fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Devojački film – o ženskoj seksualnosti i prijateljstvu

Coming of age drama Devojački film prikazana je na ovogodišnjem Palićkom filmskom festivalu, a Oblakoder vam prenosi utiske o filmu pre nego što se on pojavi u bioskopskim salama

22. July 2022

Girl Picture (fin. Tytöt tytöt tytöt) iliti kako su kod nas preveli Devojački film premijerno je prikazan na filmskom festivalu Sundance, gde je osvojio nagradu publike, a nedavno je prikazan i na Festivalu evropskog filma Palić. Ovo coming of age ostvarenje režirala je finska rediteljka Alli Haapasalo, poznata po nekoliko ostvarenja koji se bave ženskom tematikom kao što su Love and Fury i Force of Habit. Scenaristkinja filma Ilona Ahti, prikom gostovanja na filmskom festivalu na Paliću rekla je kako idej za film postoji dugo i da su dosta čekale da se ovaj film konačno i realizuje, te da joj je drago da publika konačno ima priliku da ga vidi na velikom platnu.

Priča prati najbolje prijateljice Mimi i Roko, koje svaki dan posle škole, rade u kiosku gde prodaju smutije. Njih dve imaju blizak odnos i jedna drugoj poveravaju svoje porodične probleme, ali i ljubavne i seksualne frustracije. Mimi tokom svog radnog dana na kiosku sreće Emu, vršnjakinju koja se bavi umetničkim klizanjem i sa njom otpočinje romansu. Roko ne uspeva da pronađe ,,svoju pravu ljubav’’ čime je nezadovoljna, te počinje da preispituje svoj ljubavni život i da li je možda problem u njoj.

Roko, Ema i Mimi

Kada gledate film, već u prvih petanest minuta, jasno vam je da je u pitanju tinejdžerska drama, smeštena u zapadnjački kontekst (svi su veoma otvoreni ka seksualnosti, glavna junakinja ima dlake ispod pazuha, furaju najrazličitije stilove – od alternativaca, ali onih pravih šablonskih Pinterest hipstera do bejzik tinejdžera zvanih obična majica i farmerke). Osim toga, sama estetika u nekim momentima pomalo podseća i na Netfliksovu hit tinejdž seriju Euforija, pa ne čudi što sam i pre samog gledanja od prijateljice koja je već gledala film dobila komentar: ,,Sladak je film, malo kao Euforija.’’ Sve to, iako može se reći bitno, tokom gledanja filma mi je postalo irelevantno iako mi je u prvih par minuta trebalo vremena da se prisetim da su to Finci i da je ta naglašena politička korektnost njihova, sad već, svakodnevica.

Film s jedne strane nose likovi najboljih prijateljica Mimi i Roko, čiji je odnos iskren, u nekim trenucima i tipično tinejdžerski naivan, ali se kroz njega nazire i postepen ulazak u svet odraslih. Kovrdžava plavuša Roko, manje iskusna u ,,ozbiljnijim’’ vezama, usmerena je na lične dileme – tokom filma ona preispituje svoj ljubavni život, kao i da li je čak možda aseksualna, jer prilikom kontakta sa drugim momcima ne oseća ništa. I u toj potrazi za pravom ljubavlju i istinskim osećajem zalljubljenosti i uživanja, Roko je poprilično otvorena, čak i ekstrovertnija nego što bismo očekivali, pa je taj kontrast nje kao nesigurne i devojčice i nje koja spremno i bez problema ulazi u razgovor i odnose sa drugima, vrlo simpatičan. S druge strane neobična Mimi, iako uspešnija u zaljubljivanju i uspevanju da pronađe osećaj ,,leptirića u stomaku’’, oseća se vrlo usamljeno iz drugih razloga. Ona ne uspeva da ostvar odnos kakav bi želela sa svojom majkom, koja se nakon što se ponovo udala i dobila dete sa drugim mužem, potpuno posvetila svojoj novoj porodici. Kroz film vidimo koliko nekih drugih nesigurnosti to izaziva u Mimi, čak podstičući agresivno ponašanje i ispade. Kao potpuni oponent njima dvema imamo lik Eme, tinejdžerke koja godinama unazad sve svoje slobodno vreme posvećuje treniranju umetničkog klizanja, u čemu je veoma podržavaju njeni roditelji. Ema, nepsoredno pre ulaska u romansu sa Mimi, doživljava mentalnu blokadu i na treninzima ne uspeva da uradi trostruki skok, koji je presudan za njen dobar plasman i pobedu na predstojećem takmičenju koje bi je plasiralo na Evropsko prvenstvo. Ona svoje prve trenutke radosti, uzbuđenja i oslobađanja doživaljava upravo kroz vezu sa Mimi, koja joj otkriva svet van klizanja i napornog treniranja.

Ema i Mimi

Mimi, Roko i Ema su tri različita karaktera, ali ono što ih spaja u tom konfuznom trentuku odrastanja jeste usamljenost – koja nastaje iz razičitih razloga. Devojčaki film donosi osvrtna prve tinejdžerske gluposti, prve ozbiljnije životne odluke, prve znake laganog ulaska u svet odraslih, sazrevanja, zaljubljivanja, pravljenja grešaka, praštanja i to sve je prikazano na jedan šarmantan način. Film pokreće i razgovore o, za mlade devojke veoma ozbiljnim temema, poput ženskog orgazma i seksualnosti. Razgovor između Mimi i Roko, kada joj Mimi objašnjava kako mora da otvoreno kaže partneru šta želi u seksu i kako je to skroz okej, verovatno nije ni prvi ni poslednji na velikom platnu, ali je važno da je tu – u jednom tinejdžerskom filmu koji akcenat stavlja na žensko prijateljstvo, žensku seksualnost i žensko telo.

Devojački film je upravo to kako su ga i preveli naši prevodioci – film posvećen devojkama, tinejdžerkama – onim sigurnim i nesigurnim, onima koje se osećaju usamljeno, drugačije, odbačeno, koje žele da eksperimentišu, onima koje misle da vode dosadne živote, onima koji će tek da prave graške, probaju različite stvari i donose svoje odluke i izbore. Jedna veoma simpatična coming of age drama, koja vam neće promeniti život, ali će vas podsetiti koliko je žensko prijateljstvo jedna nestvarno lepa stvar. Ali i koliko odrastanje, iako prelepo, ali i za tinejdžere izrazito izazovno životno doba, sa svim svojim problemima i izazovima nije nešto čega se treba stideti. Bar ovaj film će vam pokazati da uvek na planeti postoji neko koga muče i more iste brige. I da je to skroz okej.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *