fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Ekološke borbe i dalje traju

Životna sredina u Srbiji veoma je ugrožena, a ekološki aktivisti danonoćno su na terenu

20. September 2022

Juče je obeležen 100. dan od kako su ekološki aktivisti i zaštitnici životne sredine postavili prve šatore na Šodrošu, na mestu gde je privatna kompanija iz Futoga DIP nezakonito posekla 25 stabala autohtone bele i crne topole.

Na prostoru susedne Kameničke ade, gde je planirana izgradnja novog mosta, aktivisti iz „Šodroš survajver kampa” svojim prisustvom su doveli do toga da se teška mehanizacija „Milenijum tima” koja je došla 97. dana kampa povuče, čime su sprečili dalje radove na ovoj lokaciji.

„Zima se približava, a niko od nas ne zna koliko će ove borbe još trajati. Zato je važno da podržimo jedni druge sada, jer sutra možda nećemo imati više šta da branimo. Znamo da vlast ima već oproban recept da građane iscrpljuje, ucenjuje, zastrašuje i polarizuje. Ali, mi se ne plašimo i ne povlačimo“, saopštili su iz Ekološkog fronta, a preneo N1.

Međutim, borba za očuvanje životne sredine ne vodi se samo na Šordošu. U ovom momentu, meštani brane i planinu Staricu, Rekovac i Jadar.

Snimak miniranja Starice, koji se početkom juna proširio društvenim mrežama, rezultirao je protestom u Beogradu, a lokalno stanovništvo ubrzo je podiglo kamp koji, poput onog na Šordošu, traje već nekoliko meseci. Pre nešto više od 3 nedelje došlo je i do fizičkog sukoba na jednom od prilaza kampu, između aktivista i osoba koje su se predstavile kao pripadnici vojske Kine.

Informacije o blokadama dolaze i iz Rekovca, i to sa Instagram stranice „Čuvari vatre”. U objavi od 19. septembra, ovaj profil saopštio je da danima aktivisti udruženja „Neko brine za Levač” i meštani iz drugih sela Levča dežuraju 24 časa kako bi sprečili da mehanizacija kompanije „Balkan”, koja je stigla spremna da istražuje bor i litijum, započne radove na parceli koja se nalazi između sela Sibnice i Kaludre.

Kako je N1 objavio, Savez ekoloških organizacija „Znamo da ne damo” održao je 13. septembra skup ispred Ministarstva rudarstva na kojem su izneti zahtevi za odlazak Rio Tinta iz Srbije i izmene zakona o rudarstvu. Ukoliko se to ne desi do 1. novembra, SEOS najavljuje nove proteste jer od januara, kada je navodno prekinuta saradnja sa Rio Tintom, Rio Sava, sestrinska firma, i dalje kupuje zemljište u Jadru.

Ranije danas predstavnik pokreta „Kreni promeni” Savo Manojlović predao je informativnom programu RTS-a zahtev za organizovanje javne rasprave i debate o kompaniji Rio Tino, objavila je agencija Beta.

Manojlović je na konferenciji za novinare ispred zgrade RTS-a rekao da je „Kreni promeni” prikupio 38.000 potpisa za narodnu inicijativu i da je obaveza javnog servisa „da izveštava o onome što je interes gradjana”.

„Smatramo da je debatna emisija potrebna i za narodnu inicijativu i u saglasnosti je sa Ustavom i zakonom. Javna reč ne treba da pripada samo političarima i građanskim aktivistima, već i stručnjacima”, rekao je Manojlović.

Manojlović je dodao i da bi u javnoj raspravi trebalo da učestvuju i predstavnici Rio Tinta, a ne da u njihovo ime govore političari, koji treba da zastupaju interese građana, a ne neke kompanije.

Jedno je sigurno – bitke za očuvanje životne sredine i daje traju, a, po svemu sudeći, epilog zavisi isključivo od građana koji su rešili da se suprotstave namerama velikih kompanija.

Naslovna fotografija: Nemanja Mitrović

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *