fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Ideja o ekspert tinejdžerima razvila se na osnovu iskustava najboljih festivala širom Evrope

O novom programu Ekspertinejdžeri na Festivalu nauke

27. April 2023

Na ovogodišnjem izdanju Festivala nauke, koje se održava od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu u svom starom, prepoznatljivom formatu, poseban program predstavljaće Ekspertinejdžeri zona u kojoj učestvuje 110 tinejdžera iz više gradova u Srbiji. Ovi mladi naučnici, kojima će na Festivalu biti dodeljena priznanja „Ambasadori nauke“, predstaviće svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih časova i vannastavnih aktivnosti, kroz niz naučnih izazova u kojima će pretežno obrađivati teme iz ekologije, geografije, astrofizike i hemije. O Ekspertinejdžerima razgovarali smo s Ivonom Ivošević, koordinatorkom ovog programa na Festivalu nauke.

Ivona Ivošević

Kako ste inicijalno došli do ideje za kreiranje programa Ekspertinejdžeri?

Ideja da se ekspert tinejdžeri uvrste u program Festivala nauke javila se prije mnogo godina, dok sam i ja bila tinejdžer. Ideja se razvila na osnovu iskustava najboljih festivala širom Evrope. Ponosni smo na to da se, nekoliko godina kasnije, veliki broj škola odlučio na taj koncept da vršnjaci predaju vršnjacima. Mnoge škole u Srbiji organizovale su veliki broj festivala koji se sad već tradicionalno održavaju.

Kako je razvoj te ideje tekao od inicijalne zamisli do realizacije – koji su bili najveći izazovi u primeni?

Do problema u organizaciji uglavnom ne dolazi zato što su, iako su deca iz cele Srbije, profesori vrlo motivisani i tokom godine se pripremaju za njihovo predstavljanje na Festivalu nauke. Dolaze sa njima i budu im velika podrška. Problem koji smo uočili je to što veliki broj škola u Srbiji nema mogućnost, zbog nedostatka sredstava, da odradi laboratorijske vežbe koje su obavezne. Zato je ovo odlična prilika da učenici mogu učenicima, na vrlo jednostavan način, pokazati neke od vežbi iz gradiva koje oni trenutno uče u školi.

Koje su posebne prednosti demonstracije nauke od strane tinejdžera, prema vašim iskustvima iz prakse?

Prva stvar je to što dobijaju nagradu kao ambasadori nauke, ali to nije sve. Možda je najbitnije ili više bitno to što sklapaju prijateljstva na takvim okupljanjima, što se druže, a kasnije se vrlo često i sretnu na fakultetima, tako da im to, na kraju, vrlo često predstavlja zadovoljstvo.

Šta je Ekspertinejdžerima naročito motivišuće da se prijave za demonstracije na Festivalu nauke?

Vršnjacima je najprijatnije da razgovaraju sa svojim drugarima. Radije će postavljati pitanja, manje će ih biti strah od nekih netačnih odgovora, a i izaći će iz neke zone škole gde je sve za ocenu i gde se ozbiljno ponašaju.

Koliko je bilo prijava ove godine i koliko teško je bilo napraviti finalnu selekciju?

Veliki broj prijava, kao nikada pre. Kako smo se vratili nakon nekoliko godina pauze, nismo mogli da uvrstimo sve škole koje su se prijavile na program. Vrlo je teška bila selekcija, jer su sve prijave bile odlične. Na program se prijavilo 110 učenika iz 11 škola širom Srbije. Odabir smo izvršili tako što smo gledali njihove postavke koje su bile interaktivnije. Naravno sve škole imaju našu pomoć i tokom godine kako bi njihove postavke bile mnogo bolje i kako bi nam se pridružile sledeće godine u formi programa ekspert tinejdžeri.

Šta nas naročito zanimljivo očekuje ove godine u programskoj celini Ekspertinejdžera, na čemu će biti poseban fokus?

Fokus bih stavila na klimatske promene. Svedoci smo koliko priroda može da utiče na naš život i kojom brzinom. Veliki broj škola se ove godine bavi i ekologijom. Ali ono što je najbolje je to što ćemo imati neke eksperimente koji su realizovani u doba online nastave, a pokazaće načine na koje su se profesori snalazili u tom periodu i to kako su učenici mogli od svoje kuće da upravljaju nekim eksperimentima. Program je vrlo raznovrstan, imamo i geografiju, i hemiju i fiziku…

Koju demonstracije biste izdvojili kao vama lično zanimljive?

Kako radim prethodnih nekoliko meseci na svim postavkama, teško da bih mogla izdvojiti neku koja je mnogo zanimljivija u odnosu na ostale. Iskreno, radujem se nekim postavkama koje nisu bazirane na fizici, jer ja sam profesor fizike.

Foto: Oksana Toskić

Preporučeni tekstovi

Ne postoji nepotrebno znanje

Ne postoji nepotrebno znanje

Sa Žarkom Stevanovićem, čuvenim tragačem iz Potere popričali smo o kvizovima u Srbiji, kako onima na TV-u, tako i onim iz pabova

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *