fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Do kada će studenti moći da ostanu u domovima?

Iako je Ministarstvo prosvete izdalo saopštenje da će studentima biti omogućen boravak u domovima do kraja julskog roka, i dalje je neizvesno da li će im biti dozvoljeno da budu u domovima tokom celog leta

3. July 2020

Nakon odluke o zatvaranju studentskih domova, grupa studenata se okupila  danas na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Studenti su pored zahteva za povlačenje odluke o iseljavanju iz domova tražili da im se obezbedi besplatno testiranje na koronavirus, kao i ukidanje školarina za sledeću godinu onima koji su samofinansirajući i dodatni rokovi za polaganje ispita.

Na protestu je govorila i rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović koja je, nakon što su joj studenti predali zahteve, rekla kako će učiniti sve što je u njenoj nadležnosti da ih ispuni.

Fotografija: Filip Krainčanić

Nakon što je razgovarala sa predstavnicima Ministarstva prosvete, rektorka je izjavila kako očekuje da će junski rok biti realizovan do kraja uz puno poštovanje svih mera zaštite, a u skladu s tim da će studentski domovi biti dostupni dok su studenti na ispitu.

Nešto kasnije na sajtu Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja je objavljeno kako svi studenti koji imaju ispitne rokove ostaju u studentskim domovima do 20. jula 2020. godine ili do kraja ispitnog roka, u zavisnosti od fakulteta.

Ovo rešenje nije u skladu sa zahtevima studenata jer oni traže da im se omogući boravak u domovima tokom celog leta, kao što je to predviđeno ugovorom o smeštaju studenata.

Iako je broj studenata koji se danas okupio bio znatno manji u odnosu na sinoćni spontani skup ispred Skupštine Srbije, deo organizatora koji su sa Filozofskog fakulteta je dao rok vlastima za ispunjenje njihovih zahteva do ponedeljka, 6. jula, nakon čega će biti organizovano ponovno okupljanje.

Student sociologije na Filizofskom fakultetu Marko Radić je u obraćanju okupljenima rekao da su glavni zahtevi  zaustavljanje iseljavanja studentskih domova, dodatni ispitni rok za studente koji su bili zaraženi korona virusom, besplatno testiranje i lečenje studenata, kao i ostavka Univerzitetskog parlamenta.

Pored ovih pet osnovnih zahteva, on dodaje da, ako ne dođe do njihovog usvajanja do ponedeljka, oni će dodatno zahtevati da se u narednoj 2020/21. akademskoj godini ukine samofinansiranje, te da svim studentima bude omogućeno budžetsko mesto na fakultetima koje studiraju.

Jedan od organizatora protesta – Marko Radić

Upitan kako komentariše to da je danas bio znatno manji odziv u odnosu na juče, Radić primećuje da, s obzirom na to da nije postojala nikakva ozbiljnija organizacija, možemo biti zadovoljni današnjim odzivom. On dodaje i da su ova dva okupljanja i te kako privukla pažnju režima koji je u manje od 24 sata promenio svoju odluku. Najavio je da će, ako zahtevi ne budu ispunjeni, protest koji sledi biti dosta „organizovniji, brojniji i oštriji“. Radić je kazao kako je ipak zadovoljan epilogom današnjeg okupljanja.

Još jedna studentkinja sociologije na Filozofskom fakultetu Jelena Riznić nije saglasna sa svojim kolegom izdvajajući da zakazivanje protesta u deset ujutru ne pretenduje ni na kakvu masovnost.

Ona takođe zamera što su članovi studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta monopolizovali ovaj protest iako se, kako ona navodi, oni dosta razlikuju na ideološkom nivou od znatnog broja okupljenih studenata.

Ništa manje oštro se nije ponela ni prema predstavnicima vlasti za koje kaže da se prema studentima ophode kao prema „pokretnoj imovini“.

Povod sinoćnog i današnjeg okupljanja je objavljivanje nove mere u vidu ponovnog zatvaranja studentskih domova, što je za organizatore ovog protesta samo „kap koja je prelila čašu“, usled nezadovoljstva koje se nakupljalo među studentima.

Preporučeni tekstovi

Svetski dan laboratorijskih životinja

Svetski dan laboratorijskih životinja

Kako bi se okončale patnje životinja koje se koriste za testiranje u laboratorijama širom sveta od 1979. godine, svakog 24. aprila, obeležava se Svetski dan laboratorijskih životinja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *