljno da nastave da vam se motaju po glavi ostatak dana.

S obzirom na to da volim irske komedije kao što su Father Ted i Moone Boy, ali i Black Books u kojoj je samo glavni lik Irac, nije bilo šanse da mi se ne dopadne i Derry Girls. Uprkos slabijoj poslednjoj sezoni, neću prestati da je preporučujem svima koji žele da pogledaju nešto kratko i slatko. Da parafraziram mudre reči sestre Majkl iz poslednje epizode – ova serija nije izraz gledalačke demokratije, već proizvod autorske diktature. U zavisnosti od autora, to je nekad dobra, a nekad loša stvar. U ovom slučaju mi je drago što je došlo do treće sezone, ali tako mi slatkog i nežnog Isusa, još mi je draže što neće biti četvrte. 

Preporučeni tekstovi

40 godina davljenja

40 godina davljenja

Ovih dana slavimo bitan jubilej najbolje komedije strave i užasa sa ovih prostora – Davitelj protiv davitelja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *