fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Extraordinary: Lagana inteligentna prolećna komedija

U svetu u kome svi imaju supermoći, šta radi neko ko je nema?

10. April 2024

Koju supermoć biste voleli da imate? Sigurno ste nekad postavili sebi ovo pitanje, ako ne u detinjstvu, onda makar dok ste čekali GSP. Telepatija, telekineza, putovanje kroz vreme, teleportacija i druge moći postoje u svetu u kom živi Džen (Marejd Tajers), glavna junakinja britanske komedije Extraordinary, a svi dobiju neku moć kada napune 18 godina. Prisutne su i ne tako glamurozne moći (bljuvanje vatre kijanjem, korišćenje zadnjice za 3D štampanje), a ima i onih koje deluju kao neprocenjiv dar, a zapravo su prokletstvo za moćoposednika (kanalisanje duhova, izazivanje orgazama bilo kakvim dodirom). Dakle, nema garancije da će moć koju neko dobije biti korisna, dok u Dženinom slučaju nema garancije ni da će je svako dobiti – ona ima čak 25 godina, a još uvek nema moć. Puče bruka!

Dženina zubarka – kakva moć!

Zašto Džen još uvek nema svoju moć? To je pitanje na koje i sama pokušava da nađe odgovor tumarajući Londonom. U tome joj pomažu prijatelji Kari (fantastična Sofija Oksenham) i Kaš (Bilal Hasna), a odmaže porodica. Na njenom čelu je majka Meri u briljantnom tumačenju Šivon Meksvini – sestra Majkl iz Derry Girls! Ona može da manipuliše tehnologijom iako je kao bumerka uopšte ne razume, što uzrokuje urnebesne interakcije. (Meni se posebno dopada što su Džen i Meri Irkinje u Londonu jer mislim da to dodatno začinjava njihovu karakterizaciju i delikatan odnos.) U prvoj epizodi Dženinoj ekipi se pridružuje mačor sa ulice, metamorfozer Džizlord, koga odlično glumi Luk Rolason. Postepeno upoznajemo i gomilu sporednih a živopisnih likova, kao što su Dženina šefica, Kašovi prijatelji ili duhovi koje Kari kanališe, poput Hitlera i princeze Dajane – ko bi rekao da ću ih ikad pomenuti u istoj rečenici!

Dženina šefica, moj omiljeni lik

Možda i očekivano, u Dženinoj potrazi za moći zapravo se krije potraga za sobom. Ona u prvoj sezoni pokušava da dođe do novca kako bi krenula na terapiju na klinici specijalizovanoj za otkrivanje moći. Ova serija nam prikazuje društvo koje se uprkos supermoćima ipak ne razlikuje od našeg: klase i dalje postoje, a Džen i njena porodica pripadaju jednoj od nižih. Vremenom uspe da dođe do potrebnog novca i u nedavno objavljenoj drugoj sezoni kreće na seanse kod terapeuta upitnog integriteta (Džulijan Baret iz The Mighty Boosh!). Svi njihovi razgovori odvijaju se u Dženinom umu, o kome saznajemo sve više i više. Neću vam otkriti da li Džen razvije moć do kraja druge sezone, samo ću kazati da mi se za sad najviše dopada teorija da ona ima sposobnost da (de)aktivira tuđe moći. Takođe, pored Džen, u drugoj sezoni saznajemo više i o ostalim junacima. Kaš isplovljava u nova ljubavna prostranstva, Kari se najzad posvećuje sebi umesto drugima i dobijamo nove informacije o Džizlordu, o kome doslovce ništa nismo znali u prvoj sezoni, a koji predstavlja pravo srce serije.

Krčeći put kroz Dženinu (pod)svest

Autorka serije Ema Moran svoje likove ne shvata ozbiljno, ali ih takođe ne lišava dostojanstva. Njena autorska blagonaklonost se vidi i, pre svega, oseća. Uzrast glavnih likova sigurno nije slučajan: srednje dvadesete, i zapravo cele dvadesete, služe za okušavanje sreće i pravljenje grešaka. Upravo to rade Kari, Kaš, Džizlord, a najviše Džen. Ali ma šta da urade, serija insistira na tome da treba da prihvate jedni druge onakvim kakvi su – nesavršeni – kao i na tome da su vredni ljubavi i prijateljstva baš takvi kakvi su. Čak i Džen koja je jedina neizuzetna u svetu izuzetnih, što je upravo ono što je čini posebnom – otud i naslov serije.

Dženina majka u epizodi: tačno plus pretačno!

Extraordinary je jedna duhovita, dovitljiva, apsurdna, vizuelno atraktivna i često dirljiva priča sa kvalitetnim saundtrekom koja podseća na nešto starije britanske serije (npr. Misfits ili Utopia), ali od kojih se razlikuje time što konstantno održava lagan ton koji uliva nadu da nije baš sve na svetu odvratno. Upravo je takva serija pogodna za svačiji prolećni repertoar. Dok čekamo da najave treću sezonu, svih 16 polusatnih epizoda ove komedije možete pogledati na striming platformi Disney+. Preporuka ko kuća!

Preporučeni tekstovi

Skrinšot: Želje

Skrinšot: Želje

U susret šestom rođendanu Oblakodera, zajedno zamišljamo rođendanske želje i osvrćemo se na prethodnu godinu!

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *