fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Glampiri – priča o duhu jednog vremena

Sa Vladanom Maksimovićem o njegovom romanu prvencu

9. November 2021

Takozvani omladinski romani iliti oni koji hvataju duh vremena i jedne generacije nisu česta pojava na književnoj sceni, pa ipak, jedno takvo delo nedavno je zaokupiralo pažnju čitalačke publike. Roman Glampiri prvi je roman Vladana Maksimovića, dramaturga, novinara i kopirajtera. Radnja je smeštena u Beogradu, ,,gradu na koji se loži cela Evropa” i prati radnju četiri popularne hip devojke koje postaju vampirice. Iako može zazvučati kao neka fantazija ili pak horor, ova knjiga daleko je od toga i mnogo veći akcenat stavlja na sam duh vremena, način življenja, pa čak i sam Beograd.

U sredu, 10. novembra, u KC Gradu u okviru serijala Booking će po prvi put beogradskoj publici biti predstavljeni Glampiri. Tim povodom razgovorali smo sa autorom o samom delu, galmuroznim vampirima i milenijalcima.

Dugo si radio na Glampirima, šta je bio početni impuls i ideja za ovaj roman?

Vladan Maksimović: Prvo mi je palo na pamet to, zamisli da su hipsteri vampiri, koliko bi to bilo ludo. Iz toga je sve krenulo i preraslo u jednu mnogo višeznačniju priču od tog nekog gega. 

Završio si dramaturgiju, radiš kao kopirajter i novinar, a sada si izdao i roman – koliko se razlikuje stil pisanja kod svih stvari koje radiš? 

To su četiri posebna zanimanja bukvalno, ali mislim da se snalazim u svakom od njih. Bitno je da umeš da pišeš i razumeš ono što svaka od ovih formi stavlja pred tebe kao neki zahtev a šta ti pruža kao mogućnost. 

U jednom intervjuu si rekao da ćemo se prevariti ako roman doživimo samo kao zezanje, a i ako shvatimo previše ozbiljno? Zašto?

Pa ako ga shvatiš kao obično zezanje znači da nisi pohvatao baš sve, a ako ga shvatiš kao neko otkrovenje moguće da si propustio zezanje. Tako da je istina negde između toga da su obična sprdnja i kulturno blago. 

Zašto vampiri? Šta te tu fasciniralo/inspirisalo? 

Mnogo toga nosi taj svet vampira, i kao neka žanrovska konvencija (igrao sam se sa tim dosta u romanu) i kao metafora, a na kraju ili početku to je naše srpsko maslo. 

Da li generalno voliš knjige/filmove inspirsiane vampirima i koje?

Volim. Volim od Ketrin Bigalov Near Dark i Hercogov Nosferatu između ostalog. Leptiricu, takođe. 

Zašto je ovo generacijska priča? Koje su to najveće specifičnosti milenijalaca koje se nalaze u romanu?

Nezahvalno mi je da odgovorim jer sam i sam milenijalac, a da ne pominjem ta opšta mesta tipa zavisnost od društvenih mreža, lošu koncentraciju, površnost što je sve kod generacije zed još izraženije. A generacijska je priča jer sažima duh jednog vremena, jedan način života, svetonazor u jednu autentičnu lokalnu priču koja zapravo zahvata mnogo šire od prostora u kojem se radnja odvija. 

Rekao si da si hteo da uhvatiš duh ovog vremena i generacije milenijalaca kako bi na neki način to ostalo upamćeno. Postoji li kod nas, po tvom mišljenju, još autora i takvih uslovno rečeno ,,omladinskih’’ književnih dela?   

Pa ovakvih ne, pisci se uglavnom troše na neke teške teme bez neke naročite ideje. Mislim piše se o mladim ljudima danas, ali kroz vizuru jednog određenog lika i nekog njegovog problema, ali da je neko uzeo da predstavi celu jednu scenu ovako mislim da toga nije bilo od osamdesetih, devedesetih.

Rekao si da je ovo vrlo beogradski roman. Zašto? Šta te toliko inspiriše u Beogradu? 

Jeste, ali ja sam provincijalac, tako da je moja perspektiva ujedno i ostrašćena tom opsednutošću Beogradom kao predmetom želje a sa druge strane i možda objektivnija od ljudi koji su iz grada, jer je to ipak jedan pogled sa strane. A vrlo je beogradski, jer sam u njega sasuo sve što sam iskusio izlazeći i motajući se po gradu poslednjih petnaestak godina. 

Sam dizajn knjige je zanimljiv, a pored teksta prisutne su i ilustracije tvoje prijateljice Jovane Bogdanović. Postoji li neka konkretna ideja koja se krije iza toga? 

Jovana je baš ozbiljna dizajnerka, tako da je njoj ovo bilo više neko igranje. Oboma nam je bilo jako zanimljivo da radimo na toj art direkciji, pravimo stikere, razglednice i tako dalje. Sve je počelo kad je ona uradila jednu prelepu ilustraciju na kojoj se vide ruke glampirica kako pletu tu neku vunicu i onda smo se isprimali i nastavili da se bavimo time. Knjiga ima deset ilustracija i korice sa te dve rupe koje predstavljaju ugriz.

U kojoj meri su određene osobine glavnih junaka i junakinja inspirisan stvarnim osobama koje poznaješ?

Jesu, ali to je šareno jako. Gradiš lika i onda pomisliš kako bi mogao da uradi to nešto ili kaže to nešto što radi neko koga znaš. 

Koristiš određene stvari iz nazovimo alternativne, čak i uslovno rečeno hipsterske, kulture – mačka po imenu Ekatarina Velika, deo radnje aludira na klub Dragstor, rejv kultura i slično – kako se ti odnosiš prema svemu tome? Da li je ideja da te stvari što bolje doprinese opisu radnje i karaktera ili je i nešto tebi lično bitno?

I jedno i drugo, meni su bitne a priči još bitnije. Sa druge strane to je integralni deo života junaka koji se određuju time šta slušaju, nose, gde izlaze, a manje time ko su i šta rade.

Kakve su za sada reakcije čitalaca?

Ima ih dosta, najvažnije mi je da je ljudima zabavno, da uživaju u čitanju i to da prepoznaju da sam uhvatio duh vremena i grada, da sam napravio neki iskorak. 

Gde možemo da nabavimo Glampire? 

U svim Booka knjižarama u gradu, Beopolisu u Domu omladine i Zenitu u Novom Sadu. Takođe možete da nam pišete na Instagramu.

Roman će beogradskoj publici biti predstavljen u sredu, 10. novembra, u Kulturnom centru Grad u okviru serijala Booking. Razgovor sa autorom i urednikom (Marko Srdanović) moderiraće novinarka Vanja Ratković, dok će nakon toga muziku puštati DJ Ubica.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *